Terhesség

Terhesség: ha hiányoznak a reggeli rosszullétek

Nem feltétlenül kell, hogy minden reggel hányingered legyen, ha babát vársz. Most azt is elmondjuk, hogy miért!
2017. Március 29.

Terhesség: ha hiányoznak a reggeli rosszullétek

Terhesség: ha hiányoznak a reggeli rosszullétek

Minden gyerekes barátnőd téged irigyel, hogy lassan a második trimeszterbe lépsz, de az émelygést még csak hírből sem ismered. Persze, ennek te is örülsz, de azért ott motoszkál benned, hogy vajon normális-e ez így, és vajon minden rendben van-e odabent a picivel?

Szerencsés vagy, ha nem tapasztalsz terhességi rosszullétet

Megnyugtathatunk, hogy igen, nincs okod az aggodalomra. “A nők 30%-a egyáltalán nem tapasztal reggeli rosszullétet” – mondja Michele Hakakha, amerikai szülész-nőgyógyász. “És akik ebbe a körbe tartoznak, igazából szerencsésnek érezhetik magukat” – teszi hozzá.Hogy mégis kik azok, akik ilyen mázlistának mondhatják magukat? Tulajdonképpen bárki. “Vannak édesanyák, akik minden terhességük elején megtapasztalják ezeket a kellemetlen tüneteket, mások azonban egyáltalán nem, vagy csak az egyik várandósságuk alatt” – mondja egy másik amerikai szülész-nőgyógyász, Marra Francis, a Mommy MD Guides portál társalapítója. “Nem mindenki émelyeg az első hetekben, mint ahogyan nem mindenki lesz rosszul hosszabb autóutak alatt sem.”Lehetséges, hogy erősebb a szervezeted, és nem reagál olyan érzékenyen a hCG (human chorionic gonadotropin), az ösztrogén és más hormonok szintjének emelkedésére. Ezek ugyanis nagyon gyorsan növekednek az első időszakban – a hCG hormon szintje például hetente megduplázódik a terhesség elején, ami akárcsak egy hullámvasút, szó szerint felkavarhatja a gyomrodat. Azonban ahogy eléred a második trimesztert, habár tovább nő ezeknek a hormonoknak a szintje, ez már egy elviselhetőbb mértékben történik.Közbejátszhat a genetika is. Ha az anyukád sem tapasztalt hányingert a terhessége(i) elején, lehetséges, hogy örökölted tőle ezt a nagyszerű tulajdonságot. A feszültség, stressz és fáradtság egyébként tovább fokozhatja a rosszullétek kialakulásának esélyét, illetve intenzitását.

Nincs reggeli rosszullét. Nagyobb az esély a vetélésre?

Néhány kismamánál előfordulhat, hogy a reggeli rosszullétek hiányáért az alacsonyabb hormonszint okolható, ezért hajlamosabbak lehetnek a vetélésre, de szerencsére ez nagyon ritkán fordul elő. Ha te sem éreztél még csak egy halovány hányingerecskét sem, akkor sem kell emiatt aggódnod, amíg a nőgyógyászod szerint minden a legnagyobb rendben van. “Volt olyan kismama páciensem, aki azért izgult, mert egyáltalán nem émelygett, és ezért attól félt, hogy el fog vetélni” – mondja dr. Francis.”Pedig attól még, hogy nem küzdesz tipikus reggeli rosszullétekkel, nem biztos, hogy a hormonjaiddal van a baj. Egyszerűen csak jobban tolerálja a szervezeted a terhességet.”

Később is szembesülhetsz terhességi rosszulléttel

Azért ne igyál előre a medve bőrére! Ha már magad mögött hagytad az első trimesztert, és nyoma sem volt hányingernek, akkor sem biztos, hogy megúsztad a dolgot. Habár a legtöbb nő a 6. és 14. hét között tapasztalja ezeket a sokszor már-már elviselhetetlen tüneteket, tudni kell, hogy minden terhesség más, így előfordulhat, hogy később kell megbirkóznod a reggeli rosszullétekkel.Mindenesetre, ha tökéletesen jól érzed magad, akkor tudd, hogy nagyon szerencsés vagy, és élvezd ki ezt a – mások számára sokszor legembertpróbálóbb – időszakot (is)!Kapcsolódó cikkeink: