Baba

A babák csuklásának leggyakoribb okai

A kisbabák csinálnak olyan dolgokat, amire álmunkban sem számítottunk. Például sokat csuklanak. Lehet, hogy újdonsült szülőként téged is foglalkoztat, hogy ennek mi az oka és el kell-e valahogy mulasztani.
2020. December 02.
A babák csuklásának leggyakoribb okai (fotó: Getty Images)

Nem is olyan egyszerű feladat egy kisbaba igényeire reagálni és kitalálni, hogy a viselkedése mögött mi áll. Sokszor tesznek olyasmit a babák, amire egyáltalán nem számítunk, álmukban hangokat adnak ki magukból, sikoltoznak és úgy általában sokat csuklanak.

A csuklás babakorban is pontosan olyan ártatlan dolog, mint felnőttként, sőt, még a gyakori csuklás sem káros vagy nem ad okot az aggodalomra.

Miért csuklik olyan sokat a baba?

A csuklás akaratlan rekeszizom összehúzódás és sok minden kiválthatja. A kisbaba hajlamosabb a csuklásra mint egy nagyobb gyerek vagy a felnőttek. Már magzatikorban is megfigyelhető a csulás. A terhesség kb. félidejétől csuklik a magzat az anyaméhben, sok kismama érzi is ezt. A baba megszületése után a csuklás nagyon gyakori az első évben. Egy újszülött a napjának akár 2,5% -át is töltheti csuklással.

A csuklás okai

Nincs egyértelmű magyarázat arra, hogy mi okozza a csuklást, de az elmondható, hogy ez egy reflex, hasonlóan a köhögéshez vagy a tüsszentéshez.Felnőtteknél a kiváltó ok általában a túl gyors ivás, emésztési zavar, túl sok evés, evés közben sok levegő nyelése, szénsavas italok fogyasztása, stressz, légnyomásváltozás. A csecsemők csuklásának hasonló okai vannak, bár a csecsemők nyilván nem ugyanazokat az ételeket és italokat fogyasztják, mint a felnőttek.Az alábbiakban a verywellfamily.coma cikke felsorolja a csecsemők csuklásának leggyakoribb okait.

Túl gyors étkezés

Ahogy a túl gyors evés okozhat csuklást a felnőtteknél, úgy a csecsemőknél is. Ez például úgy fordulhat elő, ha túl nagy a lyuk a cumisüvegen vagy túl erőteljes a tejleadó reflex. Azok a csecsemők, akik már esznek szilárd táplálékot, akkor kezdhetnek el csuklani, amikor túl sokat vagy túl nagy falatot esznek.

Büfiznie kell

Büfizéssel a felesleges levegő eltávolítható a baba gyomrából, ezért is javasolják az “alkalmazását”.

Levegő lenyelése

A felesleges levegő lenyelése is okozhat csuklást. Ez történhet például etetés közben, ami szoptatás és cumisüveges táplálás esetében is megtörténhet.

Túltáplálás

Ha egyszerre túl sokat eszik a baba akkor is lehet csuklás a vége. Egyszerre csak lassan és keveset adjunk a tápszerből a babának, tartsunk szünetet, tartsuk függőleges testhelyzetben a babát, hogy büfizni tudjon, majd folytassuk az etetést. A legjobb, ha a csecsemő annyit eszik, amennyit ő szeretne (igény szerinti etetés) és nem egy ütemtervet követve.Általában kevésbé lehet túltáplálni a szoptatott babákat, mivel a szoptatott csecsemők jobban kontrollálják az elfogyasztott mennyiséget. De ez is megtörténhet, különösen akkor, ha túl erős a tejleadó reflex vagy túl sok az anyatej.

Gastroesophagealis reflux

Néha a csuklás a gastroesophagealis reflux (gastroesophageal reflux disease, GERD) jele is lehet. Ez nagyon gyakori szindróma a csecsemőknél.A csecsemő emésztőrendszere eleinte kevésbé fejlett, emiatt a gyomorsav visszaáramolhat. Ez csuklást, büfizést okozhat. Ha erre gyanakszunk, beszéljünk az orvossal.

Hogyan lehet megállítani a baba csuklását?

Ha nem tűnik úgy, hogy a babát ez különösen zavarná, akkor semmit nem kell tenni a csuklás ellen. A csuklás nagyon gyakori csecsemőkori jelenség és csökken az élet első évében.Ha azonban úgy tűnik, hogy a csuklás a babának kellemetlen, sír, büfizés, bukás kíséri, akkor próbálkozhatunk néhány dologgal.

Segítsük a büfizést

Bár ez elég egyszerű “művelet”, de lehet, hogy még sem hatékony a mi a babánknál. Segítsünk neki azzal, hogy finoman paskoljuk a hátukat, miközben függőlegesen tartjuk. A lábunkra is tehetjük a babát, hassal lefelé és megveregethetjük a hátát. Ha a hátára fektetjük és bicikliztetjük a lábát, akkor gáz szabadulhat fel, ez is segíthet.

Figyelmesen etessük

Ha cumisüvegből tápláljuk, akkor néhány korty után tartsunk szünetet, büfiztessük meg a babát, tartsuk függőlegesen. Te tápláljuk túl. Ha úgy tűnik, hogy túl sok levegőt nyel, próbálj ki másfajta cumisüveget is.

Ha szoptatsz, akkor is büfiztesd meg a babát. Ha túl sok tej kerül a baba szájába, akkor szoptatás közben dőlj hátra, ezzel csökkentheted az áramlást. Szoptass mind a két mellből.

Etetés után függőleges helyzetbe kerüljön a baba

Mindegy az etetés módja, a baba függőleges, egyenes tartásba legyen utána, ezzel az emésztését is segíted és a csuklást is csökkenteni tudod.

Cumihasználat

Felkínálhatod a cumihasználatot, ami ellazíthatja a baba rekeszizmait és csökkentheti vagy megszüntetheti a csuklást.

A reflux kezelése

Fontos, hogy csak olyan gyógyszereket alkalmazzunk, amit orvos írt fel. Orvosi diagnózis nélkül ne akarjuk kezelni a baba refluxát.A csuklás a legtöbb esetben a szülőket jobban zavarja, mint a babákat. Időnként persze a babának is zavaró lehet, és néha kísérő tünete lehet valami másnak. Sőt az is lehet, hogy annyira csuklik a baba, hogy képtelenség táplálni. De ez valóban elég ritka. Ha mégis túlzottnak tűnik a baba csuklása, akkor mindenképp forduljunk orvoshoz.