Baba

A szoptatás védi a szívet is

Kutatások sora foglalkozott már azzal, hogy a szoptatásnak milyen sok területen van egészségügyi előnye mind a baba, mind az anya szempontjából. Ehhez a listához most még egyet hozzáírhatunk, egy új tanulmány szerint az anya szívét is védi a szoptatás.
2018. Május 30.
A szoptatás védi a szívet is

Azt már régóta tudjuk, hogy a szoptatás segíti a csecsemő agyi fejlődését, csökkenti az asztma és allergia kockázatát és anyai oldalon a 2-es típusú cukorbetegség rizikóját is csökkenti.

Most egy tanulmány – amelyet az American College of Cardiology kutatóinak köszönhetünk – azt állítja, hogy a szoptatás jótékony hatásának listája egy újabb ponttal bővült, ezt pedig az anya szívbetegségének kockázatával kapcsolatos. A kutatásban olyan nőket vizsgáltak, akik legalább hat hónapig szoptattak és egyértelműen bebizonyosodott, hogy náluk a későbbi szívbetegség kockázata csökkent. Azt már eddig is tudtuk, hogy milyen rövid távú anyai előnyei vannak a szív-és érrendszerre a szoptatásnak, ez a tanulmány most abban más, hogy az alanyokat a szülés után tíz évvel is vizsgálta.

A szerző Dr. Malamo Countouris, a Pittsburgh-i Egyetem kardiológiai szakembere szerint a szoptatás nemcsak a baba, hanem az anya számára is fontos. A szoptatás védi a szívet, javultak a koleszterin és a szubklinikus kardiovaszkuláris betegség markerei.”

A kutatók több mint 670 anya egészségügyi adatait elemezték, akiket több mint 52 klinikán szültek 1998 és 2004 között. Az anyák még terhességük alatt kapcsolódtak a vizsgálatba, ami utánkövetéssel 7 majd 15 évvel később is vizsgálta az adataikat.

A vizsgált nőket 3 csoportba osztották a szerint, hogy szoptattak-e és ha igen, akkor mennyi ideig.

Azt tapasztalták, hogy a hat hónapig vagy annál hosszabb ideig szoptató, normál vérnyomású nőknél a trigliceridek szignifikánsan alacsonyabbak voltak, és jónak bizonyult a koleszterinszintjük is.

A kutatók továbbá azt találták, hogy a szoptatás nem csökkentette a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát azoknál, akiknek eleve magas vérnyomásuk volt a terhességük alatt.

Bár a kutatók összefüggést találtak a szoptatás és az anya hosszú távú szív-és érrendszeri egészsége között, ez nem jelenti azt, hogy azok, akik nem szoptatnak automatikusan hátrányba kerülnek. A tanulmány rámutat arra is, hogy bár a szoptatás védi a szívet, de az anyák több mindent is tehetnek szívük egészségéért, akár szoptatnak, akár nem. Íme néhány tanács

Étkezés

A cukor, a só és a transzzsírsav csökkentésével megelőzhetőek a szívbetegségek, pl. a szívroham kialakulása. Az American Heart Association (AHA) azt javasolja, hogy sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, alacsony zsírtaratlmú tejtermékez, halat, baromfit, dióféléket és hüvelyeseket fogyasszunk.

Stresszkezelés

A Harvard szakértői szerint a munka és a család közötti egyensúlyozás az egyik legkomolyabb probléma az anyáknak. Azt javasolják, hogy minél kevesebbet stresszeljünk vagy legalábbis relaxációval, a pozitív kapcsolatok erősítésével, meditációval, jógával próbálják ellensúlyozni a napi nehézségeket. Fontos, hogy tanuljunk meg határt húzni a privátszféra és a munka közé (éjszakai munkahelyi emailezés)

Ha a stresszel vagy a depresszióval nem foglalkozunk, akkor megnő a szívbetegségeknek a kockázata. Ne féljünk segítséget kérni.

Testmozgás

Napi 30 percnyi mérsékelt testmozgás mindenkinek ajánlott, az AHA azt javasolja, hogy kezdjük az életmódváltást apróbb dolgokkal, pl. ne használjunk liftet, inkább lépcsőzzünk.

(via)

Kapcsolódó cikkeink szoptatás témában: