Baba

7 érdekes tény a kisbaba bőréről

Mit érdemes tudni az újszülöttek szuperérzékeny, puha bőréről? Itt van 7 érdekesség, amit jó, ha ismersz.
2021. Március 21.
7 érdekes tény a kisbaba bőréről (Fotó: Getty Images)

Kell egy kis idő, amíg még szebb lesz

Természetesen már a baba születésekor gyönyörű a bőre, de néhány furcsának tűnő dolgot is tapasztalhatsz a legelején. Ha a baba idő előtt született, még finom szőr fedheti a bőrét az első napokban, ez a lanugo. Születésekor magzatmáz (vernix) borítja, egy zsíros, krémszerű anyag, ami az anyaméhben védi a baba bőrét a magzatvíztől. Az első napokban a baba bőre vöröses-lilás árnyalatú lehet, ami az éppen gyorsuló keringési rendszernek köszönhető. (Érdekesség, hogy néhány babánál akár 6 hónapig is eltarthat, amíg kialakul az állandó bőrszíne.) Amire érdemes odafigyelni, ha a bőr sárgásan elszíneződik, ami a sárgaság jele lehet.

Hajlamos a kiütésekre

A kisbabák bőre hajlamos a kiütésességre, akár már a születése után is lehetnek rajta kiütések. A babák nagyjából 30-40 százaléka úgynevezett miliával születik, fehér vagy sárgás pöttyökkel, fehér színű miteszerekkel, amelyek az egész arcon megjelennek. Az újszülöttek nagyjából ötödénél pedig akne is megjelenhet. Ezeken kívül gyakori a babáknál az úgynevezett erythema toxicum is, amely ártalmatlan és átmeneti vörös bőrkiütés. Ez a babák egész testén megjelenhet, de általában a mellkasán és a hátán tapasztalható. A legjobb, amit tehetünk, ha nem piszkáljuk a kiütéseket, ezek maguktól is elmúlnak.

Az anya hormonjai hatással vannak rá

A szülés napjának közeledtével az anya hormonjai a méhlepényen át eljutnak a babához, ennek hatására megnövekszik a kicsi bőrének olajtermelése. Szerencsére ezek általában a születés után 1-4 héttel kiürülnek a baba szervezetéből. Ezek a hormonok lehetnek felelősek a koszmónak nevezett jelenségért, amely egy zsíros lerakódás a baba fején. A koszmó is elmúlik magától, de különböző praktikákkal lehet segíteni ezt a folyamatot, mint például ha olajjal kenjük be, majd miután felpuhult, kifésüljük egy puha fésűvel.

A baba bőre nagyon vékony

A kisbabák bőre még nagyon vékony, és a legtöbb ere látható alatta. Amikor lázas, a bőre rózsaszínes és foltos is lehet, ha pedig nagyon fázik, a lábai vagy a kezei kékes árnyalatúak is lehetnek. A vékony bőre miatt a kisbaba teste könnyen lehűlhet, ezért célszerű mindig egy réteggel több ruhába öltöztetni, mint amennyit mi magunk viselünk.

Nem kell nagyon gyakran fürdetni

A kisbabának még nincs szüksége minden nap hosszú fürdetésre. A túl gyakori fürdetés miatt ugyanis kiszáradhat a finom bőre, ami hajlamosabb lehet a kiütésekre, fertőzésekre. A nyak, a lábak és a karok, a pelenka alatti területek áttörlése tiszta, nedves fürdőkendővel általában elegendő a mindennapok során. Amikor pedig fürdetjük, válasszunk illat- és színezékmentes baba fürdetőt, és abból is használjunk kevesebbet.

Nagyon könnyen leég

Az újszülött bőre még fejlődik – beleértve a melanin termelődését, a pigmentanyagot, amely segít elnyelni a napsugarakat. Ezért a kisbaba bőre sokkal gyorsabban leég, mint a nagyobb gyerekeké vagy a felnőtteké. A legjobb módja, hogy megvédjük a babát és a bőrét, ha a közvetlen napfénytől távol tartjuk, különösen 10-16 óra között. Ha valamilyen okból mégis ki kell vinni ekkor a babát, könnyű ruhába érdemes öltöztetni, ami eltakarja a lábait és a karjait, és adjunk rá kalapot.

Simogasd gyakran a kisbabád bőrét

Minden alkalommal, amikor megsimogatod, megpuszilod, vagy gyengéden megmasszírozod a baba bőrét, azzal serkented olyan hormonok termelődését, amelyek a jó közérzetért felelősek. Többek között a szeretethormonnak is nevezett oxitocin termelődését is, amely elősegíti a kötődést. De a simogatás, gyengéd dörzsölés, masszírozás segít megnyugodnia és elaludnia is a babának.Cikk forrása: whattoexpect.com