Baba

A baba első kötelező olvasmányai

A puha textilkönyvektől az első komolyabb mesekönyvig hosszú út vezet. Melyek a legfontosabb állomások? Ismerd meg a baba első olvasmányait!
2018. Július 31.
A baba első kötelező olvasmányai

Mesélj a gyermekednek már újszülött korától! – hangzott el nemrégiben egy iskolaérettségről szóló előadáson. Megdöbbentő, de sok családban bizony sem a mondókázás, sem a meseolvasás nem része a babák hétköznapjainak, pedig a közös ének, vers, mondóka és könyvolvasás nagyon fontos szerepet kellene, hogy kapjon a család életében.

Könyvekről könyvekre

Az újszülött kisbaba számára az első pillanattól fogva nagyon fontos az édesanyja hangja, ezért a rövid, kedves altatódalok, mondókák megnyugtatják, szívesen figyeli, hallgatja ezeket.Használd a baba fejlődése kalkulátorunkat, hogy nyomon tudd követni kisbabád fejlődését!

Ahogy kinyílik a pici számára a világ, és elkezdi felfedezni környezetét, elsőként a puha lapozgatható bébikönyvekkel ismertessük meg. Ezeknek van kiságyra, hordozóra is felfüggeszthető kisebb változata, amiket már 2-3 hónapos korban érdeklődve fog figyelni, kb. féléves kortól már kézbe is veszi, és szívesen foglalatoskodik vele.

Interaktív textilkönyv:

A baba első kötelező olvasmányai

Természetesen akár mi magunk is elkészíthetjük az első textilkönyvecskéket a babának. Ehhez többféle, különböző tapintású anyagot (filc, plüss, szőrme, fényes felületű anyag) érdemes használni. A lapokat egy-egy kedves állatfigura, növény vagy egyszerű tárgy (labda, kocka, házikó) képével díszítsük. Nagyon népszerűek a babák körében még a pancsoló könyvek, a fürdés közben is nézegethető, lapozgatható, vízálló kiadványok.

Pancsikönyv:

A baba első kötelező olvasmányai

Az első komolyabb babakönyveket 6 hónapos kortól érdemes beszerezni.

A lapozgató könyvekben nagyobb, egyszerű képek (állatok, hétköznapi tárgyak, a baba számára ismerős játékok) láthatóak, és nem tartalmaznak szöveget, esetleg csak pár sornyi mondókát. Jó, hogy ha a lapok kemények (karton vagy habkönyvek), hogy a pici babakéz is meg tudja fogni anélkül, hogy elszakítaná.

A baba első kötelező olvasmányai

A baba első kötelező olvasmányai

A mondókás könyveket ritmusuk, dallamosságuk miatt imádják a gyerekek. Ha már stabilan ül babád, vedd ölbe és így mondókázzatok.

Jakabosné Kovács Judit: Kerekítő könyvek

A baba első kötelező olvasmányai

Nagyon kedvelik és praktikus könyvek a kisebbek számára a leporellók is. Ezek vastag kartonlapokból álló, harmónikaszerűen szétnyitható képeskönyvek. Jó, ha vannak bennük aktivizáló részletek, amiket megfoghat a baba (pl. a bárány bundája puha vagy a ház ajtaja kinyitható).

A stancolt könyvekben a figurákat, alakzatokat körül vágják, illetve egyes részei kivághatók, kitolhatók az alapból. 1 éves korra a pici kézügyessége, szem-kéz koordinációja sokat fejlődik, ekkorra a kiszedhető alkatrészes, nyitható ablakos könyveket, térbeli lapozókat már bátran a kezébe lehet adni. Az a könyv, aminél be lehet kukkantani a képek mögé, ki is lehet húzni a füleket, csúsztatni a figurákat, hosszú ideig kedves elfoglaltságot biztosít a gyerekeknek.

A baba első kötelező olvasmányai

Egyéves kor után már a rövidebb, nem túl bonyolult mesékkel is meg lehet ismertetni a totyogót. Az évszakok, mindennapi teendőkről szóló történeteket szívesen hallgatják a babák.

Rotraut Susanne Berner: Őszi böngésző

A baba első kötelező olvasmányai

Eric Carle: A telhetetlen hernyócska

A baba első kötelező olvasmányai

2 éves kor után jöhetnek a valódi papírból készült olvasó- és mesekönyvek. Kezdetben azért ezek is inkább nagyobb képeket tartalmazzanak, kevesebb szöveggel.

Ebben az időszakban a gyerkőcnek lesznek olyan szívéhez közelálló meséi, amelyeket szívesen hallgat újra és újra. Nagy kedvencek lehetnek a hétköznapi élethelyzeteket bemutató mesék, történetek.

Berg Judit: Hisztimesék

A baba első kötelező olvasmányai

Ne feledd! Már napi 15-20 perc meséléssel, mondókázással nagyon sokat tehetsz gyermeked fejlődéséért! Az olvasás jó hatással van a baba érzelmi világára, fejleszti memóriáját, képzelőerejét és szókincsét is. Mindig legyen időd mesélni neki!

Kapcsolódó cikkeink a gyermek fejlődése témában: