Terhesség

Visszakapott látás – mégis lehetséges?!

Az őssejt-transzplantáció utat nyit olyan betegségek gyógyítása felé, amelyekről eddig az orvostudomány álmodni sem mert. Az alábbiakban bemutatunk néhány olyan történetet, amely a módszerben rejlő páratlan lehetőségeket tárja fel.
2009. Február 15.

Nem kell többé kerekesszék

Egy fiatal amerikai nő autóbalesetben gerincsérülést szenvedett, melynek következtében mindkét karja és lába megbénult. Az orrból nyert őssejtet a sérült gerincvelői szegmentumba ültették. A páratlan operációra a portugál Egas Moniz Kórház sebészei vállalkoztak. Három év elteltével az MRI felvétel számos új idegsejtek közötti összeköttetést mutatott ki. Jóllehet a beteg felépülése nagyon lassú volt, mivel a baleset után a felkarhajlító izomtól lefelé mindkét kar megbénult, ujjait egyáltalán nem tudta mozgatni. Három év elteltével azonban képessé vált talajon végzett gyakorlatok végrehajtására és gyaloglásra is, térdrögzítő segítségével.

Visszakapott látás

Mi történik a köldökzsinórvérrel?Egy amerikai férfi munkahelyi baleset kapcsán elveszítette látását, mivel maró sav cseppent szemébe. Számos kiváló szemsebész próbálta szaruhártya-beültetéssel visszaadni látását, azonban az évekig tartó újabb és újabb műtétek sikertelennek bizonyultak. A sussexi Szemkórház sebészei úgy döntöttek, hogy a szaruhártya-transzplantátumba őssejtet ültetnek, ami a kilökődés esélyének csökkentésére és a gyógyhajlam fokozására szolgált. A műtét nem várt sikerhez vezetett, mivel rövid idővel az operáció után a beteg színlátása visszatért. Később alakok érzékelésére is képes volt, igaz csak homályosan. Két és fél évvel később újabb őssejt beültetéssel vált lehetővé látásának javítása, ami nemcsak a betegnek, de az orvos-csoportnak is óriási hitet adott.

Az inzulinnál is hatékonyabb…

Az inzulint 1929 óta alkalmazzák a cukorbetegség kezelésére, ami akkoriban forradalmi találmánynak számított. Manapság is az úgynevezett I-es típusú (fiatalkori) diabétesz egyetlen gyógyszereként szerepel. A zömmel időskorban jelentkező II-es típusú cukorbetegség súlyosabb formáinál is rutinszerű és kötelező az inzulin adása. Amerikai kutatók és belgyógyászok szerint azonban az inzulinkezelés csillagzata gyors hanyatlásnak fog indulni attól a pillanattól kezdve, hogy az őssejt-beültetés kísérleti fázisa véget ér, és a beültetés technikai fázisa rutinszerűvé válik.

A Föld másik oldalán, Argentínában most is lázas vizsgálódások zajlanak, melyeknek homlokterében az őssejt hasnyálmirigybe ültetése áll. Roberto Fernandez Vińa professzor és kutatócsoportja eddigi vizsgálatai szerint a II-es típusú cukorbetegségben szenvedők hasnyálmirigyébe ültetett őssejtek hatására az endogén inzulintermelődés mértéke javult, a vércukorszint csökkent. A betegek 84 százalékánál olyan kedvező változások következtek be, amelyek mellett az inzulin adására és a gyógyszeres kezelés továbbfolytatására nem volt szükség. A kutatók keresik a lehetséges magyarázatot arra vonatkozóan, miként fejti ki hatását az őssejt a hasnyálmirigyen belül.

Halálos leukémia

Vérképzőszervi betegségben – például leukémiában – szenvedő gyerekek őssejttel való kezelése elfogadott, azonban a felnőttek gyógyítása meglehetősen nehéz. Az Amerikai Hematológiai Társaság olyan új technikát fejlesztett ki, amely áthidaló megoldást jelent. Az eljárás lényege, hogy két donortól nyernek egy-egy egység köldökzsinórvért, amelyet a felnőtt betegbe ültetnek. A köldökzsinórvér ugyanis jóval könnyebben tolerálja a donorvér eltérő tulajdonságait. A Minnesota Egyetem professzorai szerint az eljárás utat nyit a gyógyíthatatlan felnőttkori leukémia sikeres gyógyítása felé.

A lép – a meglepetések forrása

A Massachusetts Kórház kutatói arra a felfedezésre jutottak, hogy a lép egy olyan őssejttípus forrása, amely egy Hox11 nevű fehérjét tartalmaz. Ez a fehérje nagy szerepet játszik az embrió fejlődésében és a végtagok regenerációjában. Eddig a tudomány úgy hitte, hogy csak az embrióban található meg ez a fehérje. Az évek során arra is fény derült, hogy az inzulintermelésért felelős sejtek ősei szintén jelen vannak a lépben. Dr. Denis Faustman szerint a lépben rejlő lehetőségek máig kiaknázatlanok.

Szívroham utáni teljes gyógyulás

2006. április 18-án látott napvilágot az a hír, amely kiemeli, hogy az amerikai Rush Szívkatéterezési Központ orvosai szerint a mesenchimális őssejtek transzplantációja lehetőséget teremt az első szívinfarktus alatt elhalt sejtek pótlására, ezáltal a szívfunkció maradéktalan helyreállítására. A mesenchimális őssejtek főként a felnőtt csontvelőből nyerhetők, mivel az embrionális őssejt még nem megy keresztül azon a differenciálódáson, melynek során a sejt fejlődése specifikusan a szív és az érrendszer kialakulásához vezet. A klinikai vizsgálat befejezéséig várhatóan további két évet kell várni.

Forrás: HáziPatika.com