Terhesség

Válaszolj 4 kérdésre, és kiderül, van-e aranyered

Aki először találkozik az aranyér tüneteivel könnyen megijedhet. Lássuk melyek azok a jelek, amelyekre érdemes odafigyelni. 4 kérdéses gyorstesztünkből kiderül, hogy aranyered lehet-e.
2016. December 05.

Válaszolj 4 kérdésre, és kiderül, van-e aranyered

1, Tapasztalsz-e vérzést székeléskor?

Az aranyér sokáig tünetmentes lehet. Ha nehezen székelsz, erőlködsz, és székelés után élénk piros vért tapasztalsz, akkor joggal gyanakodhatsz arra, hogy aranyered van.

Ha gyakran tapasztalsz vérzést, akkor is fordulj orvoshoz, ha egyébként nem jelentkezik mellette fájdalom.

2, Tapasztalsz-e kitüremkedést, dudort?

A vérzés mellett az aranyér leggyakoribb tünete a végbélben kitapintható dudor. A dudornak több fajtája is létezhet: végbélen belül tapintható, vagy csak székelés után érzékelhető, majd visszahúzódik. A legkellemetlenebb, ha a dudor a végbélnyíláson kívül van és nem visszahelyezhető. A kitüremkedés érzékeny, de általában nem fájdalmas.

3, Tapasztalsz-e viszketést?

Az aranyér szintén gyakori tünete a végbéltájéki viszketés. Okozhatja azonban nem megfelelő tisztán tartás is. Mindenképpen érdemes jelezni az orvosunknak a problémát.

4, Tapasztalsz-e szúró fájdalmat?

A végbélben tapasztalható erős fájdalom oka általában a begyulladt aranyér végbélnyíláson kívülre kerülése. Székeléskor a fájdalom erősödik és azt követően sem szűnik meg. Kellemetlen, feszítő, szúró fájdalom a jellemző. Gyakran nehezíti meg az ülést. Mindenképpen fordulj orvoshoz, ha ilyesmit tapasztalsz.

Az aranyér gyakori betegség, Magyarországon kb. minden harmadik embert érint. Ötvenéves kor felett már minden második ember tapasztalja az aranyér tüneteket. Veszélyeztettettek az erős fizikai terhelés alatt állók, a várandós nők, akik túlsúlyosak, akik zsíros ételeket esznek és azok is, akik keveset mozognak.

Kapcsolódó cikkeink:

Az aranyér tünetei

Mozgással a terhességi aranyér ellen? Igen!

Így mulaszd el véglegesen az aranyeret!

Forrás: babaszoba.hu/HáziPatika.com