Baba

A levestől a bébipapiig

Melyik volt előbb: a leves vagy a baba zöldségpüréje? Nézőpont kérdése, bár az év legdermesztőbb hónapjában a család biztosan a forró levesre voksol. Annyi bizonyos, hogy a kicsiknek jut mindenből akár több adagra való is.
2008. Február 05.

Tejmentes levesek

Kemencés húsleves

Hozzávalók öt főnek:

50 deka nyúlgerincfilé (vagy helyette ugyanennyi csirkemellfilé), négy evőkanál étolaj, egy 425 milliliteres hámozottparadicsom-konzerv, egy nagy fej hagyma, egy kisebb édesköménygumó, 20 deka kelkáposzta, két szál póréhagyma, hét-tíz darab kelbimbó, néhány kisebb rózsa brokkoli, négy-öt sárgarépa, egy karalábé, egy kis zellergumó, négy-öt szem szegfűbors, babérlevél, négy-öt szem rózsabors, jódozott só

Szükséges felszerelés:

Tűzálló, legalább ötliteres, fedeles jénai tál, ami a sütőbe is belefér

Mossuk meg alaposan az édesköményt, az esetleg szárazabb, barnás külső részeket dobjuk ki. Vágjuk előbb hosszában félbe, majd vékony csíkokra. A hagymát tisztítsuk meg, azután aprítsuk fel. Tegyük a hőálló tálat kis lángon a tűzhelyre. Öntsük bele az olajat, majd szórjuk rá az apróra vágott hagymát és édesköményt, majd kavargassuk addig, amíg szinte egészen puhára sül.

Ekkor rakjuk bele a hüvelykujjnyi darabokra vágott nyúlgerincet, majd további sütögetés közben valamennyi felsorolt, megmosott és feldarabolt zöldséget. Tegyük a tálba a babérlevelet, a borsszemeket, sózzuk meg egy picit, majd zúdítsuk rá a hámozott paradicsomot. Akkor jó, ha a tál nagyjából háromnegyedéig van tele. Ekkor öntsünk rá annyi vizet, hogy épp csak ellepje a zöldségeket. Rakjuk rá a tál fedelét, toljuk a 200 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük másfél-két órán keresztül.

Csodás ízű, sűrű, laktató leves lesz az eredmény! A végén, ha szükséges, hígíthatjuk vízzel. A nyúlhús magas vastartalma miatt különösen ajánlott kisgyerekeknek, bár íze nem sokban különbözik a csirkehúsétól. Amikor a babapüréhez halásszuk belőle az alapanyagokat, a borsszemeket és a babérlevelet dobjuk ki. Összeturmixolva kínáljuk a babának 8 hónapos kortól, akár további adagokat is eltehetünk neki a mélyhűtőbe.

Változatok:

A felsoroltakon kívül tehetünk bele zöldborsót, krumplit, spárgát, friss, kifejtett babot, spenótleveleket, vagyis bármilyen zöldséget. A lényeg, hogy ebben a levesben nem a lé dominál, hanem a sülve főtt zöldségek zamata.

Tej- és gluténmentes levesek

Kókuszos csirkeleves

Hozzávalók négy személynek:

Két kókuszdió, egy kisebb, apóra vágott csirkemellfilé, egy csésze rizs, két evőkanál étolaj, egy evőkanál édes curry, egy kávéskanál őrölt koriander, jódozott só, négy gerezd fokhagyma, három halványítózeller-szár, egy teáskanál kukoricakeményítő, két szál fehérrépa, egy kisebb póréhagyma

Szükséges felszerelés:

Fúró, fűrész és éles, hegyes kés a kókuszdió feldolgozásához

Olyan kókuszdiót vásároljunk, amelyikben hallhatóan lötyög a lé. Ha a héjakat a fotón látható tálalás szerint tányérnak akarjuk használni, akkor a hegyesebbik végén fúrjuk meg, folyassuk a kókusztejet egy pohárba, majd a héj háromnegyedénél fűrészeljük ketté, így a dió maga is alkalmas lesz tálalóedénynek. Kapargassuk, farigcsáljuk ki minél alaposabban a friss, nedvdús kókuszt.

A csirkehúst pirítsuk meg egy kevés olajban. Dobjuk rá a kókuszdarabkákat, a péppé zúzott fokhagymát, azután szórjuk meg a fűszerekkel és a sóval. Gyors kevergetés közben sütögessük tovább három-négy percig. Adjuk hozzá a megtisztított és vékony karikákra szelt fehérrépát, a feldarabolt halványítózellert és a rizst, majd öntsük föl vízzel. Főzzük húsz percig közepes lángon, ekkor pótoljuk az elfőtt vizet, ha szükséges.

Kis csésze vízben keverjük el csomómentesen a kukoricakeményítőt, majd öntsük a levesbe, és sűrítsük vele egy kicsit. Amikor már levettük a tűzről, keverjük bele a vékony karikákra vágott póréhagymát, és ha már fogyasztható hőfokúra hűlt, öntsük bele a kókusztejet.

Kisgyerekek akkor kaphatják, amikor már jól tudnak rágni.

Sárgaborsókrém-leves

Hozzávalók:

50 deka sárgaborsó, ujjbegynyi friss gyömbér, egy púpozott teáskanál édesnemes pirospaprika, jódozott só, egy nagyobb vöröshagyma, három közepes burgonya

A levesbetéthez:

Egy tojás, 5 deka reszelt kemény sajt, 1,5 deci tej, egy púpozott evőkanál Graham-liszt, jódozott só, pár csepp olaj a sütéshez, egy teáskanálnyi a tésztához

Áztassuk be előző este a többször átmosott sárgaborsót. Másnap kezdjük úgy, hogy egy nagyobb lábasban megmelegítjük az olajat, majd megfonnyasztjuk rajta az apróra vágott hagymát. Megszórjuk pirospaprikával, gyorsan összekeverjük, majd jöhet a sárgaborsó, amelyet előzőleg még egyszer utoljára átöblítettünk. Mossuk meg, hámozzuk meg, majd daraboljuk fel a krumplit, és szórjuk azt is a lábasba.

Dobjuk bele a gyömbérdarabot, öntsük fel bőségesen vízzel, majd egészen addig főzzük, amíg a borsó teljesen meg nem puhul, ez körülbelül fél órát vesz igénybe. A levesbetét hozzávalóit keverjük sima, folyós masszává, és süssünk belőle nagyobbacska, olajjal bekent teflonserpenyőben sajtos omlettet. Ha már szépen megpirult az alja, fordítsuk meg. Végül kerek vágódeszkára terítve szeleteljük hosszában egészen vékony csíkokra.

A levesből halásszuk ki a gyömbérdarabot, majd turmixoljuk össze botmixerrel a sárgaborsót. Ha túl sűrű lenne, hígítsuk vízzel, vagy térjünk napirendre afelett, hogy főzelék lett a remekműből. Mindenesetre tálaljuk az omlettcsíkokkal.

Kicsiknek tíz hónapos-egyéves kortól adható. A levesbetét csak egyéves kor után.

Sütőtökös zöldségleves

Hozzávalók öt személynek:

Vegyes leveszöldség sárgarépából, zellerből és fehérrépából, egy csokor petrezselyem, 30 deka pulykamellfilé, 20 deka kelbimbó, 20 deka karfiol, két evőkanál étolaj, egy kisebb édesköménygumó, egy-két darab krumpli, jódozott só, két szelet előre megsütött sütőtök, egy kicsi vöröshagyma, három gerezd fokhagyma, késhegynyi őrölt szerecsendió, két-három vékony szelet gyömbér, sasliknyársak

Pirítsuk meg a kis darabokra vágott pulykahúst, majd sorban adjuk hozzá a megtisztított, feldarabolt zöldségeket a sütőtök kivételével. Fűszerezzük gondosan. Főzzük puhára, majd döntsük el, hogy krémlevest szeretnénk-e, vagy hagyományosat. Ha krémlevest, akkor válogassunk ki személyenként négy-öt különböző színű zöldségdarabot, és szurkáljuk fel egy-egy sasliknyársra. A leves többi részét a sütőtökkel együtt turmixoljuk össze botmixerrel, ha kell, hígítsuk egy picit. Tálaljuk poharakba, hosszú kanállal, majd állítsuk bele a zöldséges nyársat.

A kicsik különösen örülnek, ha a leves mellé még rágcsálhatnak is valamit. A hagyományos változatnál turmixoljuk össze a sütőtököt egy merőkanálnyi levessel, majd öntsük vissza az egészet a lábasba. Egészen különleges ízt és színt ad az amúgy hagyományos zöldséges levesnek. Tálalás előtt hintsük meg apróra vágott petrezselyemmel. Ebből a levesből is összeállíthatunk a picinek több adag pépet is, ne csak aznapra gondoljunk!

Hét hónapos kortól adható.

Ezeket is nézd meg:

  • Miért egyen a család levest?
  • Leves a babának és a mamának
  • Bazsalikomos zöldbabkrémleves parmezán sajttal
  • Babák hozzátáplálása: a szabályok egyszerűek, a gyerekek különbözőek
  • Forrás: Kismama magazin