Baba

7 dolog, amit nem tudtál az újszülött babádról

Most született kisbabád? Összegyűjtöttünk 7 lenyűgöző tényt, ami biztosan újdonság lesz számodra is. Nézd csak!
2016. December 07.

Újszülött

1. Nagy koponya

A babád feje óriási – te már csak tudod, hiszen neked kellett kipréselned magadból. Egy újszülött feje vitathatatlan, hogy aránytalanul nagy a testéhez képest. Számszerűsítve a teste ¼-ét teszi ki, míg ez egy felnőtt esetében 1/8. Ha szeretnéd, akár tesztelheted is: emeld a karjaidat a fejed fölé, ebben a pozícióban a könyöködnek valahol a fejed búbjánál kell lennie. Most próbáld ki ugyanezt a melletted gagyarászó kisbabáddal. Jó esetben az ökle nagyjából a halántékánál lesz. A csecsemők feje azért ilyen nagy, hogy helyet adjon az elképesztő ütemben fejlődő és növekvő agyuknak.

2. Szépszemű

Ha azt hitted, hogy nagy feje van a babádnak, akkor vess egy pillantást a szemeire! Pedig a köztudattal ellentétben a babák nem teljesen kifejlett szemgolyókkal születnek. Ekkor a végleges méretük 75 százalékát teszik ki, ami az életük első évében még sokat nő, mígnem tinédzser korban érik el a legnagyobb, 24 milliméteres nagyságukat.

3. Csontban az erő

Ha jól figyeltél a gimis biosz órákon, akkor biztos tudod, hogy az emberi csontváz 206 csontból áll. Ez azonban egyáltalán nem igaz az újszülöttekre, nekik ugyanis 300 csontjuk van köszönhetően azoknak a kis porcoknak, amik később csonttá “olvadnak”. A koponyacsontjuk például három darabból áll, mely egy-másfél éves korukra összeforr, térdkalácsuk pedig egyáltalán nincs is egészen hat hónapos korukig.

4. Boszorkánytej

Ne ijedj meg, ha a babád mellbimbói duzzadtak, ez nem azért van, mert máris a pubertáskorát éli. Egyszerűen a te testedben a szülés alatt termelődő hormonok a placentán keresztül átjutottak az újszülött szervezetébe, ennek következtében pedig még egy kevés ún. boszorkánytej is szivároghat belőlük. Mindez teljesen normális, és néhány hét alatt el fog múlni.

5. Mongolfolt

Nem, nem ütötte be a fenekét a baba. Az a kékes-lilás folt a keresztcsont-tájékán csupán egy ártatlan, veleszületett melanocitózis, melyet mongolfoltnak is neveznek. Ez általában gyakoribb a sötétebb bőrű babáknál. Az ázsiai csecsemők esetében pl. 90 százalékban fordul elő a jelenség, míg a kaukázusiak mindössze 5-10 százalékánál jellemző. A folt leginkább kékesszürke, kékesfekete, de lehet barna is, és leggyakrabban a keresztcsontál vagy a hát alsó szakaszán fordul elő (ritkább esetben az arcon és a végtagokon is megfigyelhető). Általában 3-5 éves korra, de legkésőbb a tinédzser évekre teljesen elhalványodnak.

6. Légzésszünet

Ezek az apró kis emberkék nagyon gyorsan, piciket lélegeznek, körülbelül 30-60-szor egy perc alatt, míg egy felnőtt ez alatt mindössze 20-szor vesz levegőt. Ami ijesztőbb, az az, hogy időnként (általában alvás közben) – maxiumum 10 másodpercre – ki is hagy a légzésük, és ez még teljesen normálisnak tekinthető, nem kell egyből a mentőt tárcsázni! Érdekesség még, hogy az újszülöttek kizárólag az orrukon át vesznek levegőt, így egyszerre tudnak szopizni és lélegezni. A lapos, puha orrocskájuk szintén abban segíti őket, hogy nehogy megfulladjanak evés közben.

7. Krokodilkönnyek

Az első napokban, hetekben bizonyára hallottad a babádat sírni. Pont eleget. De az vajon feltűnt, hogy mindeközben egyszer sem könnyezett? Mivel születéskor még fejletlen a könnycsatorna, így egészen két hónapos korig “nem lesz szükség zsepire”.