Baba

3 bevált tipp a nyugodtabb éjszakákhoz

Mindenki vágyik a nyugodt éjszakákra. Amikor baba van a háznál, sokszor ez csak álom marad, hiszen a piciknek egészen más az alvásigényük és az alvásciklusuk, mint a felnőtteknek. De van, ami segít! Válaszd a neked való módszert!
2013. Március 30.

Nyugodt alvás

1. Aludj együtt a babával!

Ha az ágyadba veszed, nem kell fölkelned az éjszakai szoptatások miatt. Egyszerűen megeteted, és mindenki alszik tovább.

Kinek válik be?

Aki szoptat, és kényelmesen el tud helyezkedni az éjszakai etetéshez, annak megváltás lehet az együtt alvás. Ha megfelelő méretű az ágy, ha a baba nem alszik nyugtalanul éjjel, ha mindkét szülő örömmel fogadja a babát a családi ágyban, jól jár mindenki.

Kinek nem jön be?

Van olyan baba, aki egész éjjel közlekedik, forgolódik, egyszerűen nem lehet vele egy matracon aludni. Előfordul, hogy a pici olyan felszínesen alszik, hogy a szülők minden mozdulatára felriad, így még rosszabb a helyzet, mint külön ágyban alvás esetén. Ha túl kicsi a szülői ágy, vagy süppedős a matrac, ha a szülők valamelyike altatót szed, alkoholt iszik lefekvés előtt, vagy dohányzik, veszélyes lehet az együttalvás.

2. Aludjon a baba az ágyadhoz rögzített “oldalkocsiban” vagy kiságyban!

Oldd meg az éjszakát, mint az okos lány: együtt is meg nem is! Ez a majdnem együtt alvás sokak számára megnyugtató, biztonságos, elfogadható. A baba nem azon a felületen alszik, mint te, mégis karnyújtásnyira tőled: meg tudod simogatni, meg tudod szoptatni anélkül, hogy fölkelnél.

Kinek válik be?

Mindenekelőtt el kell férnie…

Kinek nem jön be?

Van olyan szülőpár, aki a hálószobát a saját területeként kezeli, nem szeretnék odaengedni a kis betolakodót. Ez esetben az egyetlen út, ha a baba a másik szobában alszik. Ám mielőtt ezt a megoldást választják, érdemes átgondolni, hogy milyen sokat nyernének azzal, ha ideiglenesen feladnák elveiket, és elfogadnák, hogy babájuk testi-lelki egészségét, biztonságérzetét a szülők közelsége adja meg.

3. Különítsd el az éjszakát a nappaltól!

Éjjel éppen csak etesd meg, és aludjatok tovább. Nem kell mérni, pelenkát cserélni (legföljebb ha átázott a babaruha), nem kell böfiztetni (csak ha látványosan félrenyelt). Nem jó villanyt kapcsolni, zajt csapni és olyasmit csinálni, ami a baba számára érdekes lehet.

Kinek válik be?

Mindenkinek, akinek a babája egészséges és időre született.

Kinek nem jön be?

Ha betegség vagy koraszülöttség miatt pontosan figyelemmel kell kísérni, mennyit eszik, sajnos nem hagyhatod ki az éjszakai mérést. Ha nagyon erős a tejleadó reflex, az éjszakai nyugodt szoptatások alkalmával is levegőt nyelhet a baba, így a böfiztetéstől nem tekinthetsz el. Ha hosszú kórházi gondozáson esett át, előfordulhat, hogy megszokta, hogy éjszakai is zaj veszi körül. Számára a csend nyugtalanító, szokatlan lehet.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek: