Baba

4 kérdés a mellplasztikáról

Ha nem vagy elégedett a kebleiddel, előbb-utóbb belebotlasz ezekbe a kérdésekbe.
2011. November 02.

1. Mennyibe kerül?

Az árak változóak a beavatkozásoktól függően, de mellenként két-háromszázerernél kezdődnek.A Szent Imre Kórházban a fizetős beavatkozások költsége általában alacsonyabb, mint magánorvosoknál. Bizonyos esetekben lehetőség van tb-támogatás igénybevételére is. A műtéti körülmények hasonlóak, a felhasznált anyagok ugyanazok.

2. Mikor finanszírozza a tb a műtétet?

  • Amennyiben a páciens problémája megfelel a tb által meghatározott feltételeknek, például mellkisebbítés esetén, ha a kivett szövetmennyiség oldalanként meghaladja a testsúly fél százalékát.
  • Fejlődési rendellenességek esetén.
  • Nagyfokú aszimmetria esetén (a nőknek nagyon ritkán teljesen egyforma mindkét mellük, egy kis eltérés formában, méretben normális!).
  • Rosszindulatú daganat eltávolítását követő helyreállításnál.
  • Az, hogy a műtét fizetős vagy támogatott, mindig az orvosi konzílium során dől el, az érvényben lévő szabályok alapján.

    3. Növeli-e a mellplasztika a mellrák kockázatát?

    A szokásos műtétek egyike sem, egyébként előtte minden esetben végeznek emlőszűrést. A mellrák sajnos gyakori betegség, ami fiatal korban is jelentkezhet. A mellultrahang és mammográfia elvégezhető az implantátum beültetése után is. Ha ez mégis nehézségekbe ütközik, MR-vizsgálatot végeznek, mert szűrésre természetesen utána is szükség lesz.

    4. Műtét után lehet-e még szoptatni?

    – A felvarrás és nagyobbítás nem érinti a tejcsatornákat. Ha a mellbimbót a felvarrás során áthelyezik, kisebbítik az udvarát, azt az alatta lévő szövetekkel együtt teszik, így a tejcsatornák épek maradnak, tehát a szoptatási képesség nem vész el. Kisebbítő műtétnél a mirigyállományból vesznek el, ilyenkor a szoptatási képesség változhat, ritkán el is veszhet. Az emlőimplantátumok, főként a mirigy alá helyezettek az évek során sorvasztják az emlőmirigyet, de ez nem zárja ki a szoptatást. Ellenben a befelé forduló bimbó műtéti úton való kiemelése többnyire nem kedvez a szoptatásnak.

    Szakértő: dr. Kelemen Péter, a budapesti Szent Imre Kórház plasztikai sebészetének profilvezető-helyettes főorvosa

    A témához kapcsolódó cikkek:

  • Mellplasztika: te belevágnál?
  • Milyen a tökéletes mell?
  • Mi lesz a mellemmel?
  • Forrás: Kismama magazin