Baba

A testsúly miatti szégyenkezés komoly kockázattal járhat

Még ha az érintett emberek meg is tudnának valahogy békélni a ténnyel,hogy el vannak hízva,a médiából áradó folyamatos ítélkezés gondoskodik róla,hogy ez ne sikerülhessen olyan könnyedén.
2017. Január 31.

Az elhízott emberek hibáztatása, lustasággal, csúnyasággal való azonosítása gondoskodik arról, hogy ne sikerülhessen olyan könnyedén az elhízott embereknek elfogadniuk önmagukat.

Az ilyen üzenetek által kiváltott lelki fájdalom viszont akár egészségügyi kockázattal is járhat, megnöveli ugyanis a szív-és érrendszeri betegségek és a metabolikus szindróma kialakulási valószínűségét, állapította meg a Pennsylvania Egyetem Orvosi Karának kutatócsoportja.

Klinikai vizsgálatuk során 159 elhízott páciensen kívánták tesztelni egy fogyasztó gyógyszer effektivitását. Az új szer tényleges tesztelése előtt minden résztvevővel kitöltettek egy kérdőívet, mely a depresszió és a testsúllyal kapcsolatos (ön)ítélkezés felmérésére irányult. A vizsgálati alanyok átestek ezen kívül egy részletesebb fizikális vizsgálaton is, melyben felmérték a metabolikus szindróma és számos egyéb rizikófaktor (pl: trigliceridszint, vérnyomás, derékbőség) meglétét, melyek 2-es típusú cukorbetegségre és egyéb elhízáshoz köthető egészségügyi problémára hajlamosítanak.

A betegek kor, nem és rassz szerinti csoportosítása nem hozott szignifikáns eltérést az eredményekben. A kérdőívben adott válaszok alapján történő csoportosítás viszont látványos különbségekre mutatott rá. Azoknál ugyanis, akik elhízásról alkotott véleménye szélsőségesen negatívnak mutatkozott, háromszor olyan gyakori volt a metabolikus szindróma és hatszor gyakoribb a magas trigliceridszint előfordulása.

„Általános tévhit, miszerint a negatív megbélyegzés motiváló hatással bír az érintett személyekre, és segíti őket a fogyás útjára lépni.”- nyilatkozta Rebecca Pearl, PhD, a kutatás vezetője. Már korábbi tanulmányok is bebizonyították, hogy az ilyesfajta előítéletek és megbélyegzés negatív hatással van az elhízott emberek fizikai és pszichés egészségére. Az ítélkezések által kiváltott stressz ugyanis gyulladásos reakciót és az általános stressz-hormon, a cortisol szintjének növekedését okozhatja, mely inkább túlevésre és a fizikai aktivitás kerülésére hajlamosíthatja az érintett személyeket.

Forrás: Medipress