Terhesség

Terhességi emlőrák: az önvizsgálat életet menthet

Terhességi emlőrák? Ugyan kevesebbet beszélünk róla, de sajnos létezik.
2017. Augusztus 17.

Terhességi emlőráknak nevezzük, amikor a terhesség ideje alatt vagy a szülést követő egy éven belül diagnosztizálunk emlőrákot. Hazánkban évente körülbelül 80 beteget diagnosztizálnak, és ez a szám folyamatosan növekszik.

A Mellünk Egészségéért Védőnői Program éppen ezért tartja fontosnak, hogy a rendszeres önvizsgálat hangsúlyozásán kívül a kevésbé ismert, terhességi emlőrákra is felhívja a fiatalabb generációk figyelmét. Amikor egy nő áldott állapotba kerül, 9 hónapig arra törekszik, hogy mindent megtegyen azért, hogy egészségesen jöjjön világra kisbabája. Ez az időszak szerencsére a legtöbb nőnél az önfeledt boldogságról szól. Ám a baba egészsége mellett nem szabad elfeledkezni az édesanyáéról sem. Több, kismamákat fenyegető betegség is létezik, például a terhességi cukorbetegség vagy a magas vérnyomás, de ide tartozik a terhesség során kialakuló emlőrák is.

A terhességi emlőrák a várandósság során, illetve a szülést követő egy éven belül kialakult rosszindulatú emlődaganat. Tünetei megegyeznek a más életszakaszban jelentkező emlőrákéval. A nehézséget az okozza, hogy a várandósság alatt a mellben felfedezett csomókat gyakran elkönyvelik a tejmirigyek becsomósodásának és emiatt előrehaladott stádiumban diagnosztizálják a betegséget. Pedig mint minden daganattípus esetében, a terhességi emlőráknál is életet menthet az időben való felismerés.

Önvizsgálat, önvizsgálat, önvizsgálat

A rendszeres önvizsgálat várandósság ideje alatt sem hanyagolható el. Bármilyen csomót észlelünk a mellünkben vagy a hónaljunkban, haladéktalanul forduljunk orvoshoz és győződjünk meg teljes biztossággal arról, hogy nem rosszindulatú daganatról van szó.

„A statisztikák szerint minden 3000-ből egy várandós nő érintett ebben a kórban, de a környezeti hatásoknak és a kitolódó szülési korhatár következtében ez a szám folyamatosan nő. Az AVON-nal közösen elindított Mellünk Egészségéért Védőnői Program egyik fontos eleme, hogy felhívjuk a figyelmet a terhességi emlőrákra is. Szerencsére ma már a fejlett orvostudománynak köszönhetően a 2. és a 3. trimeszterben is biztonságosan kezelhető a beteg úgy, hogy egészséges marad a magzat is” – mondta el a téma kapcsán Puskás Gabriella, Az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány elnöke.

A Mellünk Egészségéért Védőnői Program küldetése, hogy a védőnők, már középiskolás korban megtanítsák a lányoknak a helyes emlő önvizsgálatot, amit remélhetőleg felnőtt korukban is rendszeresen fognak magukon elvégezni. A program az AVON támogatásával valósul meg.

Kapcsolódó cikkeink:

Emelkedik az emlőrák aránya a terhes nőknél

Korszakalkotó felfedezés: új kezelés a mellrák ellen

Aki mellrákra hajlamos, ne halogassa a gyermekvállalást

Forrás: Well PR Ügynökség