Baba

A válaszkész gondoskodás előnyei

Ha figyeljük gyermekünk jelzéseit, felismerjük, mire van szüksége, és ennek megfelelően reagálunk, azzal bizalmat ültetünk el a kicsiben és a fejlődését is támogatjuk. Nyugodt baba lesz, aki érzi és tudja, hogy szívből szeretik.
2020. November 23.
A válaszkész gondoskodás előnyei (fotó: Getty Images)

A válaszkész gondoskodás az a fajta szemlélet, miszerint próbáljuk megismerni gyermekünk szükségleteit, és ennek megfelelően igyekszünk hozzá alkalmazkodni, félretéve társadalmi nyomást, elvárásokat.

Ahelyett, hogy a babának kellene igazodni a családhoz, szülőkhöz, a válaszkész nevelés szerint a felnőtt alkalmazkodik a kicsihez. Az igényekre fókuszáló, válaszkész szemlélet egy empatikusabb hozzáállás. Nem irányít, inkább megismer és segít. Elfogadja, hogy az új családtag törvényszerűen változást hoz a családi életbe és napi ritmusba.

A válaszkész gondoskodás mellett a legerősebb érv az egészségmegőrzésre, betegségmegelőzésre gyakorolt pozitív hatása. Hisz ha az anya odafigyel gyermeke jelzéseire, hatékonyabban gondoskodik az igények kielégítéséről, nagyobb eséllyel derül ki, ha valami probléma van, illetve sikeresebb a gyógyítás is.

Az előbb említett előny mellett fontos az is, hogy a reagáló, válaszkész attitűd segíti a baba értelmi és szociális képességeinek fejlődését – írja a WHO. Kiegyensúlyozottabb lesz tőle a gyermek, s az emberi kapcsolatok terén is jobban boldogul majd, továbbá kisebb eséllyel jelentkeznek viselkedési problémák a későbbiek folyamán.

Ha a baba, kisgyerek igényeire odafigyelünk, “érzékeny” szülői attitűdöt képviselünk, azzal megóvhatjuk a kicsit a stressz toxikus hatásától. Ezen felül növeljük a – mostanában oly sokszor hallott – rezilienciát (ellenállóképességet) is, ami az egyén változáshoz, sokkhoz való alkalmazkodó (“talpon maradási”) készségét jelenti.

Hogy néz ki a gyakorlatban a válaszkész gondoskodás?

Két gyermek nincs egyforma, nem lehetséges tehát egy általános érvényű recept kialakítása. Kísérletezni kell, és kialakítani azt a nevelést, egyedi rendszert, saját módszert, ami gyermekünk igényeinek leginkább megfelelő. Ami működik, az maradjon a mindennapok része, amit nem igényel a gyerek, azt engedjük el! Nincs tehát “kötelező elem”. Mégis, milyen viselkedés számít válaszkésznek?

1. Minél több fizikai kontaktus

A kicsinek épp olyan erős a testkontaktus iránti igénye, mint a táplálék utáni vágya. Biztonságérzetet ad számára, érzi általa a szeretet, a törődést. A hordozás, ölelés, ringatás, simogatás, összebújás, masszázs mind-mind segíti a gyermek kognitív és érzelmi fejlődését, erősíti immunrendszerét, pozitív hatást gyakorol az idegrendszer fejlődésére. A több fizikai kontaktus révén az anya könnyebben ki tudja fejezni szeretetét a picinek, és hatékonyabban tud reagálni a baba jelzéseire.

2. Vegyük fel, ha sír!

Ne hallgassunk azokra a tanácsokra, miszerint ne vegyük fel a síró babát, mert elkapatjuk. A kicsi nem tud másképp jelezni, ha valamire szüksége van! A sírással fejezi ki éhségét, a pelenka miatti diszkomfortérzetét, fájdalmát vagy egyszerűen azt, hogy ölelésre, gondoskodásra vágyik. Ha felvesszük, mikor sír, azáltal megtanulja, hogy számíthat ránk, bízhat bennünk. S ez nagyon fontos hatást gyakorol a későbbiekben a társas kapcsolataira is.

3. Tápláljuk igény szerint!

Akár szoptatjuk, akár tápszerezzük a babát, közben öleljük át, érjünk hozzá! A testkontaktus megnyugtatja, segíti a kötődés kialakulását. Nagyon fontos, hogy ne kövessük a 3 órás szabályt, helyette etessük igény szerint – akkor és annyiszor kapja, amikor csak szüksége van rá. (Az első 6 hónapban az anyatej/tápszer táplálék és folyadék is egyben számára. Ezt vegyük figyelembe!) Ha kell, éjjel is szoptassuk, adjunk neki tápszert, s ha igényli, a komfortszopizástól sem kell elzárkózni.

4. Napi ritmus babára szabva

Figyeljük meg, hogy a baba számára épp abban a fejlődési stádiumában mi a kényelmes napirend. Ne akarjuk, hogy ő alkalmazkodjon a mi megszokott ritmusunkhoz. Irreális elvárás, és a fejlődését sem szolgálja. Az első év egy roppant izgalmas periódus, amikor rendkívül gyorsan fejlődik a baba, és sok minden változik ezzel párhuzamosan. Egyik pillanatban még rengeteget alszik, a másikban már az éjszakai alvás is zaklatott, és a nappali alvás is döcög. Figyeljünk a jelzésekre! Alakítsuk a gyermekünkre szabva a napirendet (alvást, étkezést, levegőzést), ám módosítsunk rajta, ha változnak az igényei!

5. Aludjunk együtt, ha igényli

Az együttalvásnak számos előnye van, közte az is, hogy segíti a válaszkész gondoskodást, hisz hamar észleljük a baba jelzéseit, és azonnal tudunk is reagálni rá. Ezen túl könnyebbé teszi a szoptatást, biztonságérzetet ad a babának. Nagyon fontos azonban, hogy biztonságos keretek között történjen az együttalvás.

6. Fejlődési ütem

Minden gyerek más – mások az alvásigények, az aktivitási szint, az érdeklődés, a temperamentum. Ennek megfelelően a mi gyermekünk aligha pont ugyanakkor produkál majd fejlődési ugrást, jön ki az első foga, és szokik le a pelusról, mint a szomszéd Danika. És ez így rendben is van. Attól szép a világ, hogy mindenki más. A gyerekek is. Ne sürgessük a folyamatokat! Persze amiben lehet, segítsük, teremtsük meg a megfelelő hátteret a fejlődéshez!

A legfontosabb azonban a biztonságot adó, szerető családi háttérország, ahol szem előtt tartják a gyerek személyiségét és igényeit. A biztonságérzet, a szeretettség érzése, a gondoskodás tudata egy életre elkíséri a gyereket.