Baba

A legjobb kézzel ehető falatok a babának

Minden baba élvezi, ha kézzel ehet. Amellett, hogy ez jó móka a számukra, egyben nagyon hasznos lépés a függetlenség felé, javítja a kézügyességét és a koordinációs képességeit is.
2016. Június 29.

Az önálló étkezés bizony elég sok kosszal jár, de ne siess a mosogatószivaccsal: hagyd, hogy a babád kiélvezze a kézzel evés művészetének minden pillanatát.

Mikor adj neki falatkákat?

8-9 hónapos koruk környékén már megértek a babák arra, hogy önállóan, kézzel kezdjenek el enni. Ezt nagyon könnyen a tudomásodra is hozza a te gyereked is: kiveszi a kanalat a kezedből, vagy pedig kézzel nyúl az ételhez, ami előtte van a tányéron. Valószínűleg eleinte csak beletúr majd az ételbe, de előbb-utóbb rájön, hogyan csipegetheti fel az elé rakott falatokat a hüvelyk- és mutatóujja segítségével.

Hogyan adj neki falatkákat?

Egyszerűen csak rakj az etetőtálcájára 4-5 féle kézzel is megfogható falatot. Ha megette őket, adj neki még többet. Mindig etetőszékben etesd a babádat, mert ott sokkal kisebb a fulladásveszély, mint ha például séta közben adnál a kezébe harapnivalót, plusz így azt is megtanulja, hogy az evés helye az etetőszék.

Melyek a legjobb falatos ételek?

Még ha jó étvágyú is a babád, valószínűleg még nincs túl sok foga, ezért fontos, hogy olyan ételt adj neki, amit nem kell nagyon rágni vagy pedig olyat, ami szétmállik a szájában. Ha eléri a totyogós kort, adhatsz neki harapásnyi falatokat vagy akár olyan nagyságú ételdarabokat is, amilyeneket te eszel.

A brokkoli rózsáit könnyen meg tudja fogni

Ne feledd, a babád most ismerkedik az ízekkel, színekkel, állagokkal, ezért mindig változatos ételeket adj neki. Állj ellen a kísértésnek, hogy olyan édességgel kínáld, mint a keksz és a süti, vagy olyan magas zsírtartalmú rágcsálnivalóval, mint a chips. A kisbabádnak tápláló ételekre, és nem üres kalóriákra van szüksége.

Olyan ételeket válassz, amivel könnyen bánik a kisbabád, de nem jelent számára fulladásveszélyt. A zöldségeket puhára lehet főzni, apró falatokra lehet szeletelni és egyszerű megenni. Míg a szőlő egyetlen szeme is veszélyes lehet a kisbabákra nézve, mert könnyen fulladást okozhat. Arra is ügyelj, hogy mindig a korának megfelelő étellel kínáld a babádat. Nem szabad például túl korán tojást, halat vagy mogyoróféléket adni neki, ezek ételallergiát válthatnak ki nála.

Milyen egészséges falatokat adj a legkisebbeknek?

Válogass az alábbi listából, ezek a legjobb kézzel ehető falatok a babák számára:

– Pirított zab vagy valamilyen gabonakarika

– Falatnyi pirítós (kend meg valamilyen finom zöldségpürével)

– Gyümölcsszeletek: banán, mangó, szilva, körte, barack, dinnye

– Tofu kocka

– Főtt tészta darabok

– Picire szeletelt sajt

– Apróra vágott kemény tojás

– Aszalt szilva szeletek

– Főtt zöldség falatok: sárgarépa, borsó, cukkini, krumpli, paradicsom

– Főtt brokkoli virágok

– Borsónyi nagyságúra vágott párolt csirke, pulyka vagy marhahusi

Ezek is hasznosak lesznek: