Terhesség

Végtaggyengeséget is okozhat a babánál a dohányzás

A terhesség alatti dohányzás nem csak az anyára, de a magzatra nézve is rendkívül ártalmas, egy friss kutatás szerint az utódban a cerebrális parézis kockázatát is megnöveli.
2017. Október 27.

A Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) felmérése szerint a dohányzó nők 55 százaléka a terhesség idejére felfüggeszti káros szenvedélyét, ám az Egyesült Államokban még így is a várandós nők nagyjából 10 százaléka dohányzik a terhesség utolsó három hónapjában is, pedig ezzel számos későbbi probléma kialakulását idézhetik elő gyermeküknél, többek között a koraszülést, az ajakhasadást, a nyitott szájpadlást, vagy a hirtelen csecsemőhalált.

A mostani, a Frontiers in Molecular Neuroscience című lapban közzétett kutatás során dr. Hui Chen, a Sydney-i Műszaki Egyetem szakembere egereken végzett vizsgálatokkal azt mutatta ki, hogy az anyaméhben a füst hatására azon az agyterületen található agysejtek sérülnek, melyek a motoros készségekért és az emlékezetért felelősek. Azok az egerek, melyeknél az anyát cigarettafüsttel mérgezték a terhesség során, később gyengébb végtagokkal rendelkeztek, szorongóbbak voltak, illetve az emlékezeti funkcióik is rosszabbak voltak. További vizsgálatok során arra is fény derült, hogy mindez az oxidatív stressznek, vagyis az antioxidánsok és a káros molekulák, az úgynevezett szabad gyökök közötti egyensúly felborulásának következménye volt.

Dr. Chen úgy véli, a kutatások alapján egyértelműen az a javaslat, hogy a nők már hónapokkal, sőt inkább évekkel azelőtt hagyjanak fel a dohányzással, hogy teherbe akarnának esni, a dohányzás ugyanis a petesejtek minőségére is negatívan hat már azelőtt, hogy azok megtermékenyülnének. A szakemberek a közeljövőben annak kívánnak utánajárni, vajon antioxidánsokkal csökkenthetők-e a magzatban keletkező károsodások, és így a dohányzó anyák ártatlan gyermekeit meg lehet-e védeni a későbbi betegségektől.

Forrás: Medipress