Baba

A szülés utáni depresszió sokkal tovább tarthat, mint eddig gondoltuk

A szülés utáni depresszió gyakori jelenség, amiről egyre többet tudunk és egyre árnyaltabb kép rajzolódik ki. Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint, a szülés utáni depresszió akár egy évnél is tovább tarthat.
2021. Január 13.
A szülés utáni depresszió sokkal tovább tarthat, mint eddig gondoltuk (fotó: Getty Images)

A szülés utáni depresszióval ma már sok kutatás foglalkozik és abban mindegyik megegyezik, hogy komolyan kell venni, ha az anya a szülés utáni első évben a depresszió jeleit mutatja. Az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Kollégiuma (ACOG) éppen ezért azt javasolja a szülészorvosoknak, hogy a terhesség alatt legalább egy alkalommal mérjék fel, hogy fennáll-e a depresszió a kismamánál, és a szülés után 6 héttel (amikor egyébként is találkoznak) a vizsgálat terjedjen ki arra is, hogy tapasztalható-e az anyánál bármilyen depresszió gyanúját felvető tünet. Egy nemrégiben végzett kutatás szerint azonban ez nem biztos, hogy elég – írja a mother.ly.

A kutatást a National Institutes of Health (az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet) végezte 5000 nő bevonásával. Megállapításuk szerint a nők körülbelül 25%-a súlyos depressziós tüneteket tapasztalt a szülés utáni három évben. Ez azt jelenti, hogy sokkal több nőnél fordul elő a szülés utáni depresszió, mint ahogy eddig gondoltuk, jelentősebb a mértéke és megjelenése hosszabb időn át fennáll.

A kutatók megállapították azt is, hogy azoknak a nőknek, akiknek korábban hangulatingadozásaik voltak vagy akiknek terhességi cukorbetegségük volt, nagyobb volt a kockázata annak, hogy a szülés után hosszabb idővel jelentkeztek a depressziós tüneteik.

Noha a mentális betegségek körüli megbélyegzés csökkenni látszik, még mindig eléggé elterjedt ahhoz, hogy olyan következményei legyenek, mint a depresszió eltagadása, lekicsinylése.

Mi a különbség a baby blues és a szülés utáni depresszió között?

A két dolgot gyakran összekeverik vagy szinonimaként használják. A baby blues egy teljesen ártalmatlan jelenség, amit a kismamák kb. 70-80 százaléka megtapasztal szülés után. A legjobban úgy lehet leírni, hogy az anya az egyik pillanatban boldog, kicsordul a szeretettől, a másik pillanatban zokog, elfelejti mire gondolt vagy félelem tölti el, hogy miképpen is tud gondoskodni a babáról. Ezek a nagy érzelmi ingadozások kb. 2-3 hétig tartanak, majd megszűnnek.

A szülés utáni depressziót nem csupán érzelmi ingadozások, hanem sokkal mélyebb, kilátástalanabb érzések kísérik és sokkal tovább tartanak. És most már azt is tudjuk, hogy akár évekkel a szülés után is jelentkezhetnek a tünetek. Az alábbi jelek, tünetek a szülés utáni depresszióra utalhatnak, bár a pontos diagnózis felállítása minden esetben szakember feladata.

A szülés utáni depresszió tipikus tünetei:

  • Hosszú ideig tartó szomorúság, különösebb ok nélkül
  • Az érdeklődés hiánya olyan dolgok iránt, amelyeket korábban szerettünk csinálni
  • Nehéz felkelés, kikelés az ágyból
  • Nehéz elalvás
  • Motiváció hiánya
  • Gyakori bűntudat
  • Gyakori harag vagy dühérzet
  • Aggódás olyan dolgokon, amelyeken korábban nem aggódtunk
  • Ismétlődő gondolatok vagy cselekedetek, például az, hogy valamit újra és újra meg kell tisztítani, vagy többször is le kell ellenőrizni, hogy bezártuk-e az ajtót
  • Félelem attól, hogy egyedül maradunk a babával
  • A szülés főként nehéz részleteinek újra és újra átélése, felelevenítése
  • Vagy épp ellenkezőleg: egyáltalán nem akarunk beszélni vagy gondolkodni a szülésről
  • Döntésképtelenség
  • Extrém módon felvillanyozódás (pl. sok beszéd, sok takarítás, állandó mozgás)
  • Legyőzhetetlen érzés, vagy az emberi képességeken felüli erőkkel bírunk
  • Nem tudunk egy helyben megülni
  • Nem kötődünk a babához
  • Hallucinációk
  • Tolakodó, zavaró vagy erőszakos gondolatok; pl.:

– A babám nem szeret.

– Nem vagyok jó anya.

– El akarok menekülni.

– Nem érdemlem meg, hogy boldog legyek.

– Valami rossz dolog fog történni a babámmal. Tudom.

– A családomat kevésbé terhelném, ha nem lennék itt.

Fontos hangsúlyozni, hogy a fent felsorolt tünetek irányadóak lehetnek, de a pontos diagnózis felállítása szakember feladata. A tanulmány arra emlékeztet, hogy érdemes akkor is szaksegítséghez fordulni, ha a szülés utáni depresszió tünetei a szülés után akár évekkel jelentkeznek.

Azt is fontos hangsúlyozni, hogy a szülés utáni depresszió senkinek sem hibája, senki nem tehet arról, ha depresszió gyötri. Ahogy a migrén vagy asztma felett sincs kontrollunk, úgy a szülés utáni depresszió és mentális problémák sem szégyellnivalók. Minden anya megérdemli a támogatást és a segítséget, ezért ha magadon vagy a környezetedben valaki segítségre szorul, akkor fordulj szakemberhez.

(Cikk forrása: mother.ly)