Baba

30 tipp az első 30 napra

Megszületett, hatalmas a boldogság... de hogyan tovább? Hogyan etessük, altassuk, nyugtassuk meg az újszülöttet? Adunk néhány praktikus tippet!
2019. Június 29.
Hogyan könnyíthetjük meg az első napokat?

1. Kérj segítséget a szoptatáshoz! Persze, sok olyan anyuka van, akinek azonnal nagyszerűen megy a szoptatás, de rengetegen vannak olyanok is, akik nehézségekbe ütköznek, és ez persze teljesen elbátortalanítja őket. A tapasztalatok szerint azok az anyukák könnyebben átlendülnek a holtpontokon, akik segítséget kérnek, akár a védőnőtől, egy tapasztaltabb barátnőtől vagy szoptatási tanácsadótól!

2. A csecsemős nővérek nagyszerű információforrások! Még a kórházban érdemes feltenni a kérdéseinket a csecsemős nővéreknek (akár a szoptatásról), sőt sok intézményben kérhetjük is, hogy – általában térítés ellenében – néhány óráig csak velünk foglalkozzanak. Ez már eleve nagyobb önbizalmat adhat az első időszakhoz.

3. Készülj fel a szoptatásra! Különösen a “betanulási” időszak után jöhet jól, ha felkészülten állsz neki a szoptatásnak: legyen melletted egy nagy pohár víz, esetleg egy könyv vagy magazin, előtte pedig menj el pisilni!

4. Használj meleg borogatást! Ha a melleid fájdalmasan duzzadtak, esetleg eltömődtek a tejcsatornák, a meleg borogatás (pl. egy meleg vízbe mártott és alaposan kifacsart törülköző) nagyon jó szolgálatot tehet!

5. A hideg is enyhítheti a fájdalmakat! A meleg borogatás mellett a hűtést is érdemes kipróbálni, különösen, ha a szoptatás után sajog a mellbimbód. A legegyszerűbb, ha egy kis csomag fagyasztott zöldborsót vagy csemegekukoricát csavarsz egy textilpelenkában, és ezt teszed a melledre. Vigyázz, a közvetlen jegelés akár fagyási sérüléseket is okozhat!

6. A cumisüveggel sincs semmi baj! Ha úgy döntesz (akár kényszerűségből), hogy cumisüvegből fogod etetni a babádat, azzal sincs semmi baj. A “vegyestüzelésű” babáknál próbáld minél jobban eltolni a cumisüveg bevezetését, nehogy cumizavar alakuljon ki, de túl sokat se várj, mert akkor az üveg elfogadásával lehetnek gondok.

7. Ne rágódj azon, mennyire fáradt vagy! Ezt persze nagyon könnyű mondani, de igyekezz az első hetekben csak a túlélésre játszani. Az elsődleges feladatod az újszülött gondozása és az új szerepbe való beletanulás. Mindenképpen fáradt és kialvatlan leszel, felesleges ezt még extra stresszeléssel tovább rontani.

8. Váltsátok egymást a pároddal! Nem feltétlenül kell mindig neked felkelni a babához éjjel, ezt a partnered is megteheti időnként. Néhány családban az is bevált, hogy éjjel az anyuka kelt, ám a reggeli feladatok az apukára maradtak, így mindenki tudott egy kicsit pihenni.

9. Aludj akkor, amikor a baba alszik! Lehet, hogy ez a legtöbbet hallott tanács, de még mindig ez az, ami a leghasznosabb! Semmi baj a napközbeni szundikálással vagy azzal, ha megszokottnál korábban bújsz ágyba. A házimunka megvár… sajnos.

10. Ne aggódj a “rossz szokások” miatt! Persze, minél korábban sikerül megfelelő rutint és jó szokásokat kialakítani, annál könnyebb lesz, de ezekben az első hetekben tényleg csak a túlélés számít. Ha a babád csak ringatva, hordozva, autózva vagy szoptatva alszik el, ám legyen. Később biztosan lesz lehetőségetek arra, hogy változtassatok.

11. Utánozzátok az anyaméhet! Minél inkább sikerül az anyaméhre emlékeztető környezetet teremteni a kisbabának, annál könnyebb lehet megnyugtatni: a pólyázás, a halk susogás, a ringatás, a szopási inger kielégítése, a testközelség mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy kevesebbet sírjon.

12. Hallgassatok zenét! Bár arra nincs tudományos bizonyíték, hogy a komolyzene hallgatásától okosabb lesz a kisbaba, az biztos, hogy megnyugtató hatással lehet rá.

13. Melegítsd meg a kezed! Előfordulhat, hogy a túl hideg kéz (vagy éppen a hűvös popsitörlő) “zaklatja” fel a kisbabát, ezért pelenkázás előtt melegítsd meg a kezedet.

14. Ne félj új trükköket kipróbálni! Lehet, hogy teljesen őrültnek tűnő dolgok lesznek azok, amelyek megnyugtatják a síró kisbabát. Ne félj ezektől, örülj neki, hogy működik valami! És attól se tarts, hogy mások esetleg kinevetnek – senkivel nem kell ezeket megosztani, ha nem akarod.

15. Fürödjetek együtt! Ha már leesett az újszülött köldökcsonkja (és neked is engedélyezte az orvos), megpróbálhattok közösen egy megnyugtató, meleg fürdőt venni. A fürdő nemcsak a babát, de téged is ellazít, így pedig a nehezebb időszakokkal is könnyebb megbirkózni.

16. Ne kritizáld az apukát! Jó néhány tanulmány született már arról, hogy milyen jó hatással van a gyermek fejlődésére, ha az apa is kiveszi a részét a gondoskodásból. Sok friss apuka azonban fél az újszülöttel foglalkozni, mert attól tart, hogy elront valamit – az anyai kritikák pedig csak tovább erősíthetik ezt.

17. Szervezzetek extra szabadságot apának! Bár a baba születése idején jár néhány nap szabadság az újdonsült apukának, praktikusabb lehet, ha egy-két héttel később is otthon tud veletek maradni. Ez megkönnyítheti, hogy belerázódjatok az új élethelyzetbe.

18. Osszátok meg a feladatokat! Bármennyire is úgy tűnik, hogy az újdonsült anyuka “csak pihenget” otthon a kisbabával, valójában rendkívül fárasztó lehet ez az időszak. Ha eddig nem “felesben” csináltátok a házimunkát, itt az ideje a feladatok megosztásának. Az is rengeteget segíthet, ha az apuka délutánonként elviszi egy kicsit sétálni a kisbabát – a természetben töltött idő neki is jót tesz.

19. Apának is szüksége van a “mókázásra”! Különösen jót tesz a szülő-baba kapcsolatnak, ha apával is megvannak a maguk kis rituáléi, szokásai, például ha összebújva alhatnak vagy ha fürdés előtt táncolhatnak és énekelhetnek együtt.

20. Nem kell minden tanácsot megfogadni! Felmérhetetlen mennyiségű információ ömlik a kismamákra, friss anyukákra, és ezek bizony egymásnak is ellentmondhatnak. Nyugodtan kiiktathatod a kéretlen tanácsokat, vagy azokat, amelyeket nem érzel “magadénak”. A te életedről és a te gyerekedről van szó, te döntöd el, hogy mit hogyan szeretnél csinálni.

21. Ne foglalkozz a házimunkával! Ne akarj házitündér lenni – legalábbis ne az első hetekben! Inkább tanulj bele az új szerepbe, ismerd meg a kisbabádat. Ha teheted, kérj vagy fogadj segítséget, de akkor sem történik semmi, ha nem törölsz port naponta vagy nem pucolod meg az ablakokat. (De ha éppen az nyugtat meg és kapcsol ki, ha mosogatsz, akkor hajrá…)

22. Hagyd, hogy segítsenek! Nem csak kérni kell tudni a segítséget, de azt is meg kell tanulni, hogy elfogadd azt!

23. Mondd el, mit szeretnél! Ha már képes vagy kérni vagy elfogadni a segítséget, akkor a következő lépés, hogy pontosan elmondod, mire is van szükséged.

24. Ne az apróságokat passzold le! Igyekezz megtalálni azokat a feladatokat, amelyeket a legnehezebbnek vagy legidőrablóbbnak ítélsz, és ezeket add át másoknak. Lehet, hogy neked éppen a mosás, a főzés vagy a pelenkázás megy a legjobban, de nem bírsz a vasalással, a bevásárlással vagy a mosogatással…

25. “Lépj vissza” a világba! Sajnos, egy újszülöttel nagyon könnyű bezárkózni, magányossá válni – és talán egy jó ideig nem is vágysz mások társaságára -, ám hosszú távon ennek nem lesznek pozitív hatásai. Próbálj meg rendszeresen egy kis időt a baba nélkül is eltölteni más emberek között, még ha csak a boltba szaladsz is le!

26. Keress magadnak egy anyamentort! Felbecsülhetetlen lehet egy tapasztaltabb, támogató anyuka, aki segít az első néhány alkalommal, amikor útnak indulsz a babával.

27. Keress bababarát helyeket! Egy újdonsült anyukának éppen elég frusztráló lehet kimozdulni a kisbabával, nem kell ezt fokozni azzal, hogy olyan helyre mész, ahol csúnyán néznek rád egy síró apróság vagy a szoptatás miatt.

28. Legyél felkészült! Jó előre pakold be a pelenkázótáskát, amit magaddal viszel, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen kapkodni. Arra is ügyelj, hogy nemcsak a babának, de neked is szükséged lehet néhány dologra!

29. Vigyél magaddal váltás ruhát! Ne csak a kicsinek, magadnak is! Bármikor történhetnek balesetek… de még akkor is jó lehet egy tiszta felsőrész, ha teljesen átizzadtál a nyári melegben.

30. Ne feledd: elmúlik! Lehet, hogy nem minden úgy alakul, ahogy tervezted, de előbb-utóbb túl fogtok esni a kezdeti kaotikus időszakon.

(via)

Ez is érdekelhet: