Baba

A legjobb pozíciók az újszülött baba szoptatásához

Ez az öt legjobb szoptatási helyzet, ha újszülött babád van. Érdemes próbálkozni többféle pozícióval is, ha valamelyik nem működik, váltani a következőre.
2021. Június 07.
A legjobb pozíciók az újszülött baba szoptatásához (Fotó: Getty Images)

“Mindenki különbözik, a tökéletes pozíció pedig az anya és a baba kényelmétől függ. A legjobb, amit tanácsolhatok, hogy kísérletezz különböző testhelyzetekkel, hogy tudd, melyik az, amelyik mindkettőtöknek megfelelő” – mondta el Alicia Lilly ápoló, laktációs tanácsadó a romper.com portálnak.

Ezzel teljesen egyetért Marissa Reyna laktációs tanácsadó is, aki hozzátette, hogy kevésbé fókuszáljunk egy konkrét pózra, helyette inkább a következő kérdésekre: “Kényelmesen érzed magad? Jól meg tudod támasztani a baba testét, fejét és lábát? A baba tud így enni? Ha minden kérdésre igen a válasz, akkor megvan!” Tehát a “legjobb” testhelyzet az, amely a baba és az anya számára is jól működik.

Ha ezt a testhelyzetet próbálod megtalálni, a következő öt szoptatási póz remek kiindulási alap.

Bölcsőtartás

Ennél a szoptatási póznál a babát ugyanabban a karban kell tartani, amelyik mellből szoptatja az anyuka. A baba fejét is az anya karja támasztja meg. “A bölcsőtartás az a pozíció, amit a legtöbben alapvetően választanak. A legtöbbeknél be is válik ez a póz, de nem mindenkinél” – mondta el Lilly. Sok újszülöttnél működik ez a pozíció, és gyakran az idősebb csecsemőknél is jól bevált szoptatási testhelyzet.

Keresztezett bölcsőtartás

Ez a bölcsőtartás egy másik változata, amely az újszülötteknél gyakran még jobban működik. Ennél a szoptatási póznál a babát nem abban a karjában tartja az anya, amelyik melléből szoptatja, hanem az ellenkezőben, és a kezével támasztja meg a baba fejének hátsó részét, a másik kezével pedig a mellét tudja tartani. Lilly szerint jó választás ez a póz a szoptatást még tanuló kicsik számára, mert az édesanya így jobban a baba szájához tudja irányítani a mellét.

A legjobb pozíciók az újszülött baba szoptatásához

Szoptatási testhelyzetek: 1. Bölcsőtartás, 2. Keresztezett bölcsőtartás, 3. Amerikai focilabda tartás (Hónalj alatti tartás), 4. Háton fekve, 5. Oldalt fekve (Kép forrása: Getty Images)

Amerikai focilabda tartás (Hónalj alatti tartás)

Ez a szoptatási póz remekül működik kisebb babáknál is, és ha az anya császármetszéssel hozta világra a babát. Ehhez a pozícióhoz helyezz egy párnát az öledbe, és tartsd a babát magad mellett, a hónod alatt, szemben a melleddel. A könyöködet hajlítsd be, támaszd meg a baba hátát az alkaroddal, a fejét pedig a tenyereddel. Ennek a pozíciónak az előnye, hogy látod, hogy a baba helyesen került-e mellre.

Háton fekve

Ehhez a pozícióhoz feküdj el kényelmesen a hátadon, és tedd a babát hason fekve a hasadra úgy, hogy a feje mellmagasságban legyen. Ez a helyzet nemcsak nagyon kényelmes, de Lilly szerint remekül működik azoknál is, akiknél túl erős a tejleadó reflex, túl gyorsan jön a tej, hogy minimalizálja a babánál a félrenyelést, fulladozást.

Oldalt fekve

Ebben a helyzetben az anya és a baba egymás mellett fekszenek. Az alkarodat használhatod “párnaként” a fejednek, vagy a baba “bölcsőjeként”, ahogy kényelmesebb. Reyna szerint ez a pozíció nagyon jó lehet, ha egy kis pihenésre lenne szükséged, de az etetések egymásba érnek. Illetve ez a szoptatási póz is kényelmes lehet császármetszés után.

Forrás: romper.com