Baba

Affektív apnoé, amikor nem vesz levegőt, annyira sír a gyerek

Az affektív apnoé érzelmi alapon kiváltódó légzésszünetet jelent, ami nem kis rémületet tud kiváltani a gyermek környezetében. Hat hónapos kortól 5 éves korig fordul elő leginkább.
2019. December 23.
Affektív apnoé, amikor nem vesz levegőt, annyira sír a gyerek (fotó: iStock)

Jellemző, hogy a gyermek légzésszünetét mindig megelőzi valamilyen heves érzelmeket kiváltó körülmény.

Ez lehet erősebb sírás, fájdalom, rémület, ijedtség, nevetés, düh, harag egyaránt – magyarázza dr. Kovács Tibor, a Svábhegyi gyermekgyógyintézet csecsemő- és gyermekgyógyász orvosigazgatója.

Kékül a gyerek

Az esetek kétharmadában elkéküléssel járó légzéskimaradás jelentkezik, az erőteljes síráshoz gyors, mély légvételek, majd légzéskimaradás társul. A relatív oxigénhiány miatt alakul ki az elkékülés, mely különösen az ajkakon figyelhető meg. Ehhez átmeneti eszméletvesztés társulhat, a gyermek szemeivel valamilyen irányba mereven tekint.

Bármilyen rémisztő is a gyermek elkékülése, légzéskimaradása, szerencsére a csökkenő agyi oxigénellátottság miatt a légzőközpont egy percen belül automatikusan légvételre “ad utasítást”, és az ismételt légvételek mellett gyorsan visszatér a gyermek eredeti bőrszíne. Az átmeneti oxigénhiányhoz nem társul maradandó egészségkárosodás.

Ritkábban előfordulhat, hogy a heves érzelmi reakció azonnali, elsápadással járó eszméletvesztést eredményez, illetve néha előfordulhatnak kevert formák.

Mit tehetünk, ha kékül a gyerek?

Fontos tudni, hogy bármennyire is ijesztő látvány – különösen annak, aki először lát ilyet -, szerencsére ártalmatlan jelenség, és semmi köze az epilepsziához. Az affektív apnoéra hajlamos gyermek esetében hívjuk fel a környezet figyelmét arra, hogy a gyermeknél hirtelen felléphet ilyen légzésszünettel kísért reakció, de ne azért, hogy elrémisszük őket a gyermek felügyeletétől, hanem amiatt, hogy ne érje felkészületlenül őket, és tudják, hogy ilyenkor mi a helyes teendő.

Affektív apnoé – Gyakorlati tanácsok

Ha a gyermek sírási hangja megváltozik, légzése kezd kimaradni, akkor fújjunk közelről az arcára, vagy picit locsoljunk az arcára hideg vizet. Ezekre a fizikális ingerekre a légzése beindul, normalizálódik. Mindvégig nyugtató hangon szóljunk hozzá, és próbáljuk a figyelmét elterelni a kiváltó okról.

Ha bizonytalanok vagyunk, mert a jelenségnek gyakorta, esetleg más formában jelentkezik, akkor kérjünk segítséget, orvosi tanácsot.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet