Baba

6 dolog, amiről minden kismamának hallania kell

Rengeteg klisével bombázzák az ismerősök a kismamákat, és számos fontos dologról nem esik szó a szülés utáni időszak kapcsán. Paige Toon írónő összegyűjtött néhány dolgot, amiről szerinte minden kismamának tudnia kell.
2020. Július 10.
6 dolog, amit minden kismamának érdemes tudnia (Fotó: Getty Images)

Paige Toon írónő szükségét érezte, hogy összegyűjtse azokat az indokolatlanul elhanyagolt témákat, amiről fontos lenne tudnia a kismamáknak.

A babák sokat alszanak

Az első dolog, amit a szerző a Kidspot-on megjelent írása szerint egy kismamának tudnia érdemes, hogy az újszülöttek nagyon sokat alszanak. Ezt az időt pedig fordíthatod a teendők elvégzésére, vagy olyan dolgokra, aminek szükségét érzed. Ilyenkor érdemes elfogadni minden segítséget, amit felajánlanak, és egy picit hátradőlni, regenerálódni.

Oldja a szorongást, amikor felveszed a babát

A második fontos dolog, hogy ha túlterheltnek, túlzottan feszültnek érezted magát a terhesség alatt, ezeket az érzéseket majd valószínűleg oldja, amikor végre kézbe veheted a kisbabád. Az írónő szerint amikor megszületik a baba, az új kis élet új perspektívát adhat, és segít meglátni az igazán fontos dolgokat az életben. Tényleg megváltozik a világ számodra.

Amikor a gyermekedet a karodba veszed, az sok mindent elfeledtet

Paige Toon a saját terhessége alatt hipnózis CD-kkel próbált készülni a szülésre, és a legfontosabb, amit ezekből tanult, az az volt, hogy a félelem feszültséget okoz, a feszültség pedig még nagyobb fájdalommal jár. Ezen felül úgy gondolja, minden összehúzódás közelebb hozza az anyát a babával való találkozás pillanatához, ezért megpróbált nem félni ezektől. A cél érdekében segítségül hívta a légzés-relaxációs technikákat. Habár hozzátette: az ő szülése összességében könnyű volt, de tudja, hogy nem mindenki ennyire szerencsés, és a szülés kiszámíthatatlan lehet.

Bármi is történjék, az írónő szerint megéri a fájdalom – felidézte, hogy ő azonnal hatalmas szeretetet érzett, amikor a gyermekét a karjába vehette. Ez az érzés nagyon erős volt már akkor is, de a következő napokban még intenzívebb lett. Szerinte ennek részben a szülési tapasztalatához is köze volt, hogy nem vágták el azonnal a köldökzsinórt, lehetőség volt a korai és sokáig tartó bőrkontaktusra, és rengeteg boldogsághormon árasztotta el a testét. Ha nem a tervek szerint alakul minden, nem tudja, hogy ez akkor is így lett volna-e. 

A szeretet fokozatosan is nőhet

A barátai között volt olyan, aki azt mesélte, nem árasztotta el azonnal a mindent elsöprő szeretet hulláma, helyette idővel, fokozatosan jött létre az a bizonyos anyai érzés. A lényeg, hogy nem szabad kétségbe esni, ha másképp képzelted az érzelmek jelentkezését. Előbb vagy utóbb szépen kialakul a kötődés és a szeretet. Bízz benne és magadban! Paige Toon szerint nem szabad önmagát okolnia annak, akinél nem jelentkezik elemi erővel az anyai szeretet a kicsi iránt. Ez is eljön, és hidd el, az első néhány hét tényleg hihetetlen lesz.

Minden mell különböző

Vannak anyák, akiknek egyáltalán nem fáj a szoptatás, de fontos tudni, hogy minden anya, minden baba, minden mell más és más. Néhányaknak érzékenyebb a bőre, jobban megszenvedi a szoptatást, s vannak olyanok, akiknek könnyebben megy a dolog a mellbimbó mérete miatt. Az írónőnek a szülésfelkészítőn azt mondta az oktatója, hogy legalább két hétig próbáljon kitartani mindenki, és ne felejtsék el, hogy az anyatej a legjobb táplálék a gyermek számára. De ha valakinek nem megy, vagy úgy dönt, hogy nem akar szoptatni, az se érezzen bűntudatot. A gyermeknek az a  legfontosabb, hogy bármilyen módon táplálják, hidratálják, rengeteget öleljék, szeressék, s hogy az édesanyja is boldog legyen. 

Az írónő számára a szoptatás fájdalmas volt, de elhatározta, hogy ki fog tartani, és hét hét elteltével könnyebb is lett. Az viszont szorongással töltötte el, hogy folyamatosan azt hallotta, hogy csak akkor fájhat, ha valamit rosszul csinál. Amikor a fia után megszületett második gyermeke, a kislánya, tudta, hogy kell jól szoptatni, mégis ugyanúgy fájdalmas volt az első időszak, ám lelkileg mégis jobban érezte magát.

A lényeg és tanulság: arra  kell fókuszálni, hogy a nehézségek elmúlnak majd, bízni kell magadban, hogy képes vagy megoldani a problémákat, menedzselni a dolgokat. Ha mégsem sikerül valami, akkor pedig tudni kell elengedni, és a valóban fontos dolgokra fókuszálni. 

Csináld azt, ami neked a legjobb

Időnként könnyen elterelik a kismamát a jó szándékú emberek tanácsai, azonban fontos tudni, hogy mégis ő maga az, aki a legjobban tudja, mire van szüksége a gyermekének és önmagának. Ezért az írónő arra biztat mindenkit, hogy kövesse az ösztöneit, hallgasson a szívére, és nem fog tévedni.

(A cikk forrása: kidspot.com.au)