Baba

5 lenyűgöző dolog a harmadik trimeszterből

A baba már az anyaméhben is gyakorol, megtanul néhány trükköt. A harmadik trimeszterben például már tudja a következő csodálatos és lenyűgöző dolgokat.
2021. Július 01.
5 lenyűgöző dolog a harmadik trimeszterből (Fotó: Getty Images)

A harmadik trimeszter különösen izgalmas, hiszen a fejlődő baba már ekkor elkezd olyan dolgokat gyakorolni, amiket a születése után végezni fog. A motherly.com internetes portál 5 ilyen izgalmas trükköt és történést gyűjtött össze!

Gyorsan növekszik

A baba végtagjai a harmadik trimeszterre már jól fejlettek, ezért most a súlygyarapodással foglalatoskodik a kicsi. A terhesség utolsó heteiben nagyjából 220 grammal növekszik a súlya hetente. Ez az újonnan alakuló zsírréteg segít melegen tartani a kisbabát.

Gyakorolja a légzést

A fejlődő babához a köldökzsinóron és a méhlepényen keresztül eljut a szükséges oxigénmennyiség, de már az anyaméhben gyakorolja, hogyan kell majd lélegeznie, miután világra jött. A születés pillanatában ugyanis drámai változáson megy át a keringési rendszere, hogy ugyanúgy tudjon levegőt venni, mint te is. Az első lélegzet valóban lélegzetelállító!

Kinyitja a szemeit

A baba már a második trimeszterben érzékeli a fényt, de csak nagyjából a 28. terhességi hét környékén tudja kinyitni a szemeit és pislogni. Ha a hasadhoz teszel egy zseblámpát, és ide-oda mozgatod, azzal szórakoztathatod a kisbabádat, mint az első közös játékotok.

Érdekesség, hogy még változik a baba szemének festékanyagának (pigment) a mennyisége, és ez a születése után is folytatódik. Így bár meglehet, hogy például kék szemekkel jön majd világra a gyermeked, de később megváltozik a szemszíne.

Ízlelés és pisilés

A baba kortyolgat a magzatvízből, így elkezdi megkóstolni az általad elfogyasztott ételek ízét, és még az is lehet, hogy már most megkedveli a te kedvenceidet.

Egy ideje gyakorol egy másik dolgot is, aminek szintén a magzatvízhez van köze: lenyel némi magzatvizet, megemészti, majd kiüríti. Ezzel gyakorolja a pisilést.

Hallgat téged (és szereti a hangod)

A harmadik trimeszterbe érve a baba már egy ideje hall (nagyjából a 18. terhességi hét óta), de a hallási képességei azóta sokat fejlődtek. Mostanra nem csak hallgat téged, de válaszolhat is. Egy tanulmány szerint, amikor az anyukák a “lá” szócskát énekelték, a babáik nyitogatták a szájukat. Szóval ne legyél lámpalázas, beszélj, énekelj, olvass fel a kisbabádnak. Hamarosan pedig már a karodban lesz, amikor így teszel.