Terhesség

Új módszerrel szűrhető ki a koraszülés kockázata

A Nyugat-ausztráliai Egyetem tudósai egy olyan vérvételen alapuló eljárást fejlesztettek ki, amelynek segítségével már a terhesség 18. hetében megállapítható, hogy fennáll-e a koraszülés veszélye.
2016. Július 01.

Ez még akkor is így van, ha ennek semmilyen észlelhető tünete nincs. Az áttörés egy korábbi fejlesztéshez kapcsolódik, amelynek segítségével az idő előtti fájásokkal kórházba került nők esetében tesztelték a koraszülés kockázatát.

A Nyugat-ausztráliai Egyetem munkatársai a Torontói és a Calgary Egyetem munkatársaival együttműködésben egy olyan módszert dolgoztak ki, amely azt a vérben fellelhető gén-expressziót azonosítja, amely koraszüléshez vezethet nagy valószínűséggel. Jelenleg ez a teszt számít a piacon a leginkább pontosnak, ami a koraszülés legkorábbi jeleit kiszűri: 86 százalékos pontossággal működik, így számos esetben akár életet is menthet.

A koraszülés a leggyakoribb halálok és fogyatékossághoz vezető ok világszerte a babák körében, és Ausztráliában a születések mintegy 8 százaléka sajnálatos módon koraszülés. Ez azt jelenti, hogy csak itt évente kb. 26 ezer gyerek jön túl korán a világra. (Az arány hazánkban is 8-9 százalék körül mozog).

„Az egyik legnagyobb probléma a koraszüléssel az, hogy a terhesség közepén gyakorlatilag lehetetlen megállapítani, hogy melyik magzat jön a világra a 37. hét előtt. Ez az új módszer azonban hatékony segítség lehet abban, hogy már a 18. héten tudjuk, mik a kilátások, és így meg lehessen tenni a szükséges óvintézkedéseket” – mondja a kutatást vezető Craig Pennell professzor.

Kapcsolódó cikkeink:

  • A koraszülés veszélye időben felismerhető
  • Kicsi vagyok, korábban jövök…
  • Előzd meg a koraszülést!
  • Forrás: Medipress