Baba

4 dolog, a pelenkázás kapcsán, amire nem számítasz

A 21. században - hála az eldobható pelenkáknak -, szinte gyerekjáték a pelenkázás. Vannak azonban váratlan helyzetek és események, amelyekre nem mindig vagyunk felkészülve.
2019. Július 15.
4 dolog, a pelenkázás kapcsán, amire nem számítasz

Újdonsült édesanyaként természetes, hogy rózsaszín ködben látjuk a babánkat és a vele kapcsolatos teendőket. Minden finom, illatos és puha. Aztán elkezdenek gyülekezni a viharfelhők, és nem várt események szakítják meg ezt az idillt.

1. Pelenkabalesetek

Foltos ruhák, nedves takaró, több rétegnyi átázott ruha? Ismerős a helyzet? Vajon mi lehet a gond? Mit csinálhatsz rosszul? Ne aggódj! Pelenkabalesetek sajnos előfordulhatnak még a rutinos szülőkkel is. Ilyenkor az alábbi hibaforrásokat érdemes keresni:

  • a comboknál lévő fodrokat nem igazítottad meg, ezért kifolyt a pelus tartalma.
  • ha kisfiad van, előfordulhat, hogy nem irányítottad lefelé a baba péniszét, így a derékrésznél kifolyt a vizelet
  • nem megfelelően rögzítetted a derékrésznél a rögzítő szalagokat, ezért laza lett a pelus
  • a pelenka nem igazodik a gyermek aktivitásához

Ha úgy tapasztalod, hogy túl gyakorivá váltak a pelenkabalesetek, akkor meg kell nézni, hogy nem nőtte-e ki a gyermek a pelenkát. Ha a baba súlya ugyanis nagyobb, mint amihez a pelust tervezték, előfordulhat, hogy a pelenka rendszeresen át fog ázni.Számos pelenka tervezésénél azt is figyelembe veszi a gyártó, hogy milyen aktív a viselője. Ha gyermekünk kúszik-mászik, illetve már jár, akkor olyan pelenkát célszerű neki választani, amit kifejezetten az aktív gyermekek számára fejlesztettek ki a gyártók. Emellett éjszakára érdemes olyan pelenkát használni, amelynek kiemelkedő a nedvszívó-képessége, így nyugodtabb alvást biztosítható a babának.

2. Nem bírom ráadni a pelust!

A pelenkázóasztalon izgő-mozgó gyermekre gyakran igen nehéz feladatnak tűnik felvarázsolni a pelenkát. A kisebbek ráadásul a hadonászás közben hol a kezükkel, hol a lábukkal csapnak bele a piszkos pelenka tartalmába, és már kész is a totális pelenkakatasztrófa. Ahhoz, hogy elkerüld ezeket a helyzeteket, egyszerűen csak el kell terelned a gyerkőc figyelmét valamivel. Lehet ez egy kézbe adott kis játék, érdekes nézegetnivaló, vagy akár éneklésre, mondókázásra is kihasználhatod ezt az időt.A figyelemelterelésen kívül hasznos lehet átváltani bugyipelusra is, mivel lényegesen könnyebb ráadni vagy levenni a ficergő gyerekről, mint a normál pelenkát.

3. Váratlan események

A pelenkázás – bármennyire is rutinosak vagyunk – mégiscsak alapos munkát és odafigyelést igényel. Törlőkendők, krémezés, tiszta pelenka…hiába van minden a kezünk ügyében, a törlő és krémező hadművelet is eltart pár másodpercig. Nos, ilyenkor nem árt résen lennünk, főleg, ha fiúgyermekünk van.A fiúk ugyanis – amint megérzik, hogy lekerült róluk a pelenka -, kihasználják az alkalmat és rögvest pisilnek. Ilyenkor aztán mi szülők is gyakran részesülünk a kéretlen keresztelőből. A szakértők szerint ez a reflexes pisilés egyébként a hirtelen hideg levegő miatt alakul ki, de egy textilpelussal, amivel letakarjuk a baba nemi szervét, könnyedén kiküszöbölhető a dolog.

Persze ilyen váratlan esemény bármelyik babánál előfordulhat, így ne lepődjünk meg, ha a pici nem mindig hajlandó a pelenkás időszakra időzíteni a pisilést vagy kakilást. Érdemes lemosható pelenkázó asztalon vagy lapon végezni a pelenkázást, és szükség esetén ilyenkor egyből langyos vizes tusolással indítsuk a baba tisztába tételét.

4. Pelenkát kellene cserélnem. De hol?

A pelenkás gyermekek szüleinek kezdetben igencsak komoly fejtörést okozhat, hogy házon kívül hol is pelenkázzák be gyermekeiket. Ha elindulunk otthonról, mindenképpen szükségünk lesz, az egy jól felszerelt pelenkázó táskára, amiben minden szükséges eszköz a rendelkezésünkre áll:

  • váltóruha
  • pelenka
  • popsitörlő kendő
  • popsikrém
  • kézfertőtlenítő
  • pelenkázó lap
  • zacskók a szemét tárolásához
  • a baba kedvenc játéka, rágókája

Mivel az erre a célra kialakított helyekből még mindig nincs túl sok, így jobb híján kénytelenek leszünk egyre rugalmasabban és lazábban alkalmazkodik a lehetőségekhez. Hidd el, az autóban, köztéri padon, a fűben és a babakocsiban való pelenkázás is szemrebbenés alatt menni fog egy idő után.Ha nyilvános helyen található pelenkázót használsz, érdemes néhány óvintézkedést tenned. Mivel ezek a helyek jóval szűkösebbek és kisebbek is, mint amit otthon megszoktál, ezért ügyelj rá, hogy a babát soha egy pillanatra s hagyd magára. Mielőtt letennéd a pelenkázóra, töröld át egy – lehetőleg – antibakteriális törlőkendővel a felületet, és tegyél a feje alá egy összehajtogatott textilpelenkát! Ha van nálad pelenkázó lap, érdemes a baba alá tenned ezt is! A pelenkázás után alaposan moss kezet vagy használj kézfertőtlenítő készítményt.Bárhol is pelenkázol, gondoskodj róla, hogy ne maradjon használt pelenka utánatok! Ha nem tudod zárt gyűjtőedénybe kidobni, tedd külön műanyag zacskóba a használt törlőkendőkkel együtt, és otthon dobd ki!(forrás: webmd.com)Kapcsolódó cikkeink: