Baba

8 csodás név, ami azt jelenti: tiszta, ártatlan

Nem nagyon találhatunk tisztább és ártatlanabb dolgot egy újszülött babánál, ha pedig olyan nevet kap, aminek a jelentése is ezt sugallja, egész életében magában hordozhatja ezeket a pozitív tulajdonságokat.
2021. Július 19.
Nevek, amik ártatlanságot és tisztaságot sugallnak (Fotó: Getty Images)

Nagyon fontos, hogy olyan neveket válasszatok az utónévtárból, amelyiknek hangzása és jelentése is magával ragadja a szülőket, és azokat a családtagokat, akiknek különösen fontos a véleménye. Ha még nem találtátok meg azt a nevet, amit szívesen adnátok a babátoknak, mutatunk néhány olyat, aminek a jelentése lányok és fiúk esetében is igazán kedves és a jövőre nézve ígéretes!

Lánynevek

Ágnes: görög eredetű, korábban nagy népszerűségnek örvendő név, amit ma már jóval kevesebben választanak a kislányuknak, így a közepesen gyakori nevek közé sorolható. Ez a mindenki számára ismerősen csengő név azt jelenti: szent, tiszta, érintetlen, ártatlan. Névnapja: január 21., január 28., március 6., június 8., november 16. Érdekesség, hogy ma már becézett formája, az Ági is anyakönyvezhető, jelentése és névnapja ugyanaz, mint az Ágnesnek. 

Blanka: ez a germán-latin eredetű név is mindenki számára ismert, népszerűsége is egyre nagyobb, ma már rendkívül gyakori női névként tartják számon. Azt jelenti: fényes, ragyogó, tiszta. Névnapjai: augusztus 10., október 25., december 1. A Blanka olasz változata a Bianka, ami ugyanezzel a jelentéssel bír és természetesen hazánkban is anyakönyvezhető.

Katalin: erről a görög-német-magyar eredetű névről kevesen tudják, hogy nagyon szép jelentéssel bír: mindig tiszta. Bár gyakori női névnek számít, a 100 legnépszerűbb keresztnév toplistájába nem jutott be a tavalyi évben – utóljára 2015-ben szerepelt benne. Névnapjai: február 13., március 22., május 9., november 25. A Katalinnak számos becézett formája önállósult, így gond nélkül anyakönyvezhető a Kata, a Kató, a Kati, a Katinka vagy például a Katica.

Virgínia: a fentiektől eltérően ez a latin eredetű név rendkívül ritkának számít, a jelentése azonban nem tér el tőlük: ártatlan, érintetlen, szűzies. Névnapjai: február 1., február 2., november 10. 

Fiúnevek

Kelemen: ez a latin eredetű útónév azt jelenti: szelíd, kegyes, jóságos, tiszta. Rendkívül ritka névnek számít, akárcsak a hazánkban anyakönyvezhető női megfelelői, a Klementina és a Klementin. Névnapjai: március 15., április 22., november 23.

Kevin: ezt az ír-angol eredetű keresztnevet az utóbbi években sok kisfiú kapta a születése után, már 1996-ban is szerepelt a legfelkapottabb fiúnevek 100-as listájában, igaz, akkor még csak a 81. helyen állt – azóta sokat ugrott előre. Azt jelenti: kedves, nemes, tiszta. Névnapja: június 3.

Morgan: angol (egész pontosan wales-i) eredetű férfinév, ami – bár Magyarországon is anyakönyvezhető – rendkívül ritkán adott keresztnévnek tekinthető. Azt jelenti: világos, tiszta, tengeren született. Női megfelelője a Morgána, ami szintén választható a hazánkban született kislányoknak. Névnapjai: június 9., június 26., augusztus 28.  

Salamon: héber eredetű, bibliai név, amit Salamon zsidó király is viselt – ő az, aki később Bölcs Salamonként vált ismertté. A név eredeti jelentése: ártatlan, békés, szelíd. Rendkívül ritkán választott név. Névnapjai: február 8., március 13., szeptember 28., október 17., október 24.