Baba

A babák komplex ultrahangos szűrővizsgálata

Mikor a baba megszületik, még nincs vége az orvosi vizsgálatoknak. Utánajártunk a csecsemők komplex ultrahangos szűrésének.
2016. Június 01.

A babák komplex ultrahangos szűrővizsgálata

A komplex szűrővizsgálat kiterjed a baba csípőjére, hasi szerveire és a koponyájára. Olyan születési és fejlődési problémákra derülhet fény, amelyek korai felismerése a baba egészséges fejlődése miatt nagyon fontos. Ilyen lehet a csípő éretlensége, a vesék, a gyomor veleszületett rendellenesség, az agykamrák tágulata, a szülés körüli időszakban kialakult elváltozások, oxigénhiány, agyvérzés tünetei.

Kötelező a komplex UH?

Ma Magyarországon az ultrahangos csecsemőszűrés nem kötelező, de számos esetben erősen ajánlott. A legtöbb kisbaba csípőszűrésre jut el, háziorvosi beutalóval, aki küldheti a gyermeket ortopédiai szakrendelésre, vagy közvetlenül ultrahangos vizsgálatra, valamelyik kórházba, egészségügyi intézménybe.

Tipp: Beszélj a háziorvosoddal, hogy nála mi a protokoll, érdemes megkérdezni, hogy az ortopédián, ahová tartoztok, van-e ultrahang.

Kinek ajánlott az UH-s csecsemőszűrés?

Mindenkinek ajánlott a komplex vizsgálat, aki szeretné tudni, hogy a kisbaba szerveivel minden rendben van-e. Erősen ajánlott, ha korábban volt a családban csípőficam, vesebetegség, daganatos betegség, ill. ha császármetszéssel született vagy farfekvésű volt a baba. Mindenképp szükséges elmenni, ha a gyermek sugárban hány, véres a széklete, vizelete, ha tapintanak valamit a hasában.

Tipp: Nézz utána a korábbi családi betegségeknek, kérdezd ki a párodat, ill. az ő családját is.

Mikor érdemes elvégezni az ultrahangos szűrést a babánál?

A vizsgálatokat ideálisan 6-8 hetes korban végzik. A csípő fejletlenségét, ficamát korai diagnózis esetén hatékonyabban és gyorsabban tudják korrigálni, akár terpeszpelenkával, súlyosabb esetben kengyellel.

Tipp: Érdemes minél előbb bejelentkezni, mert az ortopédiára 6 hét is lehet a várakozási idő. Ha komplex vizsgálatra mentek, a kórházakban, egészségcentrumokban 2-3 héttel előbb ajánlott időpontot kérni.

Hogyan zajlik az ultrahangos vizsgálat?

Fájdalomnélküli, könnyen kivitelezhető, káros sugárzással nem járó módszerről van szó. A babát levetkőztetik, a saját textilpelenkájára fektetik, és géllel bekenik a vizsgálandó területet, ez egy kicsit hűvös, de a kicsik jól viselik. Az ultrahang speciális, kis fejével vizsgálják a csípőt, fejet, hasat, mindez negyed órát vesz igénybe.

Tipp: A vizsgálat előtt lehetőleg egyen a baba, hogy ne legyen nyugtalan, a textilpelenkáját ne felejtsétek otthon.

Mennyibe kerül a csecsemők ultrahangos szűrése?

Az OEP nem támogatja a csecsemőkori ultrahang-vizsgálatot, így a legtöbb kórházban fizetni kell jelenleg a teljes vizsgálatért. Az ár attól is függ, hogy egy terület szűrését kérjük vagy mindhárom területét egyben. Egy terület vizsgálata kb. 9-12 ezer forinttól indul, a három terület együttes vizsgálati ára pedig kiteheti a kb. 25-29 ezer forintot is.

Tipp: Érdeklődj, melyik intézmény van hozzátok a legközelebb. Végül bátorítsd magad a gyermekradiológus biztató szavaival: nagyon fontos a megelőzés, de szerencsére a legtöbb kisbabánál nem találnak kóros elváltozást.

Szakértő: dr. Rácz Anikó, gyermekradiológus, Bethesda Gyermekkórház

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin