Baba

A bélbetüremkedés tünetei

A bélbetüremkedés (invagináció) a bél veleszületett abnormális mozgékonyságának következtében alakul ki. A bél egy része, legtöbb esetben a vékonybél utolsó szakasza betolódik a következő vastagbélszakaszba.
2017. December 21.
A bélbetüremkedés tünetei

A bélbetüremkedés egészen váratlanul fordulhat elő egy-kétéves, különben egészséges gyermekeknél.

Akut, sírással, hányással és sokkos tünetekkel (sápadtság, hideg verejték és nyugtalanság) járó igen heves, kólikaszerű, hasfájásos rohamok lépnek fel, amelyeket teljesen tünetmentes szakaszok szakítanak meg. A gyermek apatikus, állapota szemlátomást romlik. Mindezeken túl véres hasmenése is lehet. Az orvos többnyire henger alakú, kemény elváltozást (bélhenger) tapinthat az alhas jobb oldalán.

Ilyenkor mindig vészhelyzetről van szó. Bélbetüremkedés gyanúja esetén azonnal menj orvoshoz vagy hívj mentőt. Megfelelő kezelés nélkül a betegség néhány napon belül halált okoz.

– Az orvos biztos diagnózist állapít meg, és gyermeket haladéktalanul kórházba utalja.

– Ott a betegség korai stádiumában a betüremkedett bélszakaszt röntgenkontrasztanyag beadásával igyekszik helyrehozni. Ez a kezelés főleg csecsemőknél és kisgyermekeknél biztat jó kilátásokkal, ha a fájdalmak jelentkezését követő tizenkét órán belül elvégzik. Ha ez nem jár sikerrel, azonnal műteni kell, máskülönben a betüremkedett bélszakasz elhal, és halált okoz.

Leggyakoribb tünetek

Kólikaszerű hasfájás

Sokkos tünetek

Tünetmentes időszakok

Véres-nyákos hasmenés

Erős hányás

Bélbetüremkedés esetén a kezelést az orvosokra kell hagyni. De ha lehet, maradj a kórházban a gyermeked mellett.

Hazaengedése után kímélni kell a gyereket, ahogyan ez a műtéti beavatkozások után alapvetően szokásos. Kapjon könnyű táplálékot, és gondoskodj róla, hogy testileg ne erőltesse meg magát. Különösen nehezet nem szabad emelnie.

A cikk Dr. Helmut Keudel, Dr. Barbara Capelle Gyermekbetegségek című könyve alapján készült.

Kapcsolódó cikkeink hasfájás témában: