Baba

A gyerekek védelmében több országban betiltották az autóban dohányzást, nálunk tervben sincs

Angliában, Skóciában, Franciaországban, Olaszországban és Görögországban néhány éve, Írországban pedig idén tiltották be az autóban dohányzást, ha gyermek vagy terhes nő tartózkodik a kocsiban. Magyarországon nem, és a jövőben sem lesz ilyen szabályozás.
2022. Június 16.
Számos országban betiltották az autóban dohányzást védve a gyerekeket (fotó: Getty Images)

A felsorolt országok mellett Németországban büntetik, ha valaki kidobja az autóból az égő cigarettát, Görögországban is védi a törvény a gyerekeket, ha 12 év alatti gyerek mellett gyújtanak rá a kocsiban, akár 1500 eurós bírsággal.

Magyarországon nincs ilyen szabályozás. Radó Márta társadalomkutató, a hollandiai Erasmus Medical Center és a svéd Linköpping Egyetem munkatársa májusban a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz fordult, hogy segítséget kérjen abban, hogy Magyarországon is napirendre kerüljön az autókban való dohányzás betiltása. Müller Cecília országos tisztifőorvos idén május 10-én kelt válaszlevelében a magánélet színterei korlátozásának és a szabály ellenőrizhetőségének nehézségeire hivatkozva visszautasította a felvetést.

“A dohányzás korlátozásáról szóló jelenlegi jogalkotási koncepcióba a magánélet színtereit érintő korlátozás nem illeszthető be. A jogalkotó itt húzta meg a határt az egyes személyek önrendelkezési jogába való beavatkozás tekintetében, melynek korlátja a hatályos Alaptörvény szerint csak mások jogainak – ebben a esetben az egészséghez való jogának – védelme lehet” – áll a Radónak címzett levélben, amiben a tiszifőorvos megemlíti az ellenőrzés nehézségét, és felhívja a figyelmet az egészségnevelés fontosságára.

Bár az Európai Unió területén, így Magyarországon is évről évre csökken a dohányzás mértéke, a KSH 2019-es adatai szerint még így is a népesség 24,9 százaléka gyújt rá naponta, vagyis majdnem minden negyedik ember dohányzik.

A WHO becslése szerint a passzív dohányzás 2004-ben 603 ezer halálesethez járult hozzá, amelyből 1100 eset asztmás gyerek halálát jelentette. A halálesetek 28 százaléka, vagyis több mint 168 ezer eset 18 év alattiak körében történt. Emellett Európában körülbelül 51-61 százalék lehet a gyerekek passzív dohányzásnak való kitettsége, míg a globális átlag szerint a gyerekek 41 százaléka esetén fordulhat elő, hogy legalább az egyik szülő dohányzik. Ezekben az esetekben pedig valós veszély a dohányfüstnek való kitettség a gyerek otthonában, a család autójában és persze minden olyan térben, ahol a szülő a gyerek jelenlétében rágyújt.

Radó és munkatársai szerint, az autókban történő dohányzás betiltása közel 30 százalékkal csökkenti a gyerekek dohányfüstnek való kitettséget.

Emellett a kutató a Qubit.hu-nak elmondta, hogy a dohányfüstnek való kitettség drasztikusan növeli annak az esélyét, hogy valaki rászokjon a dohányzásra.

Nem beszélve arról, hogy Radó szerint egy efféle törvény a dohányosok körében is hatalmas támogatottságot élvez. Egy felmérés szerint 2018-ban a magyar dohányosok 93 százaléka támogatta volna a törvényt, ami dohányfüstmentessé tette volna azokat az autókat, amelyben egy nem dohányos is utazik, de a támogatottság még ennél is magasabb (96 százalék) olyan személygépkocsikban, ahol kisgyerek tartózkodik.

Forrás: Qubit.hu