Terhesség

Óvatosan a fájdalomcsillapítókkal terhesen!

Szakértők szerint a terhesség alatt szedett paracetamol tartalmú készítmények egyharmadával megnövelik az utódnál a figyelemzavaros hiperaktivitás (ADHD) kockázatát.
2014. Március 09.

A várandós nőknek nagyjából a fele szed recept nélkül kapható fájdalomcsillapítókat, többnyire fejfájás ellen, ám érdemes odafigyelni, mert ezek hosszú távon való alkalmazása gondokat okozhat a születendő gyermeknél.

A paracetamol – vagy ahogy egyes országokban ismerik, az acetaminofen – a méhben rombolóan hathat a hormonokra, ezáltal meggátolhatja a normális agyfejlődést. A brit egészségbiztosító (NHS) ajánlása szerint terhes nőknek a fájdalomcsillapításra csak paracetamol tartalmú készítményeket szabad használniuk, ám azt is a lehető legkisebb mennyiségben és a lehető legrövidebb ideig. Eddig nem mutattak ki semmilyen ezzel összefüggésbe hozható rendellenességet, ám a legfrissebb kutatások szerint a paracetamol hatására megnőhet az újszülöttnél a hiperaktivitás kockázata.

A vizsgálat során több mint 64 000 1996 és 2002 között Dániában született gyermeket kísértek figyelemmel, ahol az anyák több mint fele számolt be arról, hogy terhessége során szedett valamilyen paracetamol tartalmú fájdalomcsillapítót. A vizsgálatok azt mutatták, hogy ezeknek az anyáknak a gyermekeinél később 37 százalékkal magasabb volt az ADHS-s gyerekek aránya és nagyobb valószínűséggel kellett állapotukra gyógyszereket is szedniük. A legnagyobb kockázat azoknál jelentkezett, ahol az anya hat hónapon át vagy még tovább szedett ilyen gyógyszereket, náluk majdnem duplájára nőtt a gyógyszeres kezelés szükségessége.

A kutatást vezető dr. Zeyan Liew, a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem szakembere elmondta, hogy még további kutatások szükségesek a paracetamol hatásainak pontos feltérképezéséhez, ám addig is érdemes minden várandós nőnek a kezelőorvosával konzultálnia, mielőtt a fájdalomcsillapítók használata mellett döntene.

Forrás: Medipress