Baba

A baba első fürdetésétől a napi rutinig

Egyre több családban az apa feladata a baba esti fürdetése, hisz ez egy remek alkalom, hogy kicsit kettesben legyenek, és erősödjön a kötődés.
2021. Május 06.
A baba első fürdetésétől a napi rutinig (fotó: Getty Images)

A baba fürdetése nagyszerű lehetőség arra, hogy apa kettesben is töltsön egy kis időt a babával, anya pedig ezalatt kicsit pihenhet, vagy haladhat mással.

Kezdetben inkább egy megnyugtató élmény a kicsi számára a fürdőzés: a meleg víz, az érintések segítik a relaxálást, az esti alvásra hangolódást. Később azonban, ahogy egyre nő a baba, a fürdetés sokkal inkább szól majd az önfeledt pancsolásról, a közös játékról és mókázásról, ahol bevethetsz különböző fürdőjátékokat is.

Milyen gyakran kell fürdetni a babát?

Az újszülött babát nem szükséges minden nap megfürdetni, elég csupán heti 2-3 alkalommal, mert a túl gyakori fürdéstől kiszáradhat a bőre. Természetesen ha valamitől piszkos lesz, például egy pelenkabaleset miatt, akkor feltétlenül le kell tisztítani az érzékeny bőrt. Amit naponta át kell törölni, az az arca, a kezei, és természetesen pelenkázáskor a feneke és az intim területek.Amíg nem esik le a baba köldökcsonkja, és nem gyógyul be teljesen a helye, oda kell figyelni rá, hogy ezt a területet ne érje víz, mert könnyen felpuhulhat a seb, és el is fertőződhet. Így az első egy-két hétben inkább csak nagyon minimális mennyiségű vízben pancsoljon a kicsi, de az is elegendő, ha csak nedves pamutkendővel törlitek át.

Mire van szükség a baba fürdetéséhez?

A fürdetésre is igaz, hogy nem szabad a babát egyedül hagyni, egy pillanatra sem – végig figyelni kell rá. Éppen ezért már a fürdetés előtt készíts oda minden szükséges eszközt, legyenek ezek a holmik mind elérhető távolságban. A következő eszközöket javasolt odakészítened: egy biztonságos, illatmentes babafürdetőt/fürdetőkenőcsöt (a patikai a legjobb), ami egyben sampon is, egy tiszta textilkendőt vagy fürdető kesztyűt, amivel át tudod törölni, egy tiszta törölközőt, és a későbbiekben egy műanyagpoharat, ami segíthet a gyorsabb öblítésben.

Miben fürdessük a babát?

Ha csak áttörlöd a babát, elég egy sík, vízhatlan felületre fektetni, mint pelenkázáskor. Ilyen esetben tegyél alá egy puha, száraz törölközőt is.

A baba fürdetéséhez tulajdonképpen választhatunk bármilyen stabil eszközt, ami nem tud felborulni, és amiben a kisbaba is szívesen fürdik. Az egyik legnépszerűbb eszköz a babakád, de léteznek babafürdető dézsák is, sőt, az első hetekben van, aki a mosdókagylót veti be a rövidke fürdetésekhez – természetesen alapos tisztítás után.

Milyen az ideális környezet és vízhőmérséklet a fürdetéshez?

A fürdetést mindig olyan helyiségben végezd, ahol elég meleg van a babának, az ideális, ha minimum 24 °C van, hogy ne hűljön ki a kicsi vizesen, ne fázzon meg.A víz hőmérséklete a másik fontos kérdés: az optimális a testhőmérsékletű, tehát a 36-37 °C-os fürdővíz, az ennél melegebb már túlzottan forró lehet a babának. Ezt ellenőrizd vízhőmérővel, vagy ennek hiányában a csuklód vagy a könyököd bőrével végzett próbával.A fürdetéshez kezdetben nem kell túl sok víz, elegendő 5-8 cm-es (de még a kevés vízben sem szabad egyedül hagynod a babát egy pillanatra sem), ezzel is át tudod törölni a babát. A fürdetőből keveset adj csak a vízhez. Ha fürdetőkenőcsöt használsz, akkor a kenőcsöt nyomhatod a bevizezett fürdetőkesztyűre vagy rongyra, vagy feloldhatod forró vízben is, amit belecsorgathatsz fürdetés előtt a kádba.

Az újszülött babát ne fürdesd túl sokáig, elegendő egy 2-3 perces mosdatás, hiszen a bőre még nagyon érzékeny, és könnyen kiszárad.

Hogyan kell fürdetni a kisbabát?

Amíg a babát elegendő áttörölgetni, bebugyolálhatod egy száraz törölközőbe, amit mindig csak azoknál a testrészeknél bontasz ki, amiket éppen megmosol. Az egyik kezedet tartsd mindig a babán, pont, mint pelenkázáskor, hogy le ne essen, meg ne sérüljön.

1. Engedj vizet!

Testhőmérsékletű, maximum 5-8 cm-es legyen.2. Lábbal kezdve engedd a vízbe a kicsit!

A gyermeket tedd azonnal a vízbe, amint levetkőztetted, nehogy lehűljön. Mindezt úgy, hogy a nem domináns karoddal támasztod meg a baba fejét és nyakát, a másik kezeddel pedig megtartod a testét, és óvatosan engeded a vízbe, először a lábát. A teste és az arca legyen jócskán a víz szintje felett!3. Kezdd az arcával a mosdatást!

A fejét és a hátát továbbra is tartsd meg, a másik kezeddel pedig kezdd el mosdatni a kesztyűvel, vagy puha pelenkadarabbal/frottírtörölközővel. Kezdd a baba arcával a folyamatot, majd haladj lefelé, a teste piszkosabb részei felé – így azok a területek sem lesznek újra babafürdetősek, amiket már leöblítettél.4. Jöhet a haj!

Amíg a babának kevés a haja, addig nem kell fürdetőkenőccsel/babafürdetővel mosni, elegendő ezt a területet is áttörölnöd a fürdető kendővel. Ha több, dúsabb haja van, a fürdetés elején egy nagyon kevés babasamponnal mosd meg. Masszírozd át a haját, fejbőrét, majd öblítsd vízzel – öblítésnél a legjobb, ha az egyik kezedet a homlokához teszed, hogy a habos víz ne a szemébe menjen, hanem oldalra folyjon. Hogy megelőzd a koszmó (zsíros, sárgás, pikkelyes lerakódás) kialakulását, érdemes finoman végigdörzsölni a fejbőrt, hogy megszabaduljatok az elhalt hámsejtektől!5. A nyakát és a hajlatokat is töröld át alaposan!

A baba bőrredőibe is befolyhat a tej, tápszer, és begyűlhet a szösz vagy egyéb piszok.6. Itasd le a vizet!

Ahogy kiveszed, bugyoláld be a fejét és a testét is az úgynevezett kifogóba (“sapkás törölköző”), majd a pelenkázás helyszínén itasd le (és ne dörzsöld, töröld) a bőréről a vizet.7. Szellőztesd a popsit!

A pelenkakiütést segíthet megelőzni, ha fürdés után kicsit szabadon van a popsija. Persze csak akkor van erre lehetőség, ha elég meleg van, és meztelenül sem fázik meg a kicsi.8. Jöhet a pelenkázás, öltözés!

Ha nagyon száraz a kicsi bőre, akkor használjatok babatestápolót, majd következhet a pelenkázás, öltözés! (Normál szárazságú bőrnél nincs szükség testápolóra.)

Szüksége van a babának fürdőjátékokra is?

Ha a baba élvezi a fürdést, egy kis extra időt hagyhatsz neki a játékra. A fürdetés nem csak arról szól, hogy a baba tiszta legyen, hanem egy pihentető, megnyugtató, szórakoztató élmény is. A pici babának még nincs szüksége fürdőjátékra, számára már maga az is elég izgalmas, hogy a vízben lehet. De ha már elég idős, akkor feltétlenül szerezzetek be játékokat is neki, például különböző műanyag mérőedényeket, úszó játékokat, vízálló könyvet, habtapit, amit felragaszthattok a kád falára.A cikk a Bayer Hungária Kft., a Bepanthen Baby forgalmazójának megrendelésére készült.

A Bepanthen Baby kozmetikum.Forrás:

mayoclinic.org

healthychildren.org

babaszoba.hu