Baba

A friss levegőn – levegőztetés és öltöztetés

Ha a baba eleget van a friss levegőn, jobb lesz az étvágya, és sokkal nyugodtabban alszik. Ezt minden anyuka tudja. De mire érdemes figyelni a levegőztetés során?
2003. Szeptember 12.

Télen is fontos a baba levegőztetése

A kisbabának is szüksége van friss levegőre

Miután megszületett, fokozatosan szoktatjuk a levegőhöz a babát. Először a szobájában kinyitjuk néhány percre az ablakot. Természetesen előzőleg sapkát adunk rá és betakarjuk. Naponta néhány perccel növeljük a levegőztetés idejét. Ha már fél órát is elértünk, a következő naptól a babakocsiban kitehetjük a kertbe, erkélyre, folyosóra.

Itt is néhány perccel kezdjük, majd fokozatosan emeljük a levegőzés idejét. Egészséges kisbaba lehetőleg naponta több órát töltsön a szabadban. A tavaszi-nyári gyerekeket akár 2 hetes kortól, a téli babákat csak 4-6 hetes kortól vigyük ki. Természetesen ez nagy mértékben függ az időjárástól: tiszta, napos, kellemes időben nyugodtan lehet már az egészen kicsikkel is nagyokat sétálni! Erős szélben, ködben, illetve nyáron, a tűző déli napsütésben ne sétáltassunk. 

Hány fokig lehet még télen kimerészkedni?

Ha jönnek a nagy mínuszok – ez rendszerint januártól következik be – akkor sok anyukában felvetődik a kérdés: mivel tesz jót, ha kiviszi vagy ha otthon marad a kicsivel? Általános szabály, hogy -5 fok alatt ne töltsünk túl sok időt a szabadban a kicsivel. Nyilván, ha elintézni valója van az anyának, akkor más a helyzet, de törekedni kell arra, hogy a pici minél kevesebbet legyen a kemény mínuszokban.

Ha ennél enyhébb az idő (0 fok körül), akkor ki lehet menni levegőzni. Természetesen ügyelni kell a réteges öltöztetésre, a kesztyű, sapka viselésére. Egészen apróknál érdemes a harisnya mellett egy rugit is ráadni a csöppségre, mert a hőháztartásuk még nem olyan jó, könnyebben átfázhatnak.

Télen legjobb viselet az overáll, amely megvédi a gyermek derekát, és mozogni is jól tud benne. Olyan meleg ruhadarabokat válogassunk össze, amelyek nem akadályozzák a gyermeket szabad mozgásában. Nagyon praktikus a babakocsiba tehető meleg, szél- és nyirkosságálló bundazsák is. Vigyázzunk, hogy már totyogó gyermekünk cipője, kesztyűje ne ázzon át.

Ködben, erős szélben szabad sétálni?

Az időjárási viszonyok közül a köd a legveszélyesebb. A ködben a legnagyobb a kórokozók, vírusok koncentrációja, így ebben az időben a legvalószínűbb, hogy összeszed a gyermek valamit. Ha tehetitek, ködös időben mellőzzétek a szokásos sétát.

Hasonlóképpen érdemes lemondani a levegőztetésről, ha erős szél fúj. Ilyenkor is jobb a védelmező 4 fal között tölteni az időt.

Mire kell feltétlenül vigyáznunk enyhébb időben – nyáron, tavasszal, ősszel?

Vigyázzunk arra, hogy az erős napsugárzás közvetlenül ne érje a babát. Jobb neki a szórt fény. Napra csak a reggeli és délutáni órákban tehetjük, akkor sem magára hagyva, hogy időben tudjunk változtatni a baba elhelyezésén. Ha szükséges, hajtsuk fel a babakocsi tetejét, hogy a babát ne érhesse tűző napfény. Nyáron vigyázzunk, hogy a már önállóan szaladgáló gyermekünk ne töltsön sok időt a tűző napon. Fejére adjunk vászonsapkát, és főleg a kora délelőtti és a délutáni órákban vigyük a gyermeket sétálni.

Oda kell figyelni arra is, hogy megóvjuk gyermekünket a rovaroktól, állatoktól, különböző szennyeződésektől, ezért érdemes könnyű hálót borítani a babakocsira.

Ha nincs alkalmas helyünk arra, hogy a babát a szabadban hagyjuk, tegyük a kiságyba vagy a járókába, és engedjünk friss levegőt a szobába. Később, amikor a pici már több időt tölthet a friss levegőn, babakocsiban tolva kiválaszthatjuk a legmegfelelőbb helyet a sétára.

Mielőtt megvásárolnánk a babakocsit, számításba kell venni életvitelünket, hogy milyen közlekedési eszközöket használunk rendszeresen, és hol tároljuk a babakocsit. Amennyiben gyerekülésre is szükségünk van, választhatjuk a kombinálható típust, ami mindkét célnak megfelel. A hagyományos mély kocsi kellően tágas, a pelenkák és egyéb úti holmik is elférnek benne. Az összecsukható, döntött háttámlás sportkocsi akár addig is használható, amíg a gyermekünk nagyobbacsak nem lesz.

Ha nem akarjuk babakocsiban tolni, levegőztethetjük a babát hordozókendőben, az idősebbeket mei taiban, csatos hordozóban is. Ilyenkor a kisbaba élvezi a közelségünket, új látószögből tekinti meg az őt körülvevő világot. (Az sem elhanyagolható, hogy rövid séta kedvéért nem kell lehozni a babakocsit esetleg a sokadik emeletről!). Sok baba, ha már totyogni kezd, szereti maga tologatni a babakocsiját.  Gyakorlottabb anyukák azonban jól tudják: a stabilan járó másfél-két éves gyerekkel se menjünk sétálni babakocsi nélkül, mert a kicsi hamar elfárad, és akkor ölbe véve folytathatjuk a sétát. 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Forrás: Madarász Utcai Gyermekkórház és Babaszoba.hu