Baba

13 + 1 ötlet a kimerült kismamának

Néhány tuti tipp, hogy jobban teljen a nap mamának, babának.
2007. Október 23.

1. Mint a cica

Rövid reggeli tornával, jóleső nyújtózkodással gyűjthetünk energiát már a nap elején. Nem véletlen, hogy a cicák is így kezdik egy kiadós alvás után! Az elernyedt hasizmok fokozatos erősítésével pár hónap alatt visszanyerhetjük a hasfal rugalmasságát, erre akár napi tizenöt perc hasizomgyakorlat is elegendő lehet. Ha szülés előtt rendszeresen mozogtunk, fokozatosan térjünk vissza kedvenc sportunkhoz, amint megtehetjük. A fokozatosságról az otthoni torna esetében sem szabad elfeledkezni!

2. Szundikálás a kicsivel

Ha módunk van rá, aludjunk a babával ebéd után. Jó érzés hozzábújni, és sok kismama már fél óra pihenés után is csodákra képes.

3. Segítő kezek

Szülés után néhány napig, hétig szívesen forgolódnak a rokonok, barátok a baba körül, és a házi munkákból is kiveszik a részüket. Fogadjuk el bátran a segítséget! Lelkesedésük hamar alábbhagy, nemsokára véget ér a jó világ! Készítsünk listát a tennivalókról, így mindenki tetszés szerint választhat.

4. Szépség és önbizalom

Mégiscsak nőből vagyunk, elég hiúak ahhoz, hogy tetszeni akarjunk a párunknak, környezetünknek. Az otthon töltött hónapok, évek alatt sem szabad elfeledkezni erről. Ne sajnáljuk a szépítkezésre fordított időt. Csodás érzés, ha a párunk felkiált: “Milyen jól nézel ki!” Önbizalmunk építésére is gondolni kell. Apránként otthon is mindenre sort keríthetünk, ami segít, hogy legjobb formánkat hozzuk. Már az is megnyugtató érzés, ha a reggeli zuhanyozás addig tarthat, ameddig nekünk jólesik, és nem kell kapkodni. Legyenek olyan napjaink, amikor saját kedvtelésünkre is csinosan felöltözve ruccanunk ki, egy kis sminkkel földobva a hangulatot.

5. Barátnők, sorakozó!

Aki rendszeres traccspartikat folytatott barátnőivel a szülés előtt, annak baba mellett sem lesz könnyű lemondania erről. Miért is kellene? Ügyes időbeosztással – bár valószínűleg sokkal ritkábban, mint azelőtt – megszervezhető néhány kellemes beszélgetés. Sok kismama esküszik rá, hogy a barátnőzés az igazi kikapcsolódás!

6. Masszázs

Szinte csodát tesz, bár sokak szerint luxusnak számít – már az időhiány miatt is. Irigylésre méltó az a kismama, aki a masszázst szakember kezei alatt élvezheti rendszeresen. Talán nem árulunk el titkot, ha kijelentjük, hogy éppen elég magas fokú kényeztetés az is, ha kedvesünk veszi kezelésbe megfáradt izmainkat. Sőt, így még egy kis simogatás és ölelés is belefér!

7. Az éltető elem

Testünk sok folyadékot igényel. Nem utolsósorban bőrünk feszességének egyik meghatározó tényezője. Szakítsunk időt kedvenc teánk, üdítőnk, gyümölcslevünk kortyolgatására olvasással vagy zenehallgatással egybekötve.

8. Nem kell mindig diétázni!

Annyira jólesik néha egy kis csokoládé-boldogsághormon, finom fagyi, sütemény! Félreértés ne essék, nem folyamatos nassolásra, bánatűző evésre biztatunk, mert attól valóban könnyen el lehet hízni. Ám a másik véglet sem jó, az örökös koplalás, önmegtagadás nem segít jó közérzetet teremteni!

9. Fény és zene

A fény ősszel, télen is fontos a feltöltődéshez. Ne bújjunk el előle: hagyjuk a tokjában a napszemüveget, keressünk napsütötte helyeket babasétáltatáshoz, és a lakásban se legyen állandó félhomály. Gyűjtsünk olyan zenéket, amelyek segítenek lazítani vagy éppen felélénkülni. Babával a kézben jókat lehet táncolni, és a kis totyogók is szívesen csatlakoznak a mamához! Nagyon aranyosak, amikor vigyorogva utánozni próbálják a nagyokat. Esténként kedvesünkkel is táncolhatunk egy jót, ehhez még társaság sem kell feltétlenül.

10. Csinos holmik

A szépségápolás másik roppant hatásos kiegészítője egy-egy divatos, új holmi. Ne tétovázzunk, lepjük meg magunkat ilyesmivel is, és ne csak évente egyszer! Érdemes világos, nevető, élénk színeket választani. Ne hordjunk jótékonyan takaró bő lebernyegeket, jobban járunk a nőies holmikkal, azok között is akad kényelmes darab. Ha nehéz eldönteni, mi áll igazán jól, vigyük el legjobb barátnőnket a bevásárlótúrára. Az ő kritikus tekintete lesz a legjobb divattanácsadó!

11. Agytorna

Sok kismama igényel a gyerekgondozáson és a házi munkán kívül olyan foglalatosságot, amely szinten tartja, esetleg fejleszti tudását az otthon töltött időszakban is. Beszéljük meg a családtagjainkkal lehetőségeinket. Nem is gondolnánk, milyen szívesen támogatnak ebben a nagyszülők vagy a férjünk! Ne feledkezzünk el a könyvekről se, egészen elvarázsolja, kikapcsolja az embert egy jó olvasmány. Nagy meglepetéseket tartogathat egy régi kedvenc újraolvasása is.

12. Baba-mama klub

A kikapcsolódás egyik leghasznosabb formája. Sorstársainkkal megbeszélhetjük élményeinket, örömünket, bánatunkat, akár új barátságok is szövődhetnek. Ha nincs a közelben ilyesmi, vágjunk bele bátran, és szervezzünk egyet! Akár a közeli játszótéren is találkozhat a kis csapat, kertes környéken pedig minden alkalommal másnál futnak össze a gyerekek és a mamák.

13. Lélekmelegítő

Sok kisgyerek él nehéz körülmények között. Miért ne támogathatnánk őket, akár kinőtt ruhaneműkkel, kiselejtezett játékokkal, fel nem használt babaételekkel, ezernyi olyan dologgal, amely számunkra már felesleges. A védőnők jól ismerik ezeket a kicsiket családjukkal együtt, általában vállalják is a közvetítő szerepét, de akár erre szakosodott szervezeteken keresztül is eljuttathatjuk adományainkat a rászorulóknak. Segíteni legalább olyan jó érzés, mint segítséget kapni!

+ 1 Az én picim

Igazi energiabomba a gyerekkel megélt intim pillanat, legyen az összebújás, egy mosoly vagy új mozdulat. Vegyük észre a fejlődés apró lépéseit, az arcon átsuhanó boldogságot, raktározzuk el jól a babaillatot, a bársonyos bőr érintését.

Ezek is érdekelhetnek:

7 embert próbáló anyai szituáció

Nyílt levél egy kétgyerekes anyukának

Anyából újra nő

Forrás: Kismama magazin