Terhesség

Terhesség 40 felett: érdemes fogyni teherbe esés előtt?

A média egyre gyakrabban számol be 40 körüli, vagy 40 feletti sztárok várandósságáról, és a hír általában megosztja a közvéleményt.
2016. Október 25.

Sokan úgy vélik, hogy 40 felett a nő szinte kifutott a gyermekvállalás kedvező időszakából, ezért fokozott a kockázat mind az anya, mind a gyermek szempontjából. Mások szerint egy fitt 40-es nő még nyugodtan megszülheti és felnevelheti gyermekét…

Hosszú a 40 felett szülő hírességek névsora, a külföldi sztárok közül Susan Sarandon 46, Geena Davis 48 évesen lett anya, a hazai ismert emberek közül Fehér Anna 53, Szulák Andrea 42, Jakupcsek Gabriella 45 évesen szült, most pedig az egész ország nyomon követheti, hogy a 43 éves Liptai Claudia milyen jó formában várja második gyermeke születését.

Kivételnek számítanak ezek a sztárok? Egyáltalán nem, hiszen a gyermekvállalás trendje megváltozott az utóbbi években: az ideálisnak tartott 20-as életévekről inkább a 30-as életévekre tevődött át a a gyermektervezés időszaka, Magyarországon a 38 év felett szülő nők aránya 10% körüli, tehát manapság már a 40 feletti első szülő nők sem keltenek meglepetést.

Tudományos adatok arra utalnak, hogy minél magasabb a szülők életkora, annál nehezebb a teherbeesés, gyakran csak mesterséges megtermékenyítéssel sikerül, és az anyai-magzati kockázat is nő. A növekvő anyai életkor esetén bizonyos kórképek: pl. a mióma, a vetélés, a koraszülés, a méhen kívüli terhesség kialakulásának nagyobb a valószínűsége, sőt 35 év felett gyakoribb a terhességi cukorbetegség, a terhességi toxikózis, vagy a mélyen fekvő méhlepény előfordulása, ami a császármetszést tehet szükségessé.

Ráadásul 40 éves kor felett a krónikus betegségek gyakorisága is nő, amelyek a fogamzás esélyét, illetve a terhesség kimenetelét is befolyásolhatják, pl. a magas vérnyomás a terhes nők 10 %-ában, a cukorbetegség 10-20 %-ában fordul elő.

A magasabb anyai életkor, sőt újabb kutatások szerint a magasabb apai életkor a magzatra is hatással lehet, pl. a Down-szindróma, és egyéb magzati fejlődési rendellenességek (pl. Edwards- és a Patau-kór) is gyakoribbá válhatnak.

Tény, hogy a tápláltsági állapot, tehát a testsúly, a testtömegindex (BMI) és a testösszetétel (izom/zsír arány) hatással van a megtermékenyülés esélyeire, iletve az anyai és magzati rendellenességek kialakulására. Az alultápláltság (alacsony BMI és testzsír százalék) esetén gyakran nincs ovuláció, a menstruációs ciklus is rendszertelen, vagy akár elmarad a menses. De a túlsúly, és főleg az elhízás szintén kedvezőtlenül befolyásolja a menstruációs ciklust, a peteérést, a petesejtek, illetve a hímivarsejtek minőségét.

A növekvő szülői életkorral összefüggő veszélyek csökkentése érdekében mindkét leendő szülőnek érdemes minél jobb formába kerülni a gyermekvállalás előtt, ami magába foglalja a tápláltságbeli (minőségi és mennyiségi tápanyaghiány, testsúly- és testösszetétel eltérések pl. alultápláltság, túlsúly, elhízás), és fittségi eltérések rendezését, a krónikus, napi stressz-szint csökkenését, tehát a lehető legoptimálisabb egészségi állapot kialakítását.

Ennek érdekében a baba-projekt előtt minimum 3 hónappal mindkét leendő szülőnek érdemes olyan egészséges életstílusra váltani, amely többek között az optimális tápláltsági állapot elérését is szolgálja, tehát túlsúly, vagy elhízás esetén segíti a felesleg leadását. Jelentős súlytöbblet leadása 3 hónapnál hosszabb ideig is tarthat, ilyen esetben akár fél-egy évvel a babaprojekt kezdete előtt el kell kezdeni a fogyókúrát.

A fogyást azért is érdemes a terhesség előttre időzíteni, mert a zsírszövet sok olyan zsírban oldódó ártalmas anyagot is raktároz (pl. hormonális hatást is kifejtő ún. endokrin diszruptorokat), melyek felszabadulása a magzatra kedvezőtlen hatást gyakorolna. A BMI és testösszetétel rendezése nemcsak a megtermékenyülést, segíti, hanem a terhesség alatti, és szülés körüli anyai és magzati szövődmények gyakoriságát csökkenti, sőt az anya további egészségére, és a baba gyermekkori és felnőttkori egészségére, tápláltságára is hatással van. Jelentősen nő ugyanis a gyermek elhízásának gyakorisága, ha mindkét szülő elhízott.

Milyen egészségügyi vizsgálatok/teendők ajánlottak a baba-projekt előtt?

1. A szülők családjában, ill. az előző terhességek során genetikai eltérések feltárása

2. Anya és apa egészségi és tápláltsági állapotának vizsgálata

– Testmagasság, testsúly, testösszetétel mérés, az eltérések rendezése

– Fennáll-e terhességet veszélyeztető betegség pl. epilepszia, cukorbetegség, pajzsmirigybetegség, magas vérnyomás, rosszindulatú daganat, vese- és májbetegség, szív- és érrendszeri vagy vérképzőrendszeri ártalom, ízületi gyulladás, nemiszervek elváltozása, asthma, bizonyos bőrbetegségek, gyomor-, vagy nyombélfekély stb.? Ha igen, a kezelőorvosnak haladéktalanul jelezni kell a gyermekvállalási szándékot, mert szükséges lehet pl. a gyógyszer átállítás.

– Fogászati vizsgálat, eltérések rendezése.

– Teljes, ún. nagylabor vizsgálat, tájékozódás pl. az ásványi anyagok szintjéről, vese-, és májműködésről, gyulladás fennállásáról, vérszegénységről, zsíranyagcseréről, éhgyomri vércukor értékről stb.

– Cukorterhelés inzulin-szint meghatározással egybekötve cukorbetegség, inzulin rezisztencia felfedezésére- Pajzsmirigy hormonok vizsgálata pl. pajzsmirigy alulműködés kizárására– D-vitamin szint meghatározás, hiány esetén D-vitamin pótlás

3. Védőoltások szükségessége

Átesett-e a leendő anya pl. rubeolán, bárányhimlőn, Toxoplazma gondii fertőzésen? A szükséges védőoltásokat még a várandósság előtt be kell adatni, és ajánlott pl. az influenza elleni védőoltás is.

4. Mindkét leendő szülőnél tájékozódni kell a nemi szervek állapotáról, fontos a gyulladások, szexuális úton terjedő betegségek, hormonális zavarok kizárása, vagy fennállásuk esetén kezelése.

5. Mozgásszervek, fittségi állapot vizsgálata pl. FMS teszttel. A Funkcionális Mozgásminta-Szűrés vizsgálja a mozgásmintázat korlátozottságát vagy asszimmetriáját, majd az eltérések korrekciója megtörténhet.

Életmódbeli teendők minimum 3 hónappal a várandósság előtt

– Rendszeres vitamin- és ásványi anyag bevitel. Megfelelő folsav tartalmú magzatvédő vitamin szedésével kivédhető a fejlődési rendellenességek nagy hányada (pl. a nyitott gerinc és a koponyahiány). Folsav, cink, szelén bevitel ajánlott a leendő apának.

– Jódtartalmú ásványvíz fogyasztása naponta jódhiány rendezése, terhesség alatti megnövekedett jódszükséglet fedezése céljából

– Sófogyasztás csökkentése

– Élvezeti szerek mérséklése, lehetőleg teljes elhagyása: napi maximum 1 szál cigarettánál, napi maximum 2 adag kávénál, vagy teánál (1 adag: max. 70-80 mg koffeintartalom), heti 3×1 adag (1 adag alkohol= férfiak: 3 dl, nők: 2 dl jó minőségű vörösbor) alkoholnál több fogyasztása a megtermékenyülést bizonyítottan akadályozza, a magzat és az anya egészségére kedvezőtlen hatással van.

– Energiaitalok teljes elhagyása

– Kábítószerek teljes elhagyása

– Fogamzásgátló szer szedésének abbahagyása

– Leendő apáknál a hosszú egy helyben ülés, a forró fürdők (43-45 fok fél órán át) és a hőszigetelt, sportolás során alkalmazott védőeszközök használatának kerülése

– Vény nélkül szedett gyógyszerek korlátozása, elhagyása és házi/kezelőorvosával történő egyeztetés

A cikk folytatásában az egészséges életstílus kialakítását, a tudatos táplálkozást, mozgást, és a stresszkezelést járjuk körül. Konkrét tanácsokat adunk a baba-projekt előtti életmód kialakításával kapcsolatban.

Terhesség 40 felett: érdemes fogyni teherbe esés előtt?

A cikk szerzője Dr. Gajdács Ágnes, a MediFat obezitológus szakorvosa, testsúlygyógyász, belgyógyász, több, mint 20 éve kutatja a fogyókúra különböző területeit. Nevéhez fűződik a MediFat Orvosi Elektrolipolízis és diéta kifejlesztése, mely műtét nélküli célzott alakkorrekciót és fogyást tesz lehetővé. Személyes küldetésének tartja az egészséges életstílus és karcsúság népszerűsítését hiteles, tudományos, közérthető formában. Blogja itt található.

Forrás: MediFat