Baba

A terhesség 5. hónapja

Van, aki szerint a terhesség 5. hónapja az egyik legjobb. Már látszik a hasad, valószínűleg elmúlt a fáradtság és ismét van energiád, és akár már azt is érezheted, hogy rúg a baba. Mire számíthatsz ebben a hónapban?
2021. Március 10.
A terhesség 5. hónapja (Fotó: Getty Images)

Mi történik az 5. terhességi hónapban?

Az 5. hónapban a hasad feltehetőleg már mások számára is észrevehető méretű, de még nem akkora, hogy úgy érezd, akadályoz. Természetesen minden várandósság és minden kismama, így minden terhes pocak is más, ezért nem kell aggódni amiatt, ha esetleg még a külvilág számára nem nyilvánvaló, hogy babát vársz, vagy akár azért, ha nagyobbra nőtt a hasad. Az orvosod figyelemmel kíséri a baba fejlődését, és ha ő mindent rendben talál, akkor valószínűleg minden rendben.Azonban nem csak a pocakod növekszik ebben a hónapban, a hajad és a körmeid is gyorsabban nőhetnek, mint valaha, és fokozott étvágyat is tapasztalhatsz.A hasaddal együtt a köldököd is megváltozhat, ha korábban befelé fordult, most lehetséges, hogy kidudorodik majd, ha pedig kifelé dudorodott eddig is, most lehetséges, hogy ez még markánsabban jelenik meg.Milyen tüneteket tapasztalhatsz még az 5. terhességi hónapban?

  • gyomorégés
  • lábgörcs és/vagy visszér
  • duzzadt lábak és bokák
  • székrekedés
  • fokozott szédülés
  • fejfájás
  • hátfájás
  • a bőr változása (különösen a mellbimbók sötétedése)
  • orrdugulás

Ez történik az 18-22. terhességi héten

A 18. terhességi héten már akár érezni is lehet a baba mozgását, aki általában a 18-22. hét között kezd ilyesféle jelet adni magáról. Sokak szerint ez finom buborékokra, hullámzásra hasonlít, de akár egy erőteljesebb rúgással is jelezhet.

A magzat ezen a héten nagyjából 14 cm-es, a törzse hossza eléri a fej nagyságát. A szemei előre tekintenek, és retinája fényérzékennyé válik. A csontosodás folyamata is elindul ezen a héten. A kisfiúknál megkezdődik a prosztata fejlődése.

A második ultrahangod nagyjából erre az időszakra esik, és a 19. terhességi héten már nagy esély van arra is, hogy kislányt vagy kisfiút vársz. Ha nem szeretnéd tudni a nemét, azt érdemes jelezned az orvosnak.

A magzat továbbra is gyorsan nő, ezen a héten már nagyjából 230 gramm a súlya. Testén elkezd kialakulni a magzatmáz, amely védi a bőrét (amely már rózsaszínes színű) a magzatvízben. A magzat kifejlődött tejfogai mögött a maradandó fogainak kezdeményei is kialakulnak. Ha a baba lány, megjelennek a kezdetleges petesejtek a petefészkében, ha pedig fiú, az ultrahangon már jól kivehető a hímvesszője.

A 20. terhességi hét a babavárás félidejét jelenti – ekkor valószínűleg már le sem tagadhatod, hogy várandós vagy. A magzat nagyjából 25 cm hosszú, és 280-300 gramm a súlya. Az alvás-ébrenlét idejének aránya ekkor már az újszülött babáéval megegyező. Ezen a héten a baba már hallja a hangokat, és egyre többet mozog.

Ha kislány a baba, megkezdődik a méh és a hüvely fejlődése. A kezdetleges petesejtek száma ebben az időszakban nagyjából 7 millióra tehető, ami a születés idejére 1-2 millióra csökken.

A 21. terhességi hét környékén a növekvő méhnek már egyre több helyre van szüksége a hasüregben, így a hasi szerveket egyre jobban eltolja. Emiatt a gyomor jobban feszülhet, és étkezések után nehezebb lehet a légzés is – ezen a gyakori, kisebb mennyiségű étkezésekkel lehet segíteni.

A magzat erőteljes növekedése lassulni kezd ebben az időszakban. Mozgásra még nagyon sok helye van, így pöröghet, foroghat, bukfencezhet is a fejlődő baba. A magzatvízből már minimális mennyiségű cukrot is fel tud venni, és feldolgozni azt, de a táplálék még szinte teljesen a méhlepényen keresztül érkezik. A vér sejtjei már a csontvelőben termelődnek.

Már jó esély van arra is, hogy amit eszel, azt a baba is megkóstolja, amikor lenyeli a magzatvizet. A magzatvíz íze ugyanis napról-napra változik, az alapján, amit eszel. A baba pedig fejlett ízlelőbimbókkal rendelkezik ekkorra.

A 22. terhességi hétre a baba súlya elérheti a 420 grammot. Érzékszervei egyre fejlettebbek, képes érzékelni a tapintást, és reagál arra, ha beszéltek hozzá, énekeltek neki, vagy ha zenét hall. Szemhéjai és szemöldökei kialakulnak ekkorra. A nemi szervek fejlődése is folytatódik a 22. héten, a herék megkezdik a leszállást a herezacskó felé a fiú babánál, míg a lány babának már kialakult ekkorra a méhe, a hüvelye és a petefészkei.

Néhány tipp az 5. terhességi hónapra

  • Fogyassz rostban gazdag ételeket, amelyek segíthetnek megelőzni a székrekedést.
  • Érdemes odafigyelned a megfelelő testtartásra ülés és állás közben ez is segíthet, hogy kevésbé tapasztalj hát- és lábfájást. Célszerű kerülni a hosszú órán át tartó ülés és állást is ennek érdekében, továbbá a vérkeringés javítására, és rendszeres időközönként mozogni egy keveset.
  • A stressz és fáradtság csökkentése érdekében nagyon fontos a kellő mennyiségű pihenés és alvás. Akár délutáni, rövid szundikat is érdemes lehet beiktatni. Próbálj ki több alvási helyzetet, hogy megtaláld a legkényelmesebbet. Párnákkal is megtámaszthatod a törzsed és a lábaid, hogy még kényelmesebb legyen az alvás.
  • Viselj kényelmes cipőt – akár azt is tapasztalhatod, hogy valamivel nagyobb cipőre lesz szükséged, a lábad duzzadása miatt. A szülés után vissza fog állni a lábméreted.
  • Gyakoribb vizelési ingert tapasztalhatsz a növekvő méhed miatt – fontos, hogy ne tartsd vissza, hanem menj mosdóba, amint tudsz. A várandósság alatt nagyobb a kockázata a húgyúti fertőzések kialakulásának, ezért sem szabad késleltetni a mosdóhasználatot.
  • Ha felkelsz az ágyból, vagy ülő helyzetedből, kerüld a hirtelen mozdulatokat, érdemes lassabban felállnod, hogy megelőzd a szédülést.

Források:

babaszoba.hu/terhesseg-hetrol-hetre/18-het

babaszoba.hu/terhesseg-hetrol-hetre/19-het

babaszoba.hu/terhesseg-hetrol-hetre/20-het

babaszoba.hu/terhesseg-hetrol-hetre/21-het

babaszoba.hu/terhesseg-hetrol-hetre/22-het

healthline.com

whattoexpect.com

whattoexpect.com

parenting.firstcry.com