Baba

A koronavírusos anyák is szoptathatnak

A fertőzött édesanyák is szoptathatják kisbabáikat. A megfelelő óvintézkedések mellett megelőzhető, hogy cseppfertőzés útján megfertőződjön a baba.
2020. November 02.
Még a koronavírusos anyák is szoptathatnak (fotó: Getty Images)

Szoptatás COVID-19 járvány idején címmel jelent meg a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány Facebook oldalán a WHO és a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásainak összefoglalója.

Ebben azt olvashatjuk, hogy még a fertőzött anyák is szoptathatják a kisbabáikat, mert a koronavírus nem választódik ki az anyatejjel és nem fertőz az anyatejen keresztül. Az anyatejjel olyan ellenanyagok kerülnek át a babába, amelyek megvédik őt a fertőzéstől. Amennyiben az anya egészségügyi állapota nem teszi lehetővé, hogy szoptasson, a lefejt anyatej a legmegfelelőbb táplálék a babának.

A Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány posztjában azt is olvashatjuk, hogy a szoptatásnak több előnye, mint kockázata van, és megfelelő óvintézkedésekkel megelőzhető, hogy a baba cseppfertőzés útján megbetegedjen.

Felhívják arra a figyelmet, hogy a baba érintése előtt és után is alaposan mossunk kezet. Az anya viseljen maszkot szoptatás alatt és a baba ellátása során is. Könyökhajlatba tüsszentsünk, köhögjünk. A papír zsebkendőt pedig használat után dobjuk ki és mossunk kezet. Minden felületet, de különösen azokat, amelyekkel a babát körülveszi, rendszeresen és alaposan tisztítsunk meg.

Forrás: Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány