Baba

A baba fejlődése – A hatodik hónap történései

A hatodik általában kissé nyugodtabb hónap az első életévben, de jelentős változások ekkor is tetten érhetőek a csecsemők mindennapjaiban.
2019. Augusztus 13.
A baba fejlődése - A hatodik hónap történései

Talán a legnagyobb horderejű változás ebben a hónapban, hogy ha eddig még nem történt meg, akkor most már megkezdhetjük a hozzátáplálást: a híg gyümölcslevek után pürésített zöldségekkel, gyümölcsökkel, lassan, fokozatosan tegyük meg az első lépéseket. Már csak azért is így kell tenni, hogy kiderüljön, nem allergiás-e valamilyen összetevőre a gyerek: figyeljünk ezért olyan tünetekre, mint a kiütések, a hányás, a hasmenés.

Másfelől viszont attól még, hogy valami nem ízlik a babának, ne mondjunk le róla: a csecsemők ízlése ekkor még igen gyorsan változhat, úgyhogy néhány nap múlva érdemes ugyanazzal ismét próbálkozni.

A hozzátáplálásnál mindenképp tartsuk észben, hogy mézet egyéves korig semmiképp sem szabad adni a gyerekeknek, mert benne lehetnek egy botulizmust okozó baktérium spórái, a betegség pedig nagyon megterhelheti a csecsemők szervezetét, és akár életveszélyes állapotot is ki tud váltani. Ugyanígy várjunk legalább egyéves korig a tehén- (kecske- stb.) tejjel, mert a babák nem tudják rendesen megemészteni: se magában, se főzelékhez keverve ne adjuk tehát nekik.

Ha fel-felsír éjszaka

Féléves korra a legtöbb csecsemő 6-8 órát átalszik éjszaka, és ehhez társul még 2-3 napközbeni alvás. Ha éjszaka fel-felriad, vagy nem tud elaludni, akkor régebben gyakran ajánlották az úgynevezett Ferber-módszert, vagyis azt, hogy érdemes még ébren letenni a kicsit a gyerekágyba, és ha sír, mindennap fokozatosan kicsit később (5 perc, majd 6 perc után, aztán egyre növelve a percek számát) odamenni hozzá – de ezzel a mai tudásunk szerint csak a baba elhagyatottság-érzését és frusztrációját mélyítjük, így inkább igyekezzünk megfelelő alvási rituálét, ingerszegény környezetet és jól strukturált, mindig betartott napirendet kialakítani a számára. Növekedés, agyfejlődési ugrás és fogzás is okozhat nyugtalanabb éjszakákat, az ilyen epizódok azonban pár nap alatt maguktól véget érnek.

A csecsemőnek ekkorra már mindenképp meg kellett dupláznia a születési súlyát. Növekedése a hatodik hónapra némileg lelassul (súlyban és centiméterben is), a mozgásfejlődés tempója viszont nem mérséklődik. Ebben a hónapban már sikerülhet nekik önállóan ülésbe tornászniuk magukat (és benne is maradni a pozícióban), ahogyan a hasról hátra és hátról hasra fordulás is valószínűleg menni fog már nekik. Ez utóbbit feltétlenül tartsuk észben a pelenkázásnál, mert ha pelenkázóasztalon (vagy magasabb ágyon) végezzük a cserét, akkor nagyon oda kell figyelni, nehogy a baba egy hirtelen mozdulattal legördüljön róla.

Akinek a szeme kék

A babák szemének színe erre a hónapra többnyire elnyeri végleges árnyalatát – lehet, hogy más lesz, mint a születése után, de az is, hogy nagyon hasonló marad ahhoz. Bárhogyan is, számottevően ezután már nem fog módosulni. Egyébiránt pedig hat hónapos korra közel olyan élesen lát és hall egy csecsemő, mint egy felnőtt ember. Bizonyos érzelmeket (örömöt, frusztrációt) felismerhetően ki is képes fejezni már a hangjával, egyúttal pedig általában reagál már arra is, ha valaki beszél hozzá – főleg, ha a nevét hallja, illetve olyan szavakat, amik gyakran hangzanak el a környezetében. Az állathangok utánzását, a meseolvasást és egyéb, hangokkal kapcsolatos játékokat ilyenkor már tegyük rendszeressé a mindennapokban.

Egy hat hónapos csecsemő sokat mosolyog, nevet és gagyog. Az ismerős családtagok (akikkel előszeretettel létesít szemkontaktust) láthatóan megnyugtatják, akárcsak a kedvenc játékai – ezzel párhuzamosan az idegen emberek nyugtalanságot válthatnak ki belőle, bár ekkor még csak enyhébb mértékben. Ha ezek nem jellemzőek rá, beszéljünk a gyerekorvossal vagy a védőnővel.

S ha eddig még nem tettük meg, kezdjük mihamarább bababiztossá alakítani a lakásunk minden szegletét, hiszen napokon belül beindulhat a kúszás-mászás. Ha pedig nagyobb testvér is van a családban, különösen figyeljünk az apróbb, fulladást okozható játékokra, tárgyakra, mert a csecsemők ebben a korban is még mindent a szájukba fognak venni, ami felkelti az érdeklődésüket – pláne, hogy most már könnyebben magukhoz tudják vonni az érdekesebbnek ítélt tárgyakat.

Kapcsolódó cikkeink: