Baba

10 babacucc, amire tuti, hogy soha nem lesz szükséged

Első gyermekes anyaként az ember hajlamos bedőlni a marketingfogásoknak, és összevásárolni mindenféle ketyerét az újszülöttnek, aminek a felét nagy eséllyel soha az életben nem fogja használni.
2016. November 08.

Igen, egy babának sok mindenre van szüksége, és számos szuper találmány létezik, ami elképesztően hasznos tud lenni, de vannak dolgok, amik mégis csak a szekrényben porosodva végzik, hiába költöttünk rájuk vagyonokat. A lista persze szubjektív, hiszen bizonyára van olyan tárgy, ami az anyák kilencvenkilenc százalékának felesleges, valaki mégis kincsként tekint rá. Mindenesetre megmutatom, mi az, amiről azt láttam, körülöttünk nem válik be.

1. Törlőkendő-melegítő készülék

Rögtön közel 10 ezer forintot spórolhatsz meg, ha nem költesz popsitörlő-melegítőre. Oké, előfordulhat, hogy télen a hideg törlőkendő érintésétől nem lesz túl boldog a babád, de ezt könnyen kivédheted azzal, ha pelenkázás előtt pár percre a radiátorra helyezed a törlőkendős csomagot. Vagy használhatsz egyszerűen meleg vízbe mártogatott vattát is. Pipa.

2. Rengeteg újszülött-babaruha

Tényleg nagyon cukik az 56-os méretű, parányi babaruhácskák, de jobb, ha tisztában vagy vele, hogy nagyjából 3 hét alatt az összeset ki fogja nőni a gyermeked (még jobb, ha már születésekor kicsik rá az újszülött holmik – ez is előfordulhat). Igyekezz inkább az első három méretből (56-62-68) egyenlő arányban válogatni, így elkerülheted, hogy egy halom olyan babaruhát kelljen elajándékoznod, ami egyszer sem volt a kicsin.

3. Babacipő

Hasonlóan az újszülött ruhákhoz, a pici babacipellők szintén teljesen feleslegesek ebben a korban. Amíg járni nem kezd a gyermeked, semmi szüksége kiscipőkre. Egy vastag zokni tökéletes megoldás, a pénzt pedig inkább tedd félre iskolás korára, amikor úgyis havonta kell majd új cipőre költened.

4. Babamérleg

Manapság már egyáltalán nem szokás minden evés előtt és után is méregetni a babát, ráadásul te is nyugodtabb leszel, ha nem figyelgeted folyton a kicsi súlyát. Az orvos úgyis havonta leméri majd, ha pedig gond van, még mindig bérelhetsz egyet pár ezer forintért. Bízz magadban, ha a baba többnyire vidám, jól fejlődik és elegendő számú pisis-kakis pelenkát termel, akkor minden a legnagyobb rendben van.

5. Gyermekágynemű

Paplannal, párnával, baldachinnal. Elhisszük, hogy gyönyörű, ha passzol a babaszobai függönyhöz az ágynemű, de hidd el, egy újszülöttnek semmi szüksége ezekre. Főleg nem párnára, ezt a szakemberek nem javasolják balesetveszély miatt. Ezt a pénz inkább költsd egy jobb minőségű matracra.

6. Pelenkatartó vödör

Elvileg ezek a speckó vödrök megakadályozzák a kellemetlen szagok kiszivárgását. Sajnos azonban ami tény, az tény: a kakis pelus így is, úgy is büdös lesz, ezt lehetetlenség kivédeni. A pelenkatartó vödrökbe ráadásul folyamatosan venni kell az utántöltőt, ami további pluszkiadást jelent. Tökéletes megoldás, ha külön becsomagolod egy zacsiba a kakis pelust, és így mehet egy sima kukába, amit naponta ürítetek.

7. Autós cumisüveg-melegítő

Szintén jól hangzik, hogy útközben melegítheted a baba tejét, azt azonban nem árt tudni, hogy ezek a melegítők irtó lassúak és macerás a használatuk. Ennyi idő alatt már a két kezeddel dörzsölgetve is felmelegíted a babakaját. Viccet félretéve, praktikusabb, ha egy termoszban viszel forró vizet, amit útközben gond nélkül rá tudsz tölteni a tápszerre.

8. Baba térdvédő

Aggódva nézed, ahogy a babád a padlón négykézlábazik, és arra gondolsz, hogy ez biztos rendkívül megviseli a pici térdeit? Hacsak nem különösen durva a talaj a lakásotokban, nincs szüksége ilyesmire a babának. A kicsik így vannak “kitalálva”, hogy bírják a strapát, arról nem beszélve, hogy kettőt pislogsz, és már járni fog. Persze aki aggódó típus, vagy érzékenyebb a babája bőre, természetesen beruházhat rá.

9. Bébiőr

Garantáljuk, hogy mindig meg fogod hallani, ha sír a babád (kivéve, ha egy ötemeletes palotában laksz). A te döntésed, ha nyugodtabb vagy tőle, akkor persze minden pénzt megér.

10. Fejlődést segítő kellékek

Járássegítő, bébikomp, ültetőszék – egytől egyig pénzkidobás. Sőt, nemhogy segíteni nem fog a babádnak a fejlődésben, de akár komoly károkat is okozhatsz velük. Minden gyerek más ütemben fejlődik, felesleges és egészségtelen sürgetni őket ebben különféle eszközökkel. Ha az izmai elég fejlettek hozzá, akkor fel fog ülni, el fog kezdeni mászni, és meg fog tanulni járni is.

Kapcsolódó cikkeink: