Baba

A telhetetlen hernyócska – mi a siker titka?

A tavaly májusban elhunyt Eric Carle, képeskönyvíró és illusztrátor volt a világ egyik legnépszerűbb gyerekkönyvének, A telhetetlen hernyócskának a szerzője.
2021. Május 30.
A telhetetlen hernyócska - mi a siker titka? (Fotó: Gett Images)

Carle eredetileg nem képeskönyv-illusztrátor akart lenni, ezt valójában egy véletlennek köszönhette – írja a romper.com a szerző weboldala alapján. Bill Martin Jr. szerző meglátott egy illusztrációt egy homárról, amelyet Carle 1967-ben készített egy orvosi reklámhoz ezután Martin megkereste őt azzal, hogy működjön közre egy könyvénél. 1967-ben jelent meg ez, a Brown Bear, Brown Bear, What Do You See? (Barna medve, barna medve, mit látsz? – a szerk.) című gyermekkönyv. Még abban az évben Carle kiadott egy gyerekkönyvet, amit már egyedül írt és illusztrált. Összesen több mint 70 gyerekkönyvét adták ki, amelyek több mint 170 millió példányban keltek el.

A szerző legismertebb műve A telhetetlen hernyócska, amely 1969-ben jelent meg, és azóta több mint 70 nyelvre lefordították. De mi tette ilyen népszerűvé ezt a gyerekkönyvet?

A könyv története valójában nagyon egyszerű: a könyv elején kikel egy aprócska hernyó, aki elindul, hogy ennivalót találjon. Hétfőn megeszik egy piros almát, kedden két zöld körtét, szerdán három lila szilvát, stb., egészen vasárnapig. Vasárnap fájni kezd a hasa, mert túl sokat evett, ezért csupán egy levelet eszik, és jobban is érzi magát. Majd begubózik, és utána gyönyörű pillangó lesz belőle.

Carle véleménye ez volt arról, miért lett a könyve ennyire népszerű: “Azt hiszem, ez egy könyv a reményről. Hogy te, egy jelentéktelen, csúnya kis hernyó felnősz, végül kibontakoztathatod a tehetségedet, és kirepülsz a világba. Gyerekként kicsinek és tehetetlennek érezheted magad, és azon tűnődhetsz, hogy valaha felnősz-e. Ez része lehet a sikerének” – írja a mentalfloss.com.

A telhetetlen hernyócska - mi a siker titka?

A könyv angol bortója. A kép forrása: penguin.co.uk

A bestbooksforkids.com szerint a babák és a kisgyerekek számos dolog miatt szeretik ezt a könyvet: egyrészt a nagy, egyszerű, színes, kollázsszerű illusztrációk miatt; a történet könnyen érthető a legkisebb gyerekeknek is; az ismétlésre épülő szöveg segít nekik megjósolni, hogy mi fog történni, ami a várakozás révén még izgalmasabbá teszi a könyvet. Emellett a könyv kialakítása is izgalmas, a lyukak miatt, amelyektől úgy tűnik, hogy a hernyócska valóban beleevett az oldalakba.

A könyv továbbá oktatja is a kicsiket úgy, hogy valójában nem egy oktató könyv szeretne lenni: a színeket, a számokat, a hét napjait, a különböző ételeket is megtanulhatják belőle, és a hernyók/pillangók különböző életszakaszait is megmutatja.