Baba

A koronavírus koraszülött kisbabái mellett Erdei Zsolt “Madár” és Szalóki Ági

Ezrek futottak idén a fővárosi éjszakai futáson, hogy felhívják a figyelmet azokra a koraszülöttekre és családjaikra, akiket a pandémia szakított szét.
2021. Augusztus 10.
A koronavírus koraszülött kisbabái mellett Erdei Zsolt "Madár" és Szalóki Ági (Fotó: Járdány Bence)

A futóversenyen az ügy mellett kiállt Erdei Zsolt, Madár, korábbi profi ökölvívó is, akinek két gyermeke jött idő előtt, illetve Szalóki Ági énekesnő is, aki mindössze két hónapja hozta világra gyermekét.

Számos családot érintett drámaian a vírushelyzet, de a második hullámban a korábbiaknál is nagyobb tragédiákkal találkoztak az orvosok. Míg az első hullám alig érintette a várandósokat, ősszel és télen sokkal több kismama került kórházba vírusfertőzéssel. Voltak közülük, akiket nem lehetett megmenteni: gyermeküket az édesapa vitte haza a kórházból.

A helyzet folytatódott a harmadik hullámban is: megugrott a súlyosabb tünetekkel kórházba kerülők száma, és a vírusfertőzött édesanyák körében nőtt a koraszülések aránya. Az esetek elsöprő többségében nem spontán beindult koraszülésről van szó: az anya súlyos állapota miatt a magzat is veszélybe kerülhet és az orvos kénytelen idő előtt császármetszést végrehajtani, hogy növelje az édesanya túlélési esélyeit.

“A koraszülés eleve gyászt jelent minden család esetén. Egy csodaszép állapot, a várandósság fejeződik be a vártnál néhány, vagy akár sok héttel korábban. A COVID-19 pandémia kapcsán néhány család életében még ennél is komolyabb gyász következett be. A vírusfertőzés miatt meghalt kismamák hatalmas űrt hagytak maguk után, és extrém feladat hárult az egyedül maradt édesapákra, akiknek így a gyászuk is megduplázódott” – mondta el dr. Nádor Csaba neonatológus.

Az egyedül maradt édesapákat és gyermekeiket támogatta idén a Generali Night Run futóversennyel a The Human Safety Net (THSN) nevű, a hazai koraszülött-ellátást támogató program. Idén az éjszakai futáson a nevezési díjon felül plusz 500 Ft-os adomány felajánlására volt lehetőség, a nem futók pedig a verseny helyszínén is bekapcsolódhattak az adományozásba. Az összegyűjtött adomány az Anyák az Anyákért Alapítványon keresztül jut el a családokhoz.

Forrás: Aeffect Communications and Consulting