Baba

A kezdeti tápszeres kiegészítés mégsem annyira veszélyes

Egy tanulmány új szempontot hoz be a szoptatási dilemmába: adható-e tápszer az újszülöttnek élete első napjaiban, ha többet súlyt veszít, mint, ami még belefér.
2019. Június 04.
Az élet első napjaiban adott tápszer mégsem befolyásolja a szoptatás sikerességét?

A válasz évek óta a határozott “nem”, mivel a csecsemőtápszert a szoptatás ellenpólusának tartották, amely ráadásul negatívan befolyásolhatja a szoptatás sikerét. A nemzetközi és így a hazai ajánlás is a hat hónapos korig tartó kizárólagos szoptatás, amit minimum a baba 12 hónapos koráig folytatni kell, a szilárd táplálék bevezetése után is. De az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ szerint az Egyesült Államokban a csecsemőknek csak mintegy egyharmadát szoptatják 12 hónapos koráig.

A kérdés az, hogy az élet első napjaiban, ha a baba túl sokat veszít a súlyából, szabad-e pótlást vagy kizárólag tápszert adni neki, ha az anya eltökélt szándéka, hogy szoptatni szeretne. A Benioff Gyermekkórház kutatói nyomon követtek 164 csecsemőt, leginkább táplálkozási szokásaikat vizsgálták. A JAMA folyóiratban megjelent tanulmány az alábbi következtetésekre jutott.

Azok a babák, akik 1-3 napos korukban a nagyobb súlyveszteségük miatt tápszeres pótlást kaptak ugyanolyan arányban szoptak kizárólagosan hat hónaposan, mint azok, akik nem kaptak életük első pár napjában az anyatejen kívül semmi mást. Megváltozott azonban az eredmény, amikor 12 hónaposan vizsgálták meg a két csoportot: a pótlást kapott babák 30 százaléka szopott még egyévesen, míg a kizárólag anyatejes táplálású babát 48 százaléka. Ezt a különbséget azonban nem tekinthetjük jelentősnek. A kutatók szerint nem maga a pótlás, a tápszer van negatív hatással, hanem az anyai attitűdre lehet hatással a szoptatással kapcsolatban.

A kutatók szerint, ha a babát kiszáradás vagy hiperbilirubinémia (kórosan magas bilirubin szint a vérben) veszélyezteti, akkor indokolt lehet a tápszerese kiegészítés, de a lehető legrövidebb ideig, az egy hétnél tovább tartó tápszerezés kockáztatja a korai szoptatás sikerességét.

Dr. Ian M. Paul, a Penn Állami Orvostudományi Főiskola vezető szerzője hangsúlyozta, hogy kerülni kell minden merev megközelítést és figyelembe kell venni a legújabb adatokat és irányelveket, amelyekkel még jobban lehet támogatni az anyákat és csecsemőiket.

(via medicalexpress)

Kapcsolódó cikkeink: