Baba

5 kérdés, amit fel kell tenned a védőnőnek!

Vannak dolgok, amiket nehezen hozunk szóba még közeli hozzátartozók előtt is - pláne idegennek. Ám a védőnő nem számít annak, bízz benne!
2022. Április 05.
Fotó: Getty

1. Valami bajom van, ha nem vagyok boldog szülés után?

Szülés utáni depresszió: ez a fogalom ma már széles körben ismert, semmi okunk tehát, hogy szégyenkezzünk akkor, ha nem érezzük magunkat rögtön anyának. A védőnő nem csak azért van, hogy a baba megfelelő ellátásával foglalkozzon és praktikus tanácsokat adjon, jó esetben ért a kismama lelkivilágához is, legalább is el tudja irányítani a megfelelő szakemberhez. Vélhetően kellően empatikus ahhoz, hogy bátran elmondd neki, ha ambivalens érzéseid vannak, és esetleg a családtagjaiddal nehezebben beszéled ezt meg. Benne biztosan megbízhatsz, nem fog rossz szemmel nézni rád, ráadásul nagyon sok édesanyával tart kapcsolatot, biztos, hogy tud mondani hasznosat.

2. Vegyek-e mellszívót?

Igen sokan tanácsolják, sőt, a többség evidenciaként tekint rá, hogy szükséges. A védőnők álláspontja azonban ebben a kérdésben sem egységes (ahogyan sok másban sem). Az ilyen-olyan berendezések a többség szerint mindenképpen hasznosak, akármennyi teje legyen is az édesanyának, hiszen így kiszámítható, hogy mikor mennyi tej áll rendelkezésre, és a mennyisége növelhető, ha szükséges. Mások szerint azonban jobb megvárni, hogy kiegyensúlyozott lesz-e az “ellátás”, és csak akkor beruházni ilyesmire, ha hiányát érezzük.

3. Mikor fog megjönni a menzeszem?

Nem mintha sürgős volna, de sokan szeretnék, ha nem váratlanul érné őket a dolog, pláne, ha szeretnének kis testvért. Ne legyünk szégyellősek, a védőnővel nyugodtan beszélhetünk ilyesmikről is, más kérdés, hogy nem fog tudni egzakt időpontot mondani, hiszen ez az alkalom elég szórtan következik be. A legtöbb esetben azonban csak a kizárólagos szoptatás után jelentkezik újra a menstruáció – erre azonban senki ne bízza a fogamzásgátlást!

4. Teherbe eshetek-e szoptatás alatt?

Az előző pontban már említettük ezt a témát. Itt egészen pontos választ tudunk adni: igen, teherbe lehet esni, ahogyan látunk is rá példákat. A félreértést az okozza, hogy a hormonviszonyok miatt valóban kisebb az esély rá kizárólagos szoptatás mellett, hiszen a szervezet érzékeli, hogy az anya jelenleg még az előző utóddal van elfoglalva, és nagyon okosan késlelteti, hogy esetleg kétfelé kelljen figyelnie. Szóval kisebb az esély, de egyáltalán nem nulla.

5. Még mindig nem indult el a gyermekem, ez probléma?

Attól függ, mikor van az a “még mindig”. Főként első gyermekes édesanyák hajlamosak aggódni, ha a baba nem mászik, áll fel és indul el az ideális időpontban – csakhogy ilyen nincsen. A szaktanácsadók is mind sávokat jelölnek meg, persze ha minden maximális határon túl vagyunk, mindenképp konzultáljunk a védőnővel. De még ez sem jelenti azt, hogy a babánkkal bármi baj lenne. Ugyanakkor a sorrend tényleg fontos a nagymozgások terén, érdemes tehát figyelni rá, nem marad-e ki bármilyen fázis. Az alapszabály: bármi, ami nyugtalanít minket, az bátran megosztható a védőnővel, akármilyen apróságnak tűnik is. Ő értünk van, a babánkért és a nyugalmunkért.