Baba

5 ok, ami véres székletet okozhat csecsemőknél

Nagy riadalmat kelt a szülőben, ha a pelenkán véres, vagy nyálkás székletet lát. A problémát azonnal jelezni kell a védőnőnek és a gyerekorvosnak, főként, ha a baba láthatóan nincs jól, mert a véres széklet néha súlyos állapotot is jelezhet.
2016. November 07.

Dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát az ijesztő jelenség lehetséges okairól kérdeztük.

Fertőzések

A véres, nyálkás széklet gyomor-és bélrendszeri fertőzést is jelezhet. A tettes általában a Salmonella, Shigella vagy E.coli baktérium. A kórokozó jelenlétére utal, ha a csecsemőnél hasmenés, haspuffadás, hasfájás is jelentkezik, magas láza is lehet. Ha ilyen tünetek jelentkeznek, akkor a kis beteget mutassuk meg gyermekorvosnak, aki a kiváltó októl és a tünetektől függően fog kezelést javasolni. Sok esetben csak az segít, ha kivárjuk a fertőzés lefolyását, amíg a tünetek elmúlnak. Eközben arra figyeljünk, hogy a kiszáradást megelőzzük.

Ennek kockázata nő, ha a hasmenés mellett hányás is jelentkezik. A súlyos kiszáradással járó esetek kórházi, infúziós kezelést igényelhetnek. Kiszáradásra utalhat, ha a csecsemő bágyadt, a kutacsa besüpped, szemei karikásak, bőre száraz, szája repedezett és hatnál kevesebb nedves pelenkát kell cserélnünk egy nap.

Ételallergia

Véres székletet bizonyos ételekkel szembeni érzékenység is okozhat. Leggyakoribb kiváltó okai a tejben lévő fehérjék, így akár már az anyatejes, vagy tápszeres időszakban is jelentkezhetnek a tünetek, de később más ételek is okozhatják. (Anyatejes babáknál azért, mert az allergizáló fehérjék az anyatejjel a csecsemő szervezetébe is átjutnak.) A hozzátáplálás időszakában ezért fontos, hogy mindig csak egy új ételt vezessünk be a csecsemő étrendjébe, hogy a tettest könnyen beazonosíthassuk.

Vérből elvégzett allergia vizsgálattal ki lehet mutatni, hogy pontosan mi okozza a tüneteket. Ha a kicsi az adott ételt nem fogyasztja – anyatejes csecsemő esetén az anya diétája jelent megoldást – akkor a tünetek is megszűnnek.

Székrekedés

A végbél területén sok kis ér található, a túl kemény széklet távozása közben pedig ezt könnyen felsértheti. A vérzést ilyen esetben ez a sérülés okozza. Az így keletkezett apró sebek kezelés nélkül könnyen gyógyulnak. Ha a gyermek széklete nem rendszeres, erőlködik, gyakran fáj a hasa, puffadt, akkor érdemes konzultálni a gyermekorvossal. A táplálkozási szokások átalakításával – bő folyadék fogyasztás, rostban gazdag étrend – a székrekedést is meg lehet előzni.

Bélelzáródás, vastagbélgyulladás

Az invagináció egy ritka, főként fiúknál, 5-9 hónapos korban jelentkező kórkép, melynek során a bél egy szakasza begyűrődik, az érintett bélszakaszban futó vénák elzáródnak. Minderre az elhúzódó hasfájás, véres, málnazselé szerű széklet, sírás, nyugtalanság hívja fel a figyelmet. A kezelés orvosi beavatkozást igényel. Folyadék, vagy gáz beöntésével az esetek többségében sikerül kipréselni az elzáródott szakaszt, ha ez nem hoz megoldást, akkor műtétre kerül sor. A véres széklet vastagbélgyulladás jele is lehet, az okok feltárása orvosi kivizsgálást igényel.

Nem mind véres, ami piros

Szoptatott csecsemőknél gyakori, hogy az édesanya mellbimbója kirepedezik, vérzik, így a gyermek vért nyelhet. A vér a baba emésztőrendszerébe kerül és a beleiben átalakulva kapja a fekete vagy vörös színét. A hozzátáplálás után a széklet színe, állaga megváltozik, ez normális jelenség, sőt az is természetes, ha a gyermek valamilyen ételből sokat fogyaszt, akkor az a székletét is elszínezheti. Sárgarépa vagy sütőtök miatt például erősen narancssárga, de a paradicsom, cékla vagy meggy után akár vöröses színű is lehet.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Mit tegyünk, ha kisbabánknál felmerül az allergia gyanúja?
  • Véres széklet
  • Mit tehetsz, ha elkapja a babát a hasmars?
  • Forrás: Budai Allergiaközpont