Baba

A szoptatás alatt is fontos a tápanyagok pótlása!

A várandósság nagyon sokat kivesz a nők szervezetéből, a szülésről már nem is beszélve. Ráadásul ezek után sem dőlhet hátra a kismama, hiszen következik a szoptatás időszaka, ami szintén nem éppen könnyű a szervezet számára!
2017. Június 23.

A szoptatási időszakban az anya és a baba szükségleteiről dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos beszélt.

A szoptatás is tápanyagpótlást igényel!

Azt sokan tudják, hiszen sok szakember mondja, hogy a várandósságot, illetve a babatervezés időszakát is érdemes vitaminkészítménnyel megtámogatni (itt persze nem csak vitaminokról, hanem ásványi anyagokról és nyomelemekről is szó van). Ezt a többség meg is teszi, ám nem számolnak azzal, hogy a szervezet többletigénye a szüléssel nem szűnik meg.

Az oka pedig nagyon egyszerű: amíg a kismama testében nő a baba, addig minden tápanyagot az ő szervezetéből szerez be. Amikor megszületik, még mindig az anyára van utalva, hiszen az anyatej az egyetlen tápláléka. Vagyis a dolog „csak” annyiban változik, hogy a baba már megszületett, de a teljes tápanyagigényét még mindig az anyja testükből szerzi be, igaz, most már követett úton, a tejjel.

Szoptatási igények

A tejelválasztás folyamata egy olyan rész a nők életében, ami nem túl sűrűn jelentkezik. Ennek megfelelően a test nincs is berendezkedve arra, hogy ezt minden gond nélkül meg tudja oldani. Egyszerűbben fogalmazva, ha nincs megfelelő tápanyagellátottság, akkor nincsen tej sem.

Ez azt jelenti, hogy a szoptatási időszakban is kiemelt szerepe van a megfelelő táplálkozásnak, és a mozgásnak. Azzal is számolni kell, hogy a terhesség és a szülés nagyon kimerítő, hatalmas energiákat felemésztő folyamatok, amik a szervezetre is rányomják a bélyegüket. A tápanyagraktárak feltöltése, vagy visszatöltése így ebben az időszakban is kiemelt fontossággal bír.

A baba igényei

Dr. Angyal Géza kiemelte, hogy a szoptatással jut hozzá a baba a létfontosságú anyagokhoz, amik a fejlődését biztosítják. Ráadásul ez a fejlődés, bár valamivel lassabb, mint a méhben, azért messze nem lassú. Így bizony figyelni kell arra, hogy minden szükséges anyaghoz hozzájusson:

Folsav: jelentősége többek között a vérképzésben van. Az édesanyag igénye ebben az időszakban 50%-al nő meg a normálhoz képest!

Jód: a pajzsmirigy működését befolyásolja. Igaz, ekkorra a hormontermelés már önálló, ám a pajzsmirigy hormonok előállításához elengedhetetlen a jód, az igény pedig azért növekszik, mert nem csak a saját, hanem a baba szükségleteit is az anya elégíti ki!

Vas, cink: a vas hiánya a vérképzésben okoz fennakadásokat, míg a cink az immunrendszer megfelelő működéséért, az anyagcseréért és a hormontermelésért is felelős.

B-vitamin: ez a vitamincsalád a vitalitásunkat képes visszaadni, amire a kimerítő terhesség és szülés után szüksége is lesz mind az anyának, mind pedig a babának.

Egy összetevőt külön is érdemes kiemelni, ez pedig a D–vitamin. Erről az anyagról tudjuk, hogy nem vitamin, hanem egy hormonszerű anyag, amit a testünk a napfényből képes előállítani. Sajnos azonban hazánkban a lakosság 95%-a D-vitamin hiányban szenved, és ebbe a gyerekek is beletartoznak. Ez pedig gond, mivel az anyag hiánya a csontképződés lelassulását, elégtelenségét okozza, hatással van az idegrendszer fejlődésére, működésére, és egyes betegségek kialakulásának kockázatát is növeli, mint a cukorbetegség, a szív és érrendszeri betegségek, az asztma, vagy éppen a daganatos betegségek.

Emellett természetesen kalciumra, A-, E-, K-, C-vitaminra, magnéziumra, és sok-sok nyugalomra, pihenésre is szüksége van a kismamának, és a babának is!

Kapcsolódó cikkek:

A szoptató anya étrendje

Mit egyen a szoptató anya? A 10 leggyakoribb tévhit

Hiedelmek a szoptatós étrendről

Forrás: ratkotunde.hu