Terhesség

Vigyázat, az anyaság fertőző!

Szakemberek kimutatták, hogy az anyaság fertőző, és azok a nők, akik megtudják, hogy egykori iskolatársaik gyermeket várnak, hirtelen ők maguk is minél előbb szülni szeretnének.
2014. Június 13.

Amint azt a kutatásban résztvevő Nicoletta Balbo, a Bocconi Egyetem munkatársa kifejtette, jellemzően, ahogy az egykori osztálytársak közül valakinek gyermeke születik, hamarosan a többiek is követik a példát, és a szülési kedv két év elteltével éri el a legmagasabb szintet, hogy azután ismét hanyatlásnak induljon. A szakember szerint mindez jól példázza, hogy a gyermekvállalást nem csupán az egyén saját vágyai, tervei határozzák meg, de a baráti kör is erős befolyásoló tényezőnek számít e téren.

Azt mindig is tudtuk, hogy középiskolában az osztálytársak egymásra gyakorolt hatása igen nagy, de a mostani kutatásból az is világosan látszik, hogy a középiskolai barátok még érettségi után is nagy hatással lehetnek ránk.

Az American Sociological Review című lapban közzétett vizsgálat során több mint 1700 amerikai nőt kísértek figyelemmel nagyjából 15 éves koruktól kezdve egészen a 30-as éveikig, és elsősorban arra voltak kíváncsiak, milyen mértékben befolyásolják egymás gyermekvállalási kedvét a volt osztálytársak.

A kutatásban résztvevő nők átlagos életkora első gyermekük születésekor 27 év volt, és az eredmények azt mutatták, hogy ha egy nő környezetében a baráti társaság többségében sorra születtek a gyerekek, akkor egy idő után a nő maga is úgy érezte, hogy itt az ideje a gyermekvállalásnak. Mindennek azonban ésszerű okai is vannak, hiszen ha a barátokkal nagyjából egy időben születnek az ember gyerekei, akkor egyrészt számos jó tanácsot kaphatnak egymástól a szülők, másrészt a kapcsolatot is könnyebb úgy tartani egymással, ha hasonló korú gyerekek vannak a családokban.

Forrás: Medipress