Terhesség

Terhesség: folsavval megelőzhető a gyermekkori magas vérnyomás

A folsav köztudottan az egyik legfontosabb magzatvédő vitamin, melynek terhesség alatti megfelelő szintje segít megelőzni az magzati idegcső záródási rendellenességek kialakulását. Nem ez az egyetlen indok azonban arra, hogy pótoljuk!
2017. Március 14.

Terhesség: folsavval megelőzhető a gyermekkori magas vérnyomás

A Boston University kutatócsapata által végzett felmérés szerint viszont ezen kívül más jótékony hatásai is vannak a vitaminnak. Eredményeik szerint ugyanis a szívbetegségre hajlamos nőknél a kellően magas folsavszint megelőzheti a gyermekkori magas vérnyomás kialakulását.

Dr. Xiaobin Wang, a kutatást vezető gyermekorvos és csapata 1300 édesanya-gyermek páron végeztek követéses vizsgálatot 11 éven keresztül. A kutatócsapat arra volt kíváncsi, hogy a szívbetegségre magas rizikójú nők folsavszintje befolyásolja-e gyermekeiknél a magas vérnyomás, a cukorbetegség és az elhízás kialakulási valószínűségét. Szívbetegségre hajlamosító rizikófaktorok közé tartozik többek között a magas vérnyomás, az elhízás és a cukorbetegség.

A követéses vizsgálat során a gyermekek körülbelül 29%-ánál volt emelkedett szisztolés vérnyomás mérhető 3 és 9 éves koruk között. Ezen gyermekek szülei között pedig mérhetően magasabb volt az elhízottság, a magas vérnyomás és a cukorbetegség előfordulása.

Az érintett gyerekeknél szintén gyakoribb volt a magasabb testtömegindex (BMI), illetve az alacsonyabb születési súly és gesztációs kor. Legfontosabb eredményként pedig azt találták, hogy azon édesanyák gyermekeinél, akiknek a terhesség ideje alatt magasabb volt a folsavszintjük, 40%-kal alacsonyabbnak mutatkozott a magas vérnyomás előfordulási aránya. Ami viszont szintén érdekes és fontos megállapítása volt a tanulmánynak, hogy ez az összefüggés csak a szívbetegségre magasabb rizikójú édesanyák gyermekeinél volt fellelhető.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress