Baba

A császárnál rövidebb ideig tart a gyermekágyi folyás

Tisztulásként szoktuk ismerni a szülés utáni heteket, amikor a gyermekágyi folyás, más néven lochia is tapasztalható. Másként alakul ez az időszak a császármetszéssel szült anyák esetében.
2021. Május 25.
A császárnál rövidebb ideig tart a gyermekágyi folyás (fotó: Getty Images)

A szülés utáni heteket gyermekágynak nevezzük és általában 6 hetet értünk alatta. Ez egy nagyon fontos regenerációs időszak.

A szülést követően távozik a placenta. A méh belső falán seb keletkezik, ami ebben a gyermekágyi regenerációs időszakban gyógyul be. Ez vérzéssel jár, ezt szoktuk tisztulásnak nevezni, szakszóval lochia, azaz gyermekágyi folyás. Ilyenkor a vér mellett váladék, apró szövetdarabok, baktériumok is ürülnek a méhfalról. Hüvelyi szülés és császármetszés után is tapasztalható.

Gyermekágyi folyás: színe, mennyisége

A gyermekágyi folyás legtöbbször végig kíséri a gyermekágyi időszakot, de eltérő a jellege az idő előrehaladtával. Kezdetben a menstruációhoz hasonlóan élénk piros színű, kissé alvadékos is lehet. Később véres-savós, majd általában barnássá válik. Fokozatosan halványodik a színe, sárgás folyássá, majd a végén fehérré válik.A gyermekágyi hetek alatt a színe mellett a mennyisége is változik a folyásnak. Több minden is befolyásolja, hogy éppen erősebb, több vagy kevesebb mennyiség ürül. Ilyen maga a gravitáció, fekve kevesebb folyás tapasztalható. Mivel szoptatás alatt oxitocin szabadul fel, ami méhösszehúzódást okoz, ezért szoptatás során több váladék ürül és alhasi görcsöket is tapasztalhatunk.

Amikor orvoshoz kell fordulni

A gyermekágyi folyás szaga jellegzetesen édeskés, ha bűzös, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni bárhogyan is szült az anya. A hidegrázás, láz, nem múló, nagy mennyiségű vérzés is orvosért kiált.

Császármetszés után kicsit más lehet

Császármetszéssel szült anyák általában azt tapasztalják, hogy a gyermekágyi folyás rövidebb ideig tart és gyengébb, ennek az az oka, hogy a műtét során a méhet kitisztítják. Ettől még a gyógyulási folyamat része a gyermekágyi szakasznak és ugyanúgy fennáll a hat hétig tartó regenerációs időszak.(Forrás: csaszarvonal.hu)