Baba

10 érdekes tény a babákról

A kisbabáknak számos különleges dolga, meglepő szokása van - többek között a következő 10 érdekesség is ilyen.
2022. Január 17.
10 érdekes tény a babákról (Fotó: Getty Images)

Az első székletük nem büdös

A babák első széklete a mekónium, ami egy fekete, kátrányszerű anyag – ez az anyaméhből származó folyadékokból, nyálkából, és bármi egyéb olyan dologból áll, amit a fejlődő baba megemésztet, amíg a pocakban volt. Azok a bélbaktériumok, amelyek büdössé tennék a székletet, ebben még nem találhatók meg. Amint a babát elkezdik etetni, a baktériumok elkezdenek megtelepedni a belekben, és a széklet egy-két nap múlva zöldes, sárgás vagy barnás színű lesz – és a szagai is változik.

Időnként kihagy a légzésük

Amikor alszanak, a kisbabáknak időnként kihagyhat a légzésük, akár 5-10 másodpercre. A szabálytalanabb légzés normális a babáknál, de ha hosszabb időre leáll, vagy a gyermek kékül, akkor orvosi vészhelyzetről van szó. Amikor a babák izgatottak vagy sírnak, előfordulhat akár az is, hogy egy perc alatt több mint hatvanszor vesznek levegőt.

A manduláikon is vannak ízlelőbimbók

Bár a babáknak nagyjából ugyanannyi ízlelőbimbójuk van, mint a gyerekeknek és a fiatal felnőtteknek, ezek több területet fednek le, köztük a mandulákat és a torok hátsó részét. Az újszülöttek érzik az édes, a savanyú és a keserű ízeket, de a sósat nem (ezt csak nagyjából 5 hónapos koruktól érzik). Ez azért fejlődött így, mert az anyatej édes, míg a keserű vagy savanyú ételek károsak lehetnek.

Eleinte könnyek nélkül sírnak

Az újszülöttek is sírnak, de a könnyek csak nagyjából 1 hónapos koruk körül jelennek meg. A nyűgösség késő este és kora délután a leggyakoribb, a sírás gyakran ok nélkül történik, és olyan is lehet, mintha semmi nem tudna segíteni.

Az újszülötteknek lehetnek melleik

Amikor megszületnek, a lány és fiú babák is úgy nézhetnek ki, mintha kisebb melleik lennének. Sőt, ezekből akár tej is szivároghat! Ennek az oka az, hogy a babák az édesanyától felveszik az ösztrogént – néhány héten belül ez azonban elmúlik. A kislányoknál akár néhány napig tartó mini menstruáció vagy hüvelyi folyás is előfordulhat.

Szeretik inkább jobbra fordítani a fejüket

Az újszülötteknek mindössze 15 százaléka fordítja szívesebben balra a fejét. Úgy tűnik, hogy ennek genetikai okai vannak, mint például annak, hogy valaki arcán vannak-e gödröcskék. Ez az egyik irány iránti elfogultság néhány hónapig tarthat, és segíthet megmagyarázni, miért többen jobbkezesek.

Bizonyos agysejtjükből több van

Bár a baba agya még növekszik – az első évben több mint kétszeresére nő -, az elektromos ingerületet továbbító idegsejtek többségét már most is tartalmazza. Az idegsejtek között sok olyan van, ami nem cserélődik le, amikor a sejt elpusztul, ezért a felnőtteknek kevesebb van belőlük.

A kisfiúknak lehet erekciójuk

Ez gyakran közvetlenül azelőtt történik, hogy bepisilnének. Pontosan nem tudni ennek az okát, de nincs miért aggódni. Sőt, még a születés előtt is megtörténhet, és akár az ultrahangon is lehet látni.

Megijeszthetik magukat

Egy újszülött könnyen megriadhat: a hangosabb zajoktól, az erős illatoktól, az erős fényektől, a hirtelen mozdulatoktól, de még a saját sírásától is. Ha ez megtörténik, azt a Moro-reflex is jelzi: ekkor a baba kitárja oldalra a karjait, kinyitja a tenyereit, majd gyorsan összecsukja, és visszahúzza a teste felé.

Néhány anyajegy eltűnik

A “gólyacsípésnek” is nevezett, gyakran pirosas vagy rózsaszínes foltok, illetve a mongol foltok is általában néhány éven belül elhalványulnak.

Forrás: webmd.com