Terhesség

Terhesség: a B12-vitamin hiány növeli a cukorbetegség kockázatát a gyereknél

A várandósság alatti B12-vitamin hiány anyagcsere betegségekre hajlamosítja a gyermekeket.
2016. November 16.

Terhesség: a B12-vitamin hiány növeli a cukorbetegség kockázatát a gyereknél

A B12-vitamin természetes formában az állati eredetű élelmiszerekben – halak, húsok, baromfi, tojás, tej – találhatók meg. Ebből az következik, hogy hiánya főleg a vegetáriánus étrendet követőkben alakul ki.

Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy azoknak az anyáknak, akiknek alacsonyabb a B12-vitamin szintjük, magasabb a testömegindexe (BMI) és nagyobb valószínűséggel adnak életet alacsony születési súlyú, illetve magas koleszterinszinttel rendelkező újszülötteknek. Ezeknek a gyermekeknek magasabb az inzulin rezisztenciájuk, ami a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására hajlamosít.

A Warwick Egyetem kutatói ezeket a vitaminhiányhoz társuló eltéréseket a leptin szintjének változásával hozták összefüggésbe. A leptin hormont a zsírsejtek termelik étkezéskor, a teltségérzés kiváltásáért felelős vegyület. Túlsúlyos egyénekben a szintje folyamatosan magasan marad, és az így kialakuló leptin rezisztencia felelős a túlevésekért, majd az ebből következő inzulin rezisztenciáért és cukorbetegségért.

A B12-hiányos anyák újszülöttjeiben magasabb leptin szinteket mértek. Ez arra utal, hogy az anyai B12 hátrányosan programozhatja a leptin gént.

A leptin növekedésnek két oka lehet. Az egyik, hogy az alacsony B12-vitamin szint miatt, nagyobb mennyiségű zsírt halmoz fel a magzat és ezáltal emelkedik a leptin szint. A másik feltételezés szerint az alacsony B12 szint kémiai változásokat idéz elő a méhlepény leptint termelő génjeiben. A tudósok az utóbbit valószínűsítik, mivel ismert tény, hogy a B12 részt vesz a szervezet metilációs reakcióiban, ezáltal gének be- és kikapcsolásában.

A kutatás eredményeit a Society for Endocrinology’s éves konferenciáján mutatták be, Brightonban.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress