Baba

A baba fejlődése – A tizedik hónap történései

Általában vidám, játékos hónap a tizedik, amely során egyre jobban megmutatkozik babánk személyisége.
2019. Október 03.
A baba fejlődése - A tizedik hónap történései (fotó: iStock)

Gyakori, hogy a babák a tizedik hónapban érnek el számukra jelentős fordulópontokhoz: felállnak (valamibe kapaszkodva), önállóan kezdenek étkezni és/vagy elkezdik ügyesen halomba rakni a tárgyakat. Ezen túl a tizedik általában egy eleven, mosolygós, sok nevetéssel és vidám felfedezéssel teli hónap az életükben, amikorra már elég pontos képet alkothatunk gyermekünk alapvető habitusáról.

Legyen akár csendesebb típus vagy zajos bohóc, magának való vagy olyan, aki kifejezetten keresi a társaságot, ezek az alapvonások a későbbiek során is megmaradnak és meghatározóak leszek.

Ebben a hónapban már mindenképp megmutatkoznak gyermekünk határozott preferenciái is a képeskönyvek, a játékfigurák, a mondókák és az ételek terén is, ezek azonban a személyiség alaphangoltságához képest jóval kevésbé szilárdak, és mint látni fogjuk, folyamatosan alakulnak a következő hónapok vagy akár évek során.

Játék, játék és játék

A megelőző időszak egyenes folytatásaként a babák mozgási szabadsága napról napra növekszik a tizedik hónapban is: nagyon sok csecsemőnél ekkorra már megindult a mászás, és vannak, akik fel tudják húzni magukat álló pozícióba (illetve álló helyzetből megtanulnak visszaguggolni), és így, valamiben megkapaszkodva elkezdik körbejárva is feltérképezni a lakást. Koordinációjuk, egyensúlyérzékük folyamatosan javul közben, és megnövekedett mozgásterüknek köszönhetően könnyebben észreveszik az érdeklődésüket felkeltő tárgyakat, amelyekhez eredményesen el is képesek jutni.Akárcsak a megelőző hetek-hónapok során, a fulladást okozó, apróbb tárgyakra ebben a hónapban is nagyon oda kell figyelnünk hát, mert lényegében bármi felkeltheti a baba kíváncsiságát, és ha felkelti, akkor hamar a kezébe, onnan pedig a szájába juthat. Kisebb tárgyak nagyobb alkalmatosságba pakolása jelentős élvezetet jelent nekik ebben az időben, és arra is felfigyelhetünk, hogy már meg tudnak tartani az egyik kezükben egy játékot úgy, hogy a másikkal pedig valamilyen egyéb mozdulatot, tevékenységet végeznek.Ezekben a napokban-hetekben a baba a legjobban mindent a játékon keresztül sajátít el, így játsszunk vele sokfélét az építőkockázástól a labdázáson át a szerepjátékokig, vagy a táncig a legkülönbözőbb fajta zenékre (amelyek közül hamar lesznek kedvencei, melyekből majd ismétlést kér).Miközben az éjszakát már végigalusszák, egyes babák napközbeni alvásigénye ekkortájt radikálisan lecsökken: lehet, hogy délelőtt már nem, hanem csak egyszer, a délután folyamán alszik majd egy-két órát, vagy akár valamivel többet is, ami általában nem szól bele az éjszakai alvásba vagy az elalvási folyamatba. Ugyanakkor semmi probléma nincs akkor sem, ha egy gyerek tíz hónaposan még nappal is kétszer alszik.

A beszéd határa

Az étrend bővítése a megelőző hónaphoz hasonlóan fokozatosan, lépésről lépésre folytatódhat – pláne, ha már rendesen beindult a kicsinél a fogzás. Voltaképp csak azt kell figyelembe venni, hogy mi az, amit még nem tud a baba megrágni, amit könnyen félrenyelhet (a virsliszeletek, a szőlő vagy a pattogatott kukorica például elég veszélyes még ebben a hónapban), illetve, hogy egyéves kor alatt a mézet még nem ajánlott bevezetni az étrendbe. Ha ő maga csipegetheti fel a szilárdabb ételdarabokat, akkor önállósága mellett a koordinációs képessége is fejlődni fog, és persze ugyanez igaz az önálló kanál- és villahasználatra is, amit ebben a hónapban már mindenképp meg lehet próbálni, ha korábban nem tettük.Ne zavarjon minket, ha összekeni magát közben étellel, ami az első néhány alkalommal (sőt még jó ideig) nagyjából garantálható – fejlődése, önállóvá válása szempontjából ennek gyakorlása ugyanis fontosabb, mint a tisztaság.Feltűnő lehet ebben a hónapban, hogy a babák mindenféle tevékenységünket utánozni próbálják a telefonálástól a fogmosásig – és például az evőeszköz-használatig, így jó, ha közösen is étkezünk velük. Az utánzás intenzív megfigyelést igényel a kicsik részéről, ami a nyelvhasználatra és a non-verbális jelekre is kiterjed. Egy-két szót már biztosan össze tudnak kötni a jelölt tárggyal, élőlénnyel, és ezt a tudásukat érdemes is megerősíteni, például képeskönyvek lapozgatásával.Mindenekelőtt pedig ajánlott sokat beszélgetni velük ebben az időszakban: gagyogásukra, félszavaikra is reagáljunk értelmes szavakkal, válaszokkal, egészítsük ki szótöredékeiket helyes egészekké – de akár egy játék- vagy bábfigura segítségével is folytathatunk beszélgetést velük, hogy folyamatos, önfeledt kommunikációra bátorítsuk őket.Kapcsolódó cikkeink: