Egyéb

Hepatitis elleni védőoltás

Az A-hepatitis kórokozója az enterovírusok közé tartozó Hepatitis-A vírus (HAV). A vírus a beteg szervezetéből a széklettel ürül.
2003. November 17.

Miért van szükség A-hepatitis elleni oltásra?

A fertőzés forrása minden esetben valamilyen beteg ember, tünetmentes vírushordozás nincs. A vírus a lappangási idő végén ürül a legnagyobb mennyiségben a szervezetből, mire a vezető tünet, a sárgaság megjelenik, a vírusürítés mennyisége már jelentősen csökken. A betegek döntő többsége néhány hét alatt meggyógyul, egy részük 1 éven belül még visszaeshet. Krónikus betegség nem alakul ki.

Mit kell tudni az oltóanyagról?

A védőoltás sejtkultúrán tenyésztett, inaktivált vírust tartalmaz.

Mik az ellenjavallatok, esetleges mellékhatások?

Ellenjavallt az oltás beadása bármely alkotó része iránti allergia, akut lázas betegség, terhesség, szoptatás esetén a haszon és kockázat mérlegelése után, indokolt lehet oltani. Mellékhatásként helyi reakciót, ritkábban lázat írtak le.

B-hepatitis elleni oltás

A betegségről és az oltóanyagról szóló információkat ld. a kötelező védőoltásoknál. Nem kötelező jelleggel javasolt oltani a HbsAg-pozitív személlyel egy háztartásban élőket, intézetből elbocsátott HbsAg-pozitív, agresszív viselkedésű, értelmi fogyatékos gyermekek osztálytársait, értelmi fogyatékosokat ápoló intézetek lakóit, a művese-kezelés alatt állókat, az intravénás kábítószer-élvezőket, továbbá az egészségügyi dolgozókat, stb.

Forrás: Madarász Utcai Gyermekkórház és Babaszoba.hu